Na een mild weekend: jetstream galore!

Na een mild weekend: jetstream galore!

Gister viel de beloofde sneeuw en vandaag is een poederdag in het noordwesten. In de nacht naar vrijdag volgen er nog wat centimeters en daarna volgt een mild weekend en milde start van de nieuwe week. Aandachtspunt komend weekend is Oostenrijk waar mogelijk op zondag wat nattigheig op de agenda staat. Omdat het koufront er niet echt goed door komt betekent dat regen in de dalen. Het echte geweld komt volgens de recente berekeningen vanaf woensdag op gang met een intense jetstream die vol op de Alpen gaat beuken. In dit bericht.

  • Donderdag is een poederdag
  • In de nacht naar vrijdag wat sneeuw
  • Weekend en start van de nieuwe week: mild
  • Oosten uitgezonderd met regen en sneeuw
  • Jetstream vanaf woensdag?

Donderdag is een poederdag

Woensdag viel er 15-30 cm verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Ik had als zwaartepunt vanaf de Eiger tot aan Vorarlberg gemeld, maar koning winter was gul en besloot vanaf de Mont Blanc tot aan Vorarlberg 15-30 cm verse sneeuw rond te strooien. Meer naar het westen en oosten namen de hoeveelheden rap af en in het zuiden was het wederom droog.

Vandaag is daarmee een poederdag. De zon is weer overal terug en zo’n dumpje is best lekker.

In de nacht naar vrijdag wat sneeuw

De komende nacht valt er wederom wat sneeuw in het noorden. Een magere 1-5 cm, waarbij het er eerder 1 dan 5 zullen zijn. In de loop van de dag keert overal de zon weer terug en zeker in het oosten blijft het lange tijd fris.

Weekend en start van de nieuwe week: mild

Vanaf zaterdag gaan de temperaturen weer snel omhoog. Met name in de westalpen zal de temperatuur op 1500 meter regelmatig door de +10 heen gaan. Dat blijft zo tot en met dinsdag waarbij de zon volop aanwezig is. Een beetje slush rijden in de zon en op noordhellingen nog wat poeder zoeken. Er zijn slechtere dingen te doen in het leven.

Oosten uitgezonderd met regen en sneeuw

In Oostenrijk start het weekend ook mild, maar in de loop van de zondag gaat een koufront een poging doen de Oostalpen te bereiken. Onderstaand kaartje laat dat zien.

Koude lucht doet een poging tot aan de Alpen te komen, maar tegelijkertijd zorgt opkomende hogedruk ervoor dat de koude lucht vanuit het westen naar het oosten wordt gedrukt. Hoe dit gevecht precies afloopt is nu nog niet te voorspellen. De modellen verschillen per berekening. Op dit moment gaat het Amerikaanse model er van uit dat de hogedruk pal boven de Alpen komt te liggen. De stroming blijft dan west en de koude lucht op afstand. De sneeuwgrens komt dan zo rond de 1500-1700 meter in het westen en 1200 meter in het oosten van Oostenrijk te liggen.

Het Europese model dat vaak wat verfijnder is berekent het hogedrukgebied net boven de Alpen. Hierdoor kan met een noordoostelijke stroming alsnog koude lucht het oosten van de Alpen bereiken waarmee de sneeuwgrens met name ten oosten van Innsbruck een stuk lager komt te liggen dan in de berekening van het Europese model.

Krijgt het Europese model gelijk dan zakt de sneeuwgrens ten oosten van Innsbruck tot onder de 1000 meter en kan ze lokaal de 600 meter aantikken. Bij een neerslagprognose voor zondag-maandag van zo’n 5-25 mm is het wel fijn als die neerslag in centimers sneeuw valt in plaats van millimeters regen.

Spannend dus en in dit geval luistert het allemaal erg nauw. Een kleine wijziging in de atmosferische gesteldheid kan een enorm verschil maken in deze. Het gaat namelijk over een koufront dat 200 kilometer noordelijker of zuidelijker komt te liggen. Regen of sneeuw, ook in de oostalpen gaat na maandag de temperatuur weer even fors omhoog.

Jetstream galore vanaf woensdag?

Vanaf dinsdagavond vindt de jetstream weer de weg naar de Alpen volgens alle grote modellen. Goed, dat is nog een stukje in de toekomst, maar het perspectief is goed. Een flinke westelijke jetstream gaat wederom voor sneeuw zorgen, maar wind en een sneeuwgrens jojo zijn daarbij niet uitgesloten.

Beste sneeuwkansen dan vooralsnog in het noordwesten maar de details kunnen nog flink wat gaan schuiven de komende 120 uur. Maar de ultra lange termijn biedt in ieder geval een mooi kaartje om naar te kijken. De komende dagen weten we meer…

Kortom: where to go?

Donderdag-vrijdag: poederdagen in het noordwesten (Van de Mont Blanc tot aan Vorarlberg)
Zaterdag en zondag: slush in de zon, poeder op noordhelllingen
Maandag: poederdag in de Hohe Tauern en Dachsteinmassief, andere lagere delen nog onzeker
Dinsdag: slush in de zon, poeder op noordhelllingen
Woensdag: gaat het los in het noordwesten?

Later deze week volgt er een nieuwe update. Mocht je al vragen hebben, stel ze hier of via mijn insta of facebook pagina’s.

Uw Powfinder, Morris

meteomorris

Reacties

Expert
ieismAuteur20 februari 2020 · 15:44

Voor de late beslisser, ik heb de 27ste nog een plek in de auto over voor een powsurf weekend waar we met een groepje van 10 heengaan. Acco moet je even zelf regelen want we zitten vol geloof ik maar demo boards en instructie gratis. Voor wie ook een keer zonder bindingen wil proberen, dit is je kans.

28.2-1.3. KONVOI presents: Powdersurf Celebration Weekend, Bivio CH

Oh yeah, this will be a good one. The terrain is close to perfect and the place truly charming. Nothing can go wrong here.

More details about to follow. Sign up any time via PM and be part of another superb powdersurfing celebration.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
Willem2kAuteur20 februari 2020 · 16:12

Brb… Ik ga vast kijken waar m’n snorkel gebleven is in de verhuizing.

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!