En er komt alweer een Südstau aan!

En er komt alweer een Südstau aan!

Wat een winter voor de zuidalpen… gisteren viel er wederom heel veel sneeuw (40 tot 50 centimeter) en tegen het einde van de week komt er nog meer aan! In sommige regio’s zoals Osttirol viel binnen slechts 6 uur meer dan 30 tot 40 centimeter, zoals hier in Lienz! En ook in Karinthië is er veel gevallen. Zo ging Daniël Tomaschek maar op de tourski’s naar de supermarkt.

Lienz in Osttirol helemaal wit
Lienz in Osttirol helemaal wit
Dik pak sneeuw in Trento (op 400 meter hoogte)
Dik pak sneeuw in Trento (op 400 meter hoogte)
Martijn Schell in het Pays des Ecrins
Martijn Schell in het Pays des Ecrins

Zelfs veel laaggelegen valleien in Italië kregen tot 30 centimeter sneeuw, zoals in Trento waar de tuin van wePowder-gebruiker Matteo veranderde in een winterwonderland (en dat op 400 meter), maar ook Champoussin aan de Zwitserse kant van Les Portes du Soleil kreeg 30 cm. En berggids Martijn Schell reed poeder in z’n achtertuin… Zoals verwacht raakte de föhn de Noordelijke Alpen behoorlijk hard, met windstoten tot 140 kilometer per uur op de typische föhnlocaties.

Hoge druk boven de Atlantische oceaan
Hoge druk boven de Atlantische oceaan
Lage temperaturen in Europa
Lage temperaturen in Europa

Een hogedruksysteem boven de Atlantische Oceaan veroorzaakt een blokkering van de zonale stroming. Lagedruksystemen kunnen hun gebruikelijke oostwaartse richting naar de Alpen niet volgen. Veel sneeuw gaat er dus niet vallen in de Alpen, maar het blijft de komende dagen in ieder geval wel goed koud. Er is nog wel wat kans op wat sneeuwbuien, maar reken niet op grote hoeveelheden. Laten we dus een beetje inzoomen en kijken wat dit betekent voor de verschillende regio’s in de Alpen.

Het front op dinsdag
Het front op dinsdag

Onder invloed van de lage druk boven Denemarken krijgen de Westalpen vandaag nog wat sneeuw, maar veel is het niet. Ik verwacht ongeveer 10 centimeter in de Noord-Franse Alpen en in West-Zwitserland. De arctische oorsprong van deze lucht zorgt ervoor dat zelfs de laagste valleien wat sneeuw krijgen.

De rest van de Alpen blijft vandaag grotendeels droog. Alleen in de Dolomieten, het zuiden van Oostenrijk en de regio’s verder naar het oosten valt in de middag wat lichte sneeuw. Door de lichte Südföhn krijgen de Noordelijke Alpen vooral in de ochtend en vroege middag wat zon. Morgen kunnen de westelijke Alpen overdag nog wat sneeuwval verwachten, maar veel meer dan een paar centimeter zal het niet worden. De noordkant van de Alpen zal overdag overwegend bewolkt blijven, met af en toe wat sneeuwbuien die niet tot noemenswaardige hoeveelheden leiden.

Het front op donderdag
Het front op donderdag

Donderdag schijnt de zon de hele dag in de oostelijke Alpen. Het westelijke deel van de Alpen begint de dag ook met zon, maar vanuit het westen nadert een nieuw front met wat nieuwe neerslag. Het zal wederom niet veel zijn, maar de Noord-Franse Alpen kunnen tot vrijdagochtend toch nog 5 tot 15 centimeter verse sneeuw krijgen.

Der zuidstau klapt erin
Der zuidstau klapt erin

Na een redelijk rustig einde van 2020 zullen de eerste dagen van 2021 weer heel veel sneeuw brengen naar de zuidalpen. Net als de andere Südstaus van de afgelopen tijd zorgt een lagedrukkern boven de Middellandse Zee voor de aanvoer van vochtige lucht naar de zuidelijke Alpen.

Geweldige kleuren op de kaart!
Geweldige kleuren op de kaart!

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

De weermodellen lijken het erover eens te zijn dat er eind deze week veel sneeuw kan vallen. Ook onze weerkaart laat weer mooie kleuren zien. Het Europese model toont tot 1 meter sneeuw voor de Julische Alpen en de zuidelijke Dolomieten. Verder naar het westen, in Lombardije en Ticino, kan er tot maandag meer dan 50 centimeter verse sneeuw vallen. De Piemonte en de inneralpiene regio’s zoals Südtirol zullen veel minder krijgen. Het Amerikaanse GFS-model is nog niet helemaal zeker van z’n zaak en zorgt voor grote verschillen in modeloutput qua neerslag. De verschillende runs voorspelden gisteren tot 1 meter sneeuw voor de zuidelijke Dolomieten, maar vanmorgen voorspelt het model veel minder diepe omstandigheden voor Ticino en de Dolomieten, met ongeveer 30 centimeter sneeuw.

Beide modellen zijn het erover eens dat de temperaturen wat zullen stijgen tijdens de sneeuwval, maar nog steeds laag genoeg zullen zijn om de sneeuwgrens voor het grootste deel van de tijd onder de 1000 meter te houden. Alleen op zaterdag kan de sneeuwgrens tijdelijk een paar honderd meter hoger stijgen.

We gaan het nieuwe jaar dus wederom in met een goede dump. In een normaal seizoen hadden we al aardig wat PoederAlerts gehad in deze tot nu toe vooral Zuidalpenwinter. Laten we hopen dat het virus snel onder controle is en dat we allemaal weer mogen reizen. Voor nu wil ik jullie allemaal het allerbeste voor 2021 wensen met veel gezondheid en veel poeder!

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is nog steeds niet zeker hoe dit seizoen eruit zal zien. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!