Herfstachtig weer met veel zon en laaghangende bewolking

Herfstachtig weer met veel zon en laaghangende bewolking
Heerlijk herfstweer in Courchevel deze ochtend
Heerlijk herfstweer in Courchevel deze ochtend

De gouden herfst is weer terug in de Alpen. Na een relatief sneeuwrijke oktober, met op 26 en 27 oktober zelfs een sneeuwmoment tot in de meeste dalen, bouwde zich op hoogte al een aardige base op. In de komende dagen wordt het vooral genieten van de bonte herfstplaatjes, want na een kijkje op de kaarten lijkt het weer in de Alpen voorlopig ook mee te doen met NOvember. In de komende week heerst een hogedrukgebied boven Centraal-Europa, waardoor de neerslag uitblijft.

Een satellietbeeld van gisteren. Aan de noordkant veel laaghangende bewolking.
Een satellietbeeld van gisteren. Aan de noordkant veel laaghangende bewolking.

Zuidhellingen weer sneeuwvrij

Gisteren domineerde een hardnekkige laag stratuswolken het weerbeeld aan de noordkant van de Alpen (zie het satellietbeeld hierboven). Deze laag wolken tussen de pak ‘m beet 1500 en 2000 meter hoogte zorgde voor een grauwe dag in de dalen, maar daarboven hadden we te maken met een stralend blauwe lucht. Het skigebied Axamer Lizum heeft dit mooi vast kunnen leggen.

Op 2300 meter keek je prachtig op het wolkendek (FB Axamer Lizum
Hintereisferner (Ötztaler Alpen) vorige week vrijdag (30 november)...
...En gisterenmiddag
Vorige week was Osttirol (hier met zicht op de Glödis (3206m) bij Lienz) goed wit geworden...
...maar daar is nog maar weinig van over

Ook in Wallis zijn de zuidhellingen tot op grote hoogte weer sneeuwvrij, zoals hier in Zinal
Ook in Wallis zijn de zuidhellingen tot op grote hoogte weer sneeuwvrij, zoals hier in Zinal

Als we naar de andere webcams kijken, zien we nog steeds besneeuwde noordhellingen, maar toch heeft het warme weer op de niet beschutte hellingen in de afgelopen week zijn sporen al flink achtergelaten. Op de zonnige hellingen tot 2500 meter hoogte ligt nog maar nauwelijks sneeuw. Ook al gaat het met de zwakke herfstzon een stuk trager, de base wordt in de komende dagen met de hoge temperaturen langzaam maar zeker verder aangetast. De nulgradengrens komt in de komende dagen weer tot ruim boven de 3000 meter uit.

Onder invloed van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wordt warme lucht naar de Alpen gevoerd
Onder invloed van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wordt warme lucht naar de Alpen gevoerd

Bewolking vanuit het zuidwesten

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Het lagedrukgebied voor de kust van het Iberisch schiereiland blijft in de komende twee dagen min of meer op zijn plaats en zorgt ervoor dat de Alpen door een zuidwestelijke hoogtestroming weer in warm vaarwater terecht komen. Vandaag blijft het dan ook overwegend zonnig, met alleen in Piemonte en het Alpenvoorland nog wat laaghangende bewolking. In de loop van morgenochtend bereikt vanuit het zuidwesten bewolking de Franse Alpen. De Oostalpen zullen hier nauwelijks iets van merken, hier blijft het zonnig. Naast de bewolking kan er ook wat neerslag in de Westalpen vallen, maar we moeten blij zijn als het zo’n 2 à 3 centimeter wordt met een sneeuwgrens rond de 2500 meter. Niets noemenswaardig dus. In de Pyreneeën valt daarentegen zaterdag volop neerslag, maar wel met een sneeuwgrens van ongeveer 2700 meter.

Nauwelijks sneeuw in zicht in het GFS-ensemble voor de Westalpen
Nauwelijks sneeuw in zicht in het GFS-ensemble voor de Westalpen

Inversieweer

Vanaf zondag domineert stabiel hogedrukweer in de Alpen. De typische dalende luchtbewegingen bij een hogedrukgebied zorgen voor een opwarmende bovenlucht, terwijl dicht bij het aardoppervlak de laagstaande zon in combinatie met de afwezigheid van wind voor weinig opwarming zorgen. Door deze processen kunnen we de komende dagen te maken krijgen met subsidentie inversie. Terwijl er in het hooggebergte geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn hangt er in de dalen een hardnekkige stratuswolkendek die soms pas diep in de middag of zelfs helemaal niet meer oplost.

Een beeld dat we in de komende dagen meer gaan zien in de Alpen: stralend zonnig in het hooggebergte en een wolkensoep in de dalen
Een beeld dat we in de komende dagen meer gaan zien in de Alpen: stralend zonnig in het hooggebergte en een wolkensoep in de dalen

Kortom, we moeten nog even geduld hebben voordat de winter losbarst. Het is nu eenmaal nog volop herfst en daar horen ook stabiele hogedrukperiodes bij. Tegen het einde van volgende week is er weer wat neerslag mogelijk, maar dat is op dit moment nog te ver vooruit om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!