Bakken met sneeuw voor de Zuidalpen

Bakken met sneeuw voor de Zuidalpen
De sneeuwvalkaart kleurt goed rood
De sneeuwvalkaart kleurt goed rood

Uitgerekend op de dag dat we zeer waarschijnlijk te horen krijgen dat ook Oostenrijk tot en met half januari geen toeristen wil ontvangen zou ik nu eigenlijk graag het eerste PoederAlert willen afgeven. De timing is vervelend, maar de sneeuwkaart in onze forecast kleurt fel rood. De Zuidalpen krijgen op grote schaal te maken met ruim 1 meter verse sneeuw in de komende dagen. Laten we de komende dagen maar gewoon genieten van de schitterende plaatjes die we zullen zien en ons gelukkig prijzen dat er in ieder geval al een schitterende base ligt voor de rest van het seizoen. Eergisteren had ik het nog niet echt over de details van deze sneeuwval, maar nu gaan we kijken of er al meer overeenstemming in de modellen te bespeuren valt.

In dit weerbericht:

  • Voorproefje op het echte werk
  • Opzettende sneeuwval voor de Zuidalpen
  • Sneeuwklapper vanaf vrijdag
  • Föhnsituatie voor de Noordalpen

Voorproefje op het echte werk

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

De eerste sneeuwval van gisteren is voorbij en dus kunnen we de tussentijdse balans opmaken. Het occlusiefront heeft aan de noordkant van de Alpen ten westen van Innsbruck tot in de dalen een vers laagje sneeuw achtergelaten. Vooral in de noordelijke staugebieden en Wallis is er gemiddeld zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw gevallen, op de Titlisboden (2150m) in Engelberg zelfs een kwart meter. Deze hoeveelheden zijn echter marginaal als je de neerslagkaarten voor de Zuidalpen voor de komende dagen erbij pakt. Een heftige sneeuwbom kan tot en met zondag mogelijk tot wel 2 meter sneeuw achterlaten.

Na de sneeuwval van gisteren is het inmiddels al flink opgeklaard in Engelberg
Na de sneeuwval van gisteren is het inmiddels al flink opgeklaard in Engelberg
Brede opklaringen in de Westalpen
Brede opklaringen in de Westalpen

De Noord- en Westalpen komen nu tijdelijk in rustiger vaarwater terecht. Tot en met morgen kunnen er met name in Wallis en Frankrijk van tijd tot tijd brede opklaringen ontstaan. Verder naar het oosten blijft de Hochnebel en restbewolking dominant en kan het morgen ook tijdelijk sneeuwen.

Opzettende sneeuwval voor de Zuidalpen

Op het moment van schrijven sneeuwt het goed door in Zuid-Piemonte. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in de omgeving van Limone Piemonte. Hier kan vandaag door plaatselijk flinke stuwing 30 tot 40 centimeter vers vallen. Verder noordelijker zullen de hoeveelheden snel afnemen. Gebieden als Sestrière en Prali vangen nog zo’n 10 à 15 centimeter, maar alles noordelijker zal meer als ‘cosmetisch laagje’ te classificeren zijn.

Op dit moment sneeuwt het stevig door in het zuiden van Piemonte, zoals hier in Artesina (Mondolé Ski)
Op dit moment sneeuwt het stevig door in het zuiden van Piemonte, zoals hier in Artesina (Mondolé Ski)

Vandaag krijgen we te ook te maken met de eerste sneeuwval voor de oostelijke zuidalpen als gevolg van het Cut-Off Low boven de Golf van Genua. In de gehele Zuidalpenboog kan een sneeuwbuitje vallen, maar overdag ligt het zwaartepunt vooral rondom Trento. Gedurende de dag kan er in gebieden zoals Passo Tonale en San Martino di Castrozza zo’n 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen met een sneeuwgrens rond de 500 meter. Verder noordelijk richting de alpenhoofdkam (in bijvoorbeeld Südtirol en Osttirol) blijft de sneeuwval nog beperkt.

In de loop van de avond klapt er met een grote boog een flinke portie vochtige lucht op de zuidoostalpen, waardoor alle gebieden ten oosten van de Dolomieten weer in de sneeuw komen te zitten. Tot en met morgenavond kan er in deze regio, maar ook verder richting de alpenhoofdkam (Osttirol, Hohe Tauern) 10 tot 20 (en mogelijk zelfs 30) centimeter sneeuw vallen tot in de meeste dalen. Ook de Oostenrijkse Noordalpen profiteren een beetje mee, al zal het niet veel meer dan enkele centimeters zijn. Vanzelfsprekend vallen hier de grootste hoeveelheden in de gebieden die dicht tegen de alpenhoofdkam aan liggen.

De forecastkaart t/m morgenavond.
De forecastkaart t/m morgenavond.
De verwachte neerslag volgens het ECMWF model tot en met zondagavond
De verwachte neerslag volgens het ECMWF model tot en met zondagavond

Sneeuwklapper vanaf vrijdag

Terwijl de sneeuwval morgen in het oosten in de loop van de dag afneemt, nadert vanuit het westen het neerslaggebied die voor de eerste klapper van het seizoen gaat zorgen. Het ECWMF maakt het erg bont met ruim 250mm neerslag voor de Dolomieten en Osttirol. Inmiddels berekent het model de zware sneeuwval ook wat meer naar het westen, waardoor ook bijvoorbeeld het Zwitserse Ticino tot wel 200 mm neerslag kan verwachten. Het Amerikaanse model gaat hier redelijk in mee.

We zien ook dat Frankrijk aardig wat sneeuw mee kan pikken overmorgen. Het front klapt allereerst op de Jura en de Franse Alpen. Met name het Écrinsmassief lijkt vol in de vuurlinie te liggen en kan zich opmaken voor een halve meter verse sneeuw. Voor de Zuidalpen komt een sterke zuidelijke stroming op gang die wederom vochtige luchtmassa’s tegen de Alpen op laat klappen, maar ik moet er wel een kanttekening bij maken: de sneeuwgrens kan wel een dingetje worden, aangezien de zuidelijke stroming ook een bel warme lucht mee richting de Alpen transporteert.

De temperatuurkaart op het 850 hPa vlak (ongeveer 1500m) laat duidelijk zien dat de sneeuwgrens in de loop van vrijdag al zal stijgen
De temperatuurkaart op het 850 hPa vlak (ongeveer 1500m) laat duidelijk zien dat de sneeuwgrens in de loop van vrijdag al zal stijgen

Terwijl vrijdag de sneeuwgrens in de Zuidalpen aanvankelijk nog tussen de 500 en 1000 meter ligt, kan deze in de nacht naar zaterdag door de advectie van warme lucht tot boven de 1500 meter stijgen. Gelukkig zullen veel gebieden, met name de gebieden dicht tegen de alpenhoofdkam, door neerslagafkoeling lang kunnen profiteren van een lage sneeuwgrens. De intensiteit van de neerslag is zo hoog dat vrijwel alles in vaste vorm zal vallen, wat betekent dat we op grote schaal van Ticino tot aan de Julische Alpen en Karinthië 1 meter sneeuw kunnen verwachten. Gebieden zoals Obertilliach (Osttirol) en Passo Tonale (Adamello) kunnen mogelijk zelfs richting de 2 meter vangen. Bizarre hoeveelheden! Een extra kanttekening is dat de sneeuwval met name op zaterdag wel gepaard gaat met flink wat wind in het hooggebergte.

Föhnsituatie voor de Noordalpen

Tegelijkertijd ontwikkelt er zich op vrijdag in de Noordalpen een sterke Südföhnsituatie. Met name in het oosten van Oostenrijk kan deze Südföhn tot zaterdag aanhouden. In Zwitserland, Vorarlberg en Tirol blijft de föhnimpact wat beperkter, waardoor het hier in de loop van vrijdag door aanvoer van koudere lucht ook kan gaan sneeuwen. De zuidelijke stroming met sneeuwval kan over de alpenhoofdkam trekken en laat vervolgens ook aan de noordkant sneeuw achter met een sneeuwgrens rond de 1000 meter. Hoeveel hier precies gaat vallen is nog lastig te zeggen.

wePowder guide weer te bestellen!

We kunnen niet naar de Alpen, de winter laat ook nog even op zich wachten, maar de voorpret kan wel alvast beginnen! Hoe het er straks dan ook uit gaat zien, de wePowder Guide is weer beschikbaar in de pre-order. Voor € 45,00 (excl. verzendkosten) valt deze dikke pil van 400+ pagina’s midden december bij je op de mat!

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Reacties

Expert
paddyodenneboomAuteur3 december 2020 · 11:21

Laat maar komen die pow! Een goeie base kan nooit kwaad ;)

verslaafd aan wit goud!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!