Eerst nog mild, daarna veel kouder met sneeuw

Eerst nog mild, daarna veel kouder met sneeuw
Boven de 2000 meter ligt er in Wallis een sneeuwdek, maar offpiste mogelijkheden zijn nog erg beperkt (ctm)
Boven de 2000 meter ligt er in Wallis een sneeuwdek, maar offpiste mogelijkheden zijn nog erg beperkt (ctm)

Veel regio’s in de Noordalpen moeten het nog steeds doen met een karig sneeuwdek. Ook ctm schreef in een update vanuit Verbier dat er maar weinig offpiste mogelijkheden zijn op de 20-30 ingeklonken sneeuw die er ligt, maar daar lijkt rond de kerstdagen toch langzaam verandering in te komen. Eerst moeten we nog een korte neerslagfase met een hoge sneeuwgrens en twee dagen met warmte doorstaan, maar daarna duiken we (tijdelijk) de arctische kou in en kunnen de Noordalpen zich verheugen op verse sneeuw.

Op de Col de Turini (Alpes Maritimes) werd het gisteren even mooi winters
Op de Col de Turini (Alpes Maritimes) werd het gisteren even mooi winters
De totale 24-uurs neerslag voor Frankrijk gisteren (infoclimat.fr)
De totale 24-uurs neerslag voor Frankrijk gisteren (infoclimat.fr)

Neerslag afgelopen weekend

De neerslag viel vrijwel geheel direct ten westen en ten zuiden van de Franse Alpen, dus het overgrote deel heeft hier niets van mee kunnen pikken. De twee regio’s die van deze neerslag heeft geprofiteerd zijn de Jura en de Alpes Maritimes, maar ook hier viel op de hoogste toppen niet meer dan enkele centimeters tot maximaal 10 centimeter. Verder naar het oosten bleef de sneeuw vooral beperkt tot Ticino, Engadin en Lombardije, waar tot maximaal 5 centimeter sneeuw is bijgevallen.

De neerslagkaart tot en met woensdag 0:00u
De neerslagkaart tot en met woensdag 0:00u

Nieuw front vanuit het westen

Vandaag startte de dag alleen in Oostenrijk enigszins zonnig, want in de westelijke delen van de Alpen zorgde een naderend warmtefront voor opzettende bewolking. Het front met een vrij zwakke neerslagzone zal in de loop van de middag de Westalpen bereiken. Terwijl het dus in de Franse Noordalpen en West-Zwitserland al in de namiddag begint te sneeuwen, krijgt Oostenrijk de restanten van deze neerslag pas in de loop van vanavond en vannacht.

Veel sneeuw verwacht ik niet en bovendien zorgt de aanvoer van zachte lucht voor een sterk stijgende sneeuwgrens. Met name rondom Chamonix kan er ruim 10 centimeter vallen, maar in de rest van de gebieden aan de noordkant zal het bij zo’n 5 centimeter blijven. De sneeuwgrens zal in de Westalpen met het binnenstromen van warme lucht tot ruim boven de 2000 meter stijgen, mogelijk zelfs tot ongeveer 2400 meter. Verder oostelijk zal de sneeuwgrens rond de 2000 meter schommelen.

Buitengewoon mild

Na de korte neerslagfase krijgen we morgen en overmorgen te maken met twee rustige en buitengewoon zachte dagen. De neerslag als gevolg van de zachte zuidwestelijke stroming trekt ten noorden van de Alpen voorbij, waardoor morgen en overmorgen voor een groot deel van de Alpen redelijk zonnig zal verlopen. De nulgradengrens kan tot een bijna zomerse waarde van 3000 meter hoogte reiken. Gelukkig blijft deze milde fase beperkt tot en met woensdag, want woensdagmiddag nadert de volgende storing vanuit het noordwesten die voor een sterke afkoeling zal gaan zorgen.

De Alpen komen tijdelijk in een noordelijke stroming terecht
De Alpen komen tijdelijk in een noordelijke stroming terecht

Arctische kou vanuit het noorden

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

De eerste neerslaggolf van donderdagochtend kan ongeveer zo’n 10 centimeter opleveren voor de Noordalpen. De warme lucht moet nog worden weggewerkt, dus aanvankelijk kan de sneeuwgrens nog vrij hoog liggen. In de loop van de ochtend zal de sneeuwgrens tot ongeveer 1300 meter dalen. Donderdagmiddag neemt de intensiteit van de sneeuwval tijdelijk af en kan het op veel plaatsen droog worden, maar al snel volgt een tweede front met opnieuw neerslag en nog een portie koude lucht. Er kan nog eens zo’n 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw bijvallen in Zwitserland, Vorarlberg en de Franse Noordalpen, waarbij het in de nacht naar vrijdag ook in de allerlaagste dalen begint te sneeuwen. Verder naar het oosten verwacht ik niet meer dan 20 centimeter sneeuw. In de Zuidalpen zal het onder invloed van de Nordföhn droog en mild blijven.

De sneeuwval gaat gepaard met een stormachtige wind, waardoor met name op donderdag de geopende skigebieden in Zwitserland mogelijk (de hogere) liften gesloten moeten houden. Degenen die op dit moment in Zwitserland zijn moeten er ook rekening mee houden dat het lawinegevaar door deze aantrekkende wind flink kan stijgen.

De noordelijke stroming met arctische kou is niet van lange duur. Het kantelen van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de strakke noordelijke stroming langzaam overgaat in een westerwind die iets mildere, maar nog steeds redelijk koude lucht naar de Alpen toevoert. De kanteling zorgt er ook voor dat de Alpen te maken krijgen met een stijgende luchtdruk en afnemende neerslagintensiteit. Tweede kerstdag lijkt hierdoor een droomdag te worden met volop zon na de sneeuwval.

Wat er daarna zal gebeuren is nog erg onzeker. Een lagedrukgebied boven de Noordzee kan mogelijk weer voor een zuidwestelijke stroming zorgen waarbij de sneeuwkansen voor de Zuidalpen flink stijgen en de Noordalpen zich op kunnen maken voor Südföhn.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is nog steeds niet zeker hoe dit seizoen eruit zal zien. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Arnie777Auteur22 december 2020 · 17:25

Stuur maar extra veel naar Tignes!!

Freeride = Life
Gevorderd
ThijsBAuteur22 december 2020 · 23:35

Leuke slider! Mag vaker gebruikt worden.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!