Steeds meer sneeuwsignalen voor volgende week

Steeds meer sneeuwsignalen voor volgende week
Nog steeds geen winterse plaatjes, maar het wordt wel langzaam kouder
Nog steeds geen winterse plaatjes, maar het wordt wel langzaam kouder

We hebben inmiddels al een paar weken met een anti-winterse weersetting te maken die tot nu toe door slechts korte intermezzo’s werd onderbroken. De hoge waardes voor de nulgradengrens (tot wel 3000 meter in de afgelopen weken als gevolg van de zuidwestelijke stroming) worden vanaf het weekend verleden tijd. Vanaf nu gaan we stap voor stap richting de winter, waarbij er op de weerkaarten steeds meer signalen voor sneeuw opdoemen. Tegen het einde van het weekend komen we allereerst in een wat koudere (maar nog steeds droge) situatie terecht. Volgende week ligt er mogelijk sneeuw voor de Noordalpen en vervolgens ook wat voor de Zuidalpen in het verschiet, maar met name de sneeuwval voor de Zuidalpen is nog koffiedik kijken. In een week waarin we te horen hebben gekregen dat de skigebieden in Italië en Frankrijk voorlopig gesloten kunnen blijven is dat dan soort van goed nieuws. Hoewel we er aan de andere kant weinig mee kunnen.

Sneeuwarme zuidhellingen ook in Zwitserland
Sneeuwarme zuidhellingen ook in Zwitserland
Enkele centimeters sneeuw voor het zuiden van Piemonte vanaf vanavond tot en met morgenmiddag
Enkele centimeters sneeuw voor het zuiden van Piemonte vanaf vanavond tot en met morgenmiddag

Cosmetisch laagje voor het zuiden van Piemonte

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

De mogelijke neerslag aan de zuidkant van de Alpen waar ik het maandag over had stond al niet heel stevig op de weerkaarten, maar loopt nu ook met een sisser af. Het lagedrukgebied dat vanaf vandaag boven de Middellandse Zee ligt en naar het oosten koerst, zorgt vanaf vanavond tot morgen in de loop van de middag wel voor wat neerslag in de meest zuidelijkste regio van de Alpen. Het zuiden van Piemonte (Alpi Marittime) met skigebieden zoals Riserva Bianca - Limone en Prato Nevoso ontvangt ongeveer 10 centimeter sneeuw boven de 1500 meter.

Aan de noordkant van de Alpen blijft het vandaag en morgen, afgezien van de laaghangende bewolking in het Alpenvoorland, nog ongestoord zonnig. In de nacht op zondag vloeit er onder invloed van een klein hoogtelaag boven Oekraïne vanuit het noordoosten aanzienlijk koudere lucht en wat bewolking binnen. De echte koude lucht blijft net ten oosten van de Alpen hangen, maar vooral het oosten van Oostenrijk profiteert ook mooi mee. De rest van de Alpen krijgt niet direct te maken met deze koude noordoostelijke stroming, maar ook hier koelt het op zondag af.

Onder invloed van een hoogtelaag in Oost-Europa schampt vanaf zondag koude lucht de Oostalpen
Onder invloed van een hoogtelaag in Oost-Europa schampt vanaf zondag koude lucht de Oostalpen

Winterse voortzetting?

De weerkaarten zijn opnieuw geschud en zijn vergeleken met de afgelopen weken best winters te noemen. Precies tegelijk met de start van de laatste kalendermaand neemt de frequentie van sneeuwmomenten voor de Alpen toe, maar toch ligt hogedruk nog altijd op de loer. Voordat dit doorzet krijgen we maandag eerst te maken met volop zonnig weer. Alleen in het uiterste oosten van Oostenrijk blijft de bewolking inder invloed van het hoogtelaag hardnekkiger. Twee hogedrukkernen boven Scandinavië en ten westen van Ierland zoeken elkaar op en ontmoeten boven Centraal-Europa, waardoor de twee hoogtelaagjes boven de Middellandse Zee en Oost-Europa steeds verder naar het oosten worden verdreven.

Volgens het ECMWF model ligt het zwaartepunt van de sneeuwval in Zwitserland
De GFS 06Z run van deze ochtend laat inmiddels ook neerslag zien, maar enkel voor de Noordoostalpen

Voor dinsdag voorziet het Europese weermodel al een paar runs op rij mooie sneeuwval voor de gehele Noordalpen, waarbij er tot wel 30 centimeter sneeuw kan vallen in de Zwitserse Alpen en Vorarlberg. Terwijl het GFS model in de afgelopen runs door het tegenstribbelende hogedrukgebied nog geen zin had in sneeuwval voor de noordkant op dinsdag, laat de 06Z run van deze ochtend de sneeuwval ook de Alpen bereiken. Het zonaal georiënteerde hogedrukgebied wordt tijdelijk ‘ingedeukt’ en een noordelijke stroming kan volgens het Amerikaanse model een ruime 10 centimeter boven de 1000 meter opleveren voor de gebieden ten oosten van Arlberg, en niet zoals het ECMWF ten westen. Dit komt omdat het GFS model voor de Westalpen een grotere hogedrukinvloed voorziet, waardoor de neerslag daar wordt gedempt.

Al met al laten de weermodellen zien dat we op dit moment onmogelijk in de details kunnen treden, maar we kunnen dus wel weer iets meer hopen op een nieuwe sneeuwimpuls die, ook op iets lagere hoogtes, voor de base van het seizoen kan gaan zorgen. Mogelijk zijn de Zuidalpen in de tweede helft van de week aan de beurt, maar alle details over die mogelijke sneeuwval zal ik maandag vertellen.

wePowder guide weer te bestellen!

We kunnen niet naar de Alpen, de winter laat ook nog even op zich wachten, maar de voorpret kan wel alvast beginnen! Hoe het er straks dan ook uit gaat zien, de wePowder Guide is weer beschikbaar in de pre-order. Voor € 45,00 (excl. verzendkosten) valt deze dikke pil van 400+ pagina’s midden december bij je op de mat!

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Reacties

Toerist
RonaldTDAuteur27 november 2020 · 14:01

Ben benieuwd!! Ik hoop in de week van 14 december wat activiteiten te kunnen plannen.

Gevorderd
MedicineAuteur28 november 2020 · 20:30

For what it’s worth, vandaag was er poeder te halen in Sierra Nevada in Zuid Spanje. De meetstations in de Oostelijke Pyrenëen laten ook al tussen de 20 en een ruime 40 cm zien. In Vallter kan je morgen denk ik wel een bochtje trekken (asfalt gaat tot 2100 ofzo, bergen in de omgeving tot 2900).

Fotos webcams sierra nevada:
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/ceba8b6ecbb1d8fc47bbcbb2b49b96ca_img_20201128_wa0013.jpg https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/1fd6475a3bf88fe2b81135385962cc55_img_20201128_wa0014.jpg https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/26ad6ff3938bf0f77209cc2c5f3dc560_img_20201128_wa0012.jpg?width=800

Expert
ieismAuteur29 november 2020 · 15:40

In de hele top 50 forecast gebieden staan er nu 3 die niet Italiaans zijn. Dit heb ik nog nooit gezien, mamma mia.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!