Val Thorens gaat drones inzetten bij lawinereddingen

Val Thorens gaat drones inzetten bij lawinereddingen
Beeld T. Loubere Val Thorens
Beeld T. Loubere Val Thorens

De pisteurs van Val Thorens krijgen deze winter hulp van drones bij lawinereddingen. Hierdoor kunnen lawinereddingen sneller en veiliger worden uitgevoerd.

Standaard en thermische camera

De drones die Val Thorens gaat inzetten zijn uitgerust met twee camera’s. Een zeer geavanceerde camera met een zoomlens om op zicht te zoeken, en een thermische camera die nuttig is bij het zoeken naar lawineslachtoffers onder de sneeuw. “Dankzij de zoomfunctie kunnen we snel en nauwkeurig het terrein verkennen zodra we weten dat er een lawine is geweest. Zelfs als we op bijna drie kilometer afstand van de locatie blijven. Zo kunnen we de pisteurs die zoeken begeleiden om hen de veiligste route te tonen of naar een precieze plek te leiden om sneller te zijn", legt Olivier Gardet tegenover het Franse BFMTV uit. Hij is technisch directeur van de pistedienst van Les Menuires/Saint Martin en Val Thorens. Hierdoor kunnen de pisteurs sneller en veiliger werken. Ze krijgen meteen, al voordat ze ter plekke zijn informatie over het ongeluk. Hierdoor worden kostbare minuten gewonnen. Zo weten ze redders waar ze moeten gaan zoeken en hoe ze het beste de redding kunnen beginnen. Ook kan zo’n drone natuurlijk veel beter de gehele lawine overzien waardoor de kans dat er iets wordt gespot veel groter is. De informatie waarmee de redders aan de zoektocht beginnen is dankzij de drones groter dan al zouden ze deze ogen in de lucht niet hebben. Ook kan zo’n drone natuurlijk sneller ter plekke zijn dan een helikopter die natuurlijk dezelfde informatie kan geven.

Zoeken naar vermiste personen

De drone wordt dus logischerwijze ook gebruikt om mogelijke aanwijzingen te vinden van een persoon die onder de sneeuw begraven ligt, door het spotten van skisporen, stokken of andere aanwijzingen. Dit allemaal om het werk van de redders te vergemakkelijken en versnellen. “We kunnen ook ‘twijfel’ wegnemen, met andere woorden, als er geen teken van menselijke aanwezigheid is en als alle gevaar is weggenomen, kan ik de pisteurs vertellen dat ze terug moeten keren”, zegt Gardet. Zo hoeven de pisteurs dus niet onnodig naar een lawine toe en hoeven ze zich ook niet zonder reden in gevaarlijk terrein te begeven. Ook is zo’n lawineredding natuurlijk kostbare tijd die ten koste kan gaan van andere reddingen. Als er wel iemand onder de sneeuw ligt kan de thermische camera uitsluitsel geven waar de persoon ligt. Dit heeft natuurlijk vooral nut als mensen vlak onder het oppervlakte van de sneeuw liggen. Want al liggen de slachtoffers maar een beetje onder de sneeuw heeft zo’n thermische camera weinig zin. Deze zijn wel weer goed inzetbaar als mensen vermist zijn zich boven de sneeuw bevinden en gezocht worden.

Veel meer kennis ter plekke

Deze drones maken de pisteurs niet onmisbaar, verre van natuurlijk, wel maken ze dat deze pisteurs met veel meer kennis ter plekke komen en dat maakt de overlevingskans van eventuele lawineslachtoffers groter. Want natuurlijk pure winst is. Naast dit werk bij lawinereddingen worden deze drones ook ingezet bij het controleren van bijvoorbeeld gazex installaties, wat tot nu toe altijd met helikopters wordt gedaan.

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Reacties

Gevorderd
DutchessAuteur20 oktober 2020 · 01:46

Ik vraag me af of het mogelijk is zo’n drone met een zoeker uit te rusten die een lawineslachtoffer (die een pieper omheeft) alvast kan gaan uitpeilen voordat de pistedienst arriveert? (Een computer moet toch een signaal kunnen uitknobbelen lijkt me?) Zomaar een wilde gedachte die in me opkwam bij het lezen van dit stuk.

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Expert
RogieradminAuteur20 oktober 2020 · 08:37

@@Dutchess Daar zijn ze zeker mee bezig.
https://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/drone-secourir-efficacement-victimes-avalanches-developpe-start-up-suisse-1681498.html

Je kunt je dan voorstellen dat een drone boven de plek van de begraven persoon hangt en de pisteurs meteen kunnen beginnen met graven!

Gevorderd
3zelAuteur20 oktober 2020 · 11:34

@@Rogier Toch maar eerst even sonderen ;)
Zou helemaal top zijn moest de drone dat ook nog doen…

knowledge is powder
Gevorderd
Ee1coproAuteur20 oktober 2020 · 13:17

Al zou zo’n drone alleen maar naar een signaal kunnen zoeken dan zou dat al veel kunnen toevoegen.

Gevorderd
3zelAuteur20 oktober 2020 · 13:43

Al zou zo’n drone alleen maar naar een signaal kunnen zoeken dan zou dat al veel kunnen toevoegen.

Ee1co op 20 okt 2020 13:17


klopt, ik denk dat de drone zeker een meerwaarde is. Er kan hierbij heel wat tijd gewonnen worden en reddingswerkers moeten niet onnodig hun leven riskeren. Zoals het artikel beschrijft, kan het signaal zoeken al zeer nauwkeurig (op basis van een logaritme) en bij slechte weersomstandigheden. Men onderzoekt nog de ideale manier om de locatie aan te geven zonder het terrein te vervuilen ifv zoeken met reddingshonden.
Binnenkort naast de airbag ook een eigen drone die je positie aanduidt wanneer je in een lawine terecht bent gekomen?

knowledge is powder
Expert
RogieradminAuteur20 oktober 2020 · 21:21

Al zou zo’n drone alleen maar naar een signaal kunnen zoeken dan zou dat al veel kunnen toevoegen.

Ee1co op 20 okt 2020 13:17

En zo’n drone is natuurlijk veel sneller dan dat je zelf bent al lopend door het lawinepuin. het zou zoveel tijd kunnen schelen. Beetje voormaat DJI mini die gewoon zelf op pieps-signaal afvliegt…

@@3zel Ik wil een drone die ook sondeert ;-)

Gevorderd
evr66proAuteur21 oktober 2020 · 10:21

Al zou zo’n drone alleen maar naar een signaal kunnen zoeken dan zou dat al veel kunnen toevoegen.

Ee1co op 20 okt 2020 13:17

En zo’n drone is natuurlijk veel sneller dan dat je zelf bent al lopend door het lawinepuin. het zou zoveel tijd kunnen schelen. Beetje voormaat DJI mini die gewoon zelf op pieps-signaal afvliegt…

@@3zel Ik wil een drone die ook sondeert ;-)

Rogier op 20 okt 2020 21:21

@@rogier een SonDrone zeg maar ;)

Gevorderd
vascoAuteur21 oktober 2020 · 16:41

Binnenkort naast de airbag ook een eigen drone die je positie aanduidt wanneer je in een lawine terecht bent gekomen?

Nog beter, eentje die je even optilt als je bedolven lijkt te raken
Das ook handig als die klif die je dacht te springen net even te hoog is.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!