Eerst wat sneeuw, daarna warmer

Eerst wat sneeuw, daarna warmer
Vanuit het noordwesten trekt bewolking met neerslag over de Alpen. De naderende koufront met bewolking en neerslag is ook hier in Garmisch zichtbaar
Vanuit het noordwesten trekt bewolking met neerslag over de Alpen. De naderende koufront met bewolking en neerslag is ook hier in Garmisch zichtbaar

Vandaag en morgen staan in het teken van lichte sneeuwval aan de noordkant van de Alpen. Eindelijk lijkt het hardnekkige hogedrukpatroon van de afgelopen twee weken doorgebroken, maar helaas blijkt het niet voor een lange duur. Indrukwekkende hoeveelheden gaat de noordelijke stroming ook niet opleveren. We keren weer snel terug naar het hogedrukweer dat we inmiddels maar al te goed kennen. Pas midden volgende week kunnen we weer een omschakeling naar wisselvalliger weer verwachten.

Tot en met morgenavond kan er met name in Oostenrijk zo'n 20 centimeter sneeuw vallen
Tot en met morgenavond kan er met name in Oostenrijk zo’n 20 centimeter sneeuw vallen
De koude lucht ligt op ramkoers
De koude lucht ligt op ramkoers

Korte sneeuwperiode

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Terwijl in Oostenrijk deze ochtend nog volop de zon schijnt, nadert vanuit het noordwesten het koufront. Koude lucht trekt de Alpen binnen waardoor de sneeuwgrens rap daalt. Zoals ik maandag al had aangegeven, lijken de neerslaghoeveelheden door de rap toenemende luchtdruk vanuit het westen wat tegen te vallen. In de typische staugebieden aan de noordkant kan er toch zo’n 20 centimeter sneeuw vallen boven de 1000 meter. Verder naar het oosten ligt de sneeuwgrens zo’n 200 meter lager. Voor de Oostenrijkse Tauern levert deze sneeuwval naar alle waarschijnlijkheid het meeste op. Hier is 20 tot 30 centimeter sneeuw goed mogelijk. De Franse Alpen blijven vrijwel compleet droog en in Italië kan alleen het noordoosten enkele centimeters meepikken.

De geaccumuleerde neerslagkaart geeft tot midden volgende week nauwelijks neerslag aan voor Centraal-Europa
De geaccumuleerde neerslagkaart geeft tot midden volgende week nauwelijks neerslag aan voor Centraal-Europa
Deze neerslagarme periode vanaf het weekend tot medio volgende week zien we ook terug in het GFS Ensemble voor prikpunt Genève
Deze neerslagarme periode vanaf het weekend tot medio volgende week zien we ook terug in het GFS Ensemble voor prikpunt Genève

Voor de noordhellingen die in de afgelopen weken ondanks de warme temperaturen hun sneeuwdek hebben behouden, schuilt er, zelfs met het huidige dunne sneeuwdek, lawinegevaar na de sneeuwval van vandaag en morgen. De langdurige heldere periode heeft ervoor gezorgd dat het sneeuwdek zijn warmte goed kwijt kon en dus in de bovenste lagen flink kon afkoelen. Omdat er hierdoor een groot verschil tussen de sneeuwoppervlaktetemperatuur en de grondtemperatuur is ontstaan, heeft er in het sneeuwdek opbouwende metamorfose plaatsgevonden. Deze metamorfose kan voor een zeer zwakke laag in het sneeuwdek zorgen die bij verse sneeuwval (met name in combinatie met veel wind) veel problemen op kan leveren. Houdt het hogedrukweer zoals afgelopen weken nog even aan, kan deze zwakke laag nog verder ontwikkelen en mogelijk tot diep in de winter voor problemen zorgen. Hieronder zie je een uitvoerige sneeuwdekanalyse van Lukas Ruetz voor de huidige situatie in Tirol.

Opnieuw hogedruk

Door de opkomende hogedruk krijgen we te maken met een overwegend zonnig en herfstachtig weekend. Het wordt vanaf het weekend (met name in de dalen) niet meer zo warm zoals afgelopen week, maar met flink wat zonne-instraling kunnen de zuidhellingen langzaam maar zeker toch weer sneeuwvrij worden. De zon krijgt echter steeds minder invloed op de noordhellingen, waardoor het meeste boven de 2000 meter niet meer zo snel zal verdwijnen. Pas medio volgende week kunnen we weer een omslag naar wisselvallig weer verwachten.

wePowder guide weer te bestellen!

We kunnen niet naar de Alpen, de winter laat ook nog even op zich wachten, maar de voorpret kan wel alvast beginnen! Hoe het er straks dan ook uit gaat zien, de wePowder Guide is weer beschikbaar in de pre-order. Voor € 45,00 (excl. verzendkosten) valt deze dikke pil van 400+ pagina’s midden december bij je op de mat!

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!