Welke skischoen past bij welke binding?

Welke skischoen past bij welke binding?

Veel ‘freeride’-schoenen hebben een zool waarmee je makkelijker kunt lopen dan met een ‘gewone’ alpine skischone. De vraag is met welke binding functioneert welk soort schoen eigenlijk? Rolf van Outdoor XL geeft antwoord op deze vragen!

Alpine schoen met Tech/Pin inserts
Alpine schoen met Tech/Pin inserts

Good old alpine

De standaard voor skischoenen en bindingen is sinds mensenheugenis de alpine vorm. Het certificaat voor dit soort skischoenen heet ISO 5355. De bijpassende bindingen hebben als norm ISO 9462. In dit soort bindingen kun je soms een niet alpine schoen (bijvoorbeeld een freeride–schoen met Walk to Ride of GripWalks zool) persen, maar dan is de veilige werking van de binding niet meer gegarandeerd. Lees: de werkelijke kracht die nodig is om uit de binding te glijden wijkt af van de ingestelde waarde. Skischoenen met een alpine, ISO 5355, zool functioneren verder goed in een GripWalk, Walk to Ride, MNC (Multi Norm Compatible) en Sole.ID (Marker variant op MNC dat bij Salomon vandaan komt) binding, maar soms moet je wel de hoogte van het neusstuk aanpassen.

Schoen met traditioneel alpine zool
Schoen met traditioneel alpine zool
  • NB: skischoenen met een alpine zool, maar tegelijk met Tech/PIN-inserts, vallen officieel niet meer onder de compatibiliteit met ISO 9462 bindingen (maar het werkt vaak wel).
  • NB2: de bindingnormen lijken overigens vooral rekening te houden met de afdaling. De nu al befaamde Armada/Atomic/Salomon Shift binding is MNC, maar je kunt niet met alle schoenen omhoog lopen: daarvoor heb je echt Tech/Pin inserts in de schoen nodig!
De hoogte moet je soms instellen
De hoogte moet je soms instellen

GripWalk

Schoenen met een GripWalk zool zijn enorm in opkomst, vooral bij freeride-modellen. Ze lopen prettig, hebben veel rubber voor extra grip, maar ook een glijplaatje om de binding goed te laten werken. Dit type zool zullen we ook bij ‘gewone’ skischoenen steeds meer gaan zien. Schoenen met GripWalk werken goed met bindingen met een GripWalk-logo, maar niet in een standaard alpine (ISO 9462) binding zonder dat logo. Voor GripWalk is (nog?) geen ISO norm. Verder werken schoenen met GripWalk in combinatie met een MNC, Sole.ID, Walk to Ride- en als ze voorzien zijn van tech- of pininserts, ook met de meeste Tech/Pin-toerbindingen.

Zool met Gripwalk logo
Zool met Gripwalk logo

Walk to Ride

Walk to Ride (WTR) is de voorganger van GripWalk, maar die laatste heeft het gewonnen als standaard. Misschien omdat je bij een WTR-binding een schroefje moet draaien om te wisselen tussen een WTR/GripWalk zool en een alpine (ISO 5355) zool. Schoenen met een Walk to Ride zool passen in bindingen met een Walk to Ride-logo en in combinatie met een MNC-, Sole.ID (meestal), en als ze voorzien zijn van tech- of pininserts, ook met meeste Tech/Pin-toerbindingen. Let op: WTR-schoenen combineren dus niet met een GripWalk-binding!

Schoen met een Toerzool
Schoen met een Toerzool

Toerschoenen

Voor toerschoenen, die een meer gerockerde vorm hebben dan Gripwalk -en WTRschoenen en bovendien een volledig rubberen zool, bestaat weer een ISO-norm: ISO 9523. Deze schoenen combineren met MNC bindingen en als ze voorzien zijn van Tech/Pininserts, ook met Tech/Pin-toerbindingen.

Normloze toerschoenen

Er zijn ook toerschoenen die eigenlijk nergens onder vallen. Zij hebben ontbrekende (bijv. de Speednose van Dynafit), te korte, of een rare vorm (bijv Scarpa F1) in de rand van het teen- en/of hakstuk. Deze schoenen functioneren alleen met sommige Tech/Pin-toerbindingen en ook dat lang niet altijd. Een Speednose combineert bijvoorbeeld niet met de moderne Fritschi bindingen (Bijv. Tecton, Vipec en Xenic) en officieel kun je ook geen niet ISO 9523 schoenen met de populaire G3 ION combineren (hoewel het vaak goed gaat en G3 werkt aan een precieze lijst met schoenen die goed combineren). Een Marker Kingpin werkt officieel alleen met schoenen die compatibel zijn met de norm voor toerbindingen ISO 13992 (RTFM: read the fucking manual!); dat gaat gelukkig goed met veel GripWalk- en WTR-schoenen.

Het MNC logo
Het MNC logo

De conclusie

Als je niet voor een bewezen combinatie kiest als een alpine zool met een ISO 9462 binding of een GripWalk-zool met een binding met GripWalk-logo, dan is het al gauw een onoverzichtelijke bende met allerlei uitzonderingen. Het goede nieuws zit hem in MNC (Multi Norm Compatible) bindingen die overal bij zouden moeten passen. De Armada/Atomic/Salomon Shift is een voorbeeld van een moderne MNC binding, maar ook de oude Guardian/Tracker. Uitzonderingen zullen de regels wel blijven bevestigen en er duiken enerzijds steeds vaker (toer)schoenen met afwijkende vormen op, en anderzijds (Tech/PIN)bindingen die net niet overal mee samen gaan.

Meer handige zaken

  • Zachte schalen: Veel freeride- en toerschoenen worden gemaakt van Poly-ethers: lichte kunststoffen zoals Grilamid en Pebax. Deze kunststoffen beschadigen zeer gemakkelijk als ze niet gecombineerd worden met een binding met Tech/Pin inserts achter, maar met sommige alpine hakstukken zoals bijvoorbeeld de Shift en Kingpin.
  • MNC zonder PIN: MNC-bindingen zonder Tech/Pin voorziening, zoals de Salomon Guardian en Atomic Tracker combineren met alle genormeerde schoenen in zowel afdaling als met lopen. Maar ze zijn wel heel zwaar en lopen ook zwaar omdat je bij iedere stap het hakstuk moet optillen.

Wil je alles eens op je gemak bekijken? Kom dan eens langs in Barendrecht bij Outdoor XL Waar alle soorten schoenen en bindingen in ruime mate voorradig zijn!

Opa
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!