Tot 50 cm sneeuw voor de Westalpen!

Tot 50 cm sneeuw voor de Westalpen!

Na de recordbrekende sneeuwval is het momenteel dieper dan diep in de Zuidelijke Alpen. Vandaag volgt er meer sneeuw, maar dan voor de Westalpen. Het gaat dan niet om dezelfde hoeveelheden als vorige week (check nog even de lift in Kanin in de Julische Alpen hieronder), maar we kunnen tot een halve meter sneeuw verwachten voor de noordelijke Franse Alpen en het westen van Zwitserland.

In dit weerbericht:

  • Historische neerslag
  • Tot 50 centimeter voor de Westalpen dit weekend
  • Snelle opwarming op maandag
  • Dinsdag wat verkoeling en neerslag voor de Westalpen
  • Tekenen van een nieuwe Südstau tegen het einde van de week?

Historische neerslag

De Dolomieten, Julische Alpen, Karinthië en Oost-Tirol hebben extreem veel sneeuw gehad. Laten we Lienz als voorbeeld nemen om te laten zien hoe bizar veel er gevallen is. Op het meetstation van Lienz viel in december al een verbluffende hoeveelheid van 389 mm neerslag, waarmee het oude record van december werd verbroken. Deze hoeveelheid neerslag die binnen een week viel, is drie keer zoveel als de gemiddelde neerslag voor een hele winter voor Oost-Tirol! Niet alles viel als sneeuw (vanwege de tijdelijk hogere sneeuwgrens), maar je kunt je voorstellen hoeveel sneeuw er gevallen is in het hooggebergte.

Tot 50 centimeter voor de Westalpen dit weekend

Het is nu tijd voor de Westalpen! Vooral goed nieuws voor de Zwitsers (want daar draaien de liften en met name in Wallis kunnen ze wat verse sneeuw verwachten.

Snowfall until Monday 0:00
Snowfall until Monday 0:00

Het centrum van de sneeuwval zal rond de Mont Blanc liggen (50 centimeter sneeuw of zelfs iets meer), en van de Écrins helemaal tot aan de Glarner Alpen in Zwitserland kunnen we tussen de 20 en 40 centimeter verse sneeuw verwachten met een sneeuwgrens beginnend tussen 1200 en 1500 meter, maar deze zakt langzaam naar 800-1000 meter op zaterdag. In Vorarlberg zal er niet meer dan 20 centimeter vallen en verder naar het oosten hoef je niet meer dan 5 tot 10 centimeter te verwachten.

Snelle opwarming op maandag

Slechts enkele uren na de sneeuwval, onder invloed van een sterk lagedruksysteem ten westen van Groot-Brittannië en de bijbehorende zuidwestelijke stroming, zal het westelijke en noordelijke deel van de Alpen maandag snel opwarmen. Vooral hogerop kunnen de temperaturen flink oplopen bij deze zuidwestelijke stroming, met temperaturen tot 8 of zelfs 10 graden op 1500 meter hoogte. De nulgradengrens zal tijdelijk ruim boven de 2500 meter liggen.

Snowfall on Tuesday
Snowfall on Tuesday

Dinsdag wat verkoeling en neerslag voor de Westalpen

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Vanaf dinsdag zijn de weermodellen nog niet helemaal zeker van de details, maar we weten dat de Westalpen wat neerslag kunnen krijgen. De neerslag gaat hand in hand met de instroom van wat koelere lucht, wat uiteindelijk zal resulteren in een langzaam afnemende sneeuwgrens tot zo’n 1500 tot 1800 meter. De exacte positie en daarmee de hoeveelheid neerslag is nog moeilijk te voorspellen. Tot nu toe lijkt het erop dat de sterkste neerslag ten westen van de Franse Alpen zal vallen, dus ik verwacht niet veel meer dan 10 tot 15 centimeter boven de 2000 meter, maar als dit allemaal een beetje naar het oosten verschuift, kan het zo 20 of 30 centimeter worden.

Als we het ensemble van het Amerikaanse model GFS voor de westelijke Alpen bekijken, zien we veel kansen op sneeuw in de dagen na dinsdag. Bovendien dalen de temperaturen, waardoor de sneeuwgrens niet meer zo hoog zal zijn als op dinsdag. Al met al ziet het er ook voor de westelijke Alpen veelbelovend uit. Laten we hopen dat we binnenkort van deze basis kunnen genieten!

Tekenen van een nieuwe Südstau tegen het einde van de week?

Tijdens de afgelopen dagen doken er af en toe wat mogelijkheden op voor een volgende Südstau eind volgende week, maar de weermodellen zijn verre van zeker over deze ontwikkeling, dus we moeten geduld hebben.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is nog steeds niet zeker hoe dit seizoen eruit zal zien. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!