Na dikke sneeuwval weer opwarming?

Na dikke sneeuwval weer opwarming?

Er zit sneeuw in de lucht en dat is te merken. Ik krijg de afgelopen uren tientallen vragen naar details en verlossende antwoorden. Hieronder een poging met de nodige mitsen en maaren. Op hoofdlijnen zal komende week er als volgt uit zien: de jetstream vindt de weg weer naar de Alpen. Op dinsdag en woensdag leidt dat sneeuw en een flink dalende sneeuwgrens voor het noordwesten van de Alpen. Maar vanaf donderdag draait de jetstream weer naar zuidwest. Gevolg is dat het front dat voor het weekend gepland staat warmer zal zijn. Groote vraagtekens voor de komende periode zijn: wat is de exacte timing van de fronten? hoeveel milder wordt het na woensdag? Wordt het weekend zonnig genoeg om boven de boomgrens te rijden? In hoeverre zal het lawinegevaar omgoog gaan? In dit bericht:

  • Dinsdag en woensdag: veel sneeuw voor het noordwesten
  • Donderdag wordt een poederdag (poeder alert#8)
  • Weekend: mild en zonnig of opkomende neerslag?
  • Lawinegevaar omhoog

Dinsdag en woensdag: veel sneeuw voor het noordwesten

Eindelijk staat er voor komende week iets van winter op de kaarten. De jetstream draait naar west en zelfs even noordwest en fronten worden tegen het noordwesten van de Alpen aangedrukt. De temperatuur gaat onderuit en de wind trekt aan. De eerste sneeuw wordt maandag einde dag verwacht waarbij de sneeuwgrens richting de 1200 meter gaat. Dinsdag hetzelfde beeld met veel sneeuw voor het noordwesten en een sneeuwgrens die start rond de 1200 meter en tegen de avond lager zakt. Woensdag sneeuw tot diep in de dalen en een ouderwets wintergevoel.

Onderstaand de sneeuwverwachting tot en met woensdag voor de belangrijkste modellen:

ECMWF
ECMWF
GFS
GFS
wePowder
wePowder

Serieuze hoeveelheden sneeuw waardoor we op woesdag al poeder kunnen gaan rijden. Het zwaartepunt van de neerslag ligt duidelijk in de Franse Noordalpen, het noordwesten van de Aosta en het westen van Zwitserland. Maar ook het Zwitserse Berner Oberland en het Oostenrijkse Vorarlberg zullen genoeg krijgen voor een poederalert.

Wordt donderdag een poederdag (poeder alert#8)?

Woensdag kan er al diepe poeder gereden worden en de vraag is wat de donderdag gaat doen. Alle modellen gaan uit van een opwarming als gevolg van een nieuwe stormdepressie. Grootste vraagteken is de timing van het bijbehorende front. Volgt deze pas donderdagmiddag of zelfs van donderdag naar vrijdag dan wordt de donderdag een heerlijke poederdag met zon. Maar trekt deze al donderdagochtend de Alpen in dan sneeuwt en regent het al op donderdag overdag met een sneeuwgrens rond de 1500 meter. De timing van dit front verschilt in de modellen, desondanks gaan woensdag en donderdag poederdagen worden. Zon of geen zon. Morgen daarover meer onder dit blog of in een nieuw artikel. Hotspots:

  • Franse Noordalpen
  • Westelijk Wallis
  • Noordwesten Aosta
  • Zwitserse Alpennordhang
  • Vorarlberg

Weekend: mild en zonnig of opkomende neerslag?

Vrijdag wordt het nog wat milder met wat sneeuw boven de 1500-2000 meter waarna het weekend mild en waarschijnlijk redelijk zonnig start. Poeder rijd je dan in het noordwesten boven de 1800-2000 meter, lokaal misschien wat lager wat allemaal zal afhangen van de vraag in hoeverre de sneeuw kan uitstralen. En dan zondag? Goede vraag. Blijft het dan zonnig en mild of schampt een zeer tijdelijke koelere noordstau de noordalpen?

Lawinegevaar omhoog

Nog veel vragen kortom, maar een aantal zaken zijn zeker. Komende week tussen de 50 en 100 cm vers boven de boomgrens in het noordwesten van de Alpen. Milde temperaturen die daarna volgen met een stigende sneeuwgrens en wind zullen het lawinegevaar omhoog stuwen. De stoke zal door de nieuwe sneeuw hoog zijn, de risico’s ook.

Morgen meer.
Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
Tim3Auteur27 januari 2020 · 14:22

Er moeten toch wel hoeken zijn waar het wel di/wo dumpt en vanaf donderdag de kou blijft hangen (kan donderdag pas evt gaan rijden)… Of is t wishful thinking @@meteomorris?

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Beginner
jromvielAuteur27 januari 2020 · 14:29

Hier precies hetzelfde we willen graag donderdagavond vertrekken

Expert
meteomorrisAuteur27 januari 2020 · 14:58

@@Tim3 lange termijn is erg onzeker maar huidige trend is vanaf donderdag milder. Sneeuwgrens allereerst rond de 1200-1700 meter, op zaterdag richting de 1700-2000 meter.

Het zijn nog vooral dagkoersen op het moment. Over 24 uur een nieuwe update.

powfinder.com
Beginner
Timsen91Auteur27 januari 2020 · 18:11

Na het weekend er een Nordstau achteraan?

Expert
BSSKI.chAuteur28 januari 2020 · 10:31

Dat niemand meer kan wachten is heel begrijpelijk (same here) maar plssss blijf verdomd goed nadenken… het wordt mega tricky!! De verbinding met de oude sneeuw gaat zo goed als niet aanwezig zijn !! Waar de sneeuw op hardpack valt zal het iets gunstiger zijn maar voor de rest is het een bak met glasscherven…
Ik kan me geen winter herinneren waar de opbouw, over zoveel exposities zo slecht was eind januari! Stay safe pls!! https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/7f29c65fe7e3e90e08c86a9a99fa3c82_99b7e07d_0ef5_4ade_ac83_bb14769190b3.jpeg?width=800

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!