Nog een paar dagen winters, daarna warmer en veel neerslag

Nog een paar dagen winters, daarna warmer en veel neerslag
Tot 20 centimeter sneeuw mogelijk voor gebieden zoals Portes du Soleil (roundshot.com)
Tot 20 centimeter sneeuw mogelijk voor gebieden zoals Portes du Soleil (roundshot.com)

Na een paar dagen met mooie winterse temperaturen en sneeuwval tot in de dalen zorgt een sterke westelijke stroming vanaf donderdag voor de aanvoer van aanzienlijk warmere en vochtige maritieme lucht. We moeten dus rekening houden met een stijgende sneeuwgrens in de Alpen. De hoger gelegen gebieden in de West- en Noordalpen zitten gebakken met op grote schaal een meter sneeuw, maar onder de 1500 meter zal erg veel als regen naar beneden komen. Door de sneeuwval in combinatie met de rappe opwarming en een stormachtige wind zal het lawinegevaar weer flink aanscherpen.

Tussendoor kan de zon af en toe schijnen, zoals hier in Disentis (roundshot.com)
Tussendoor kan de zon af en toe schijnen, zoals hier in Disentis (roundshot.com)

Winters

Vandaag begint de dag met sneeuwval in de westelijke Alpen. Tussen de sneeuwbuien door kan de zon zich tijdelijk laten zien. Tot in de middag blijft Oostenrijk brede opklaringen houden, maar ook hier zal het in de loop van de middag beginnen te sneeuwen. Met mooi winterse temperaturen valt deze sneeuw tot in de dalen en kan er in totaal 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen voor de noordwestelijke Alpen. In de Zuidalpen blijft het met uitzondering van de Julische Alpen droog vandaag en klaart het vanuit het westen op.

Wat sneeuw voor de noordkant

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Vannacht klaren de Westalpen weer grotendeels op, maar aan de noordkant van de Alpen kan het morgen nog de hele dag doorsneeuwen. In de Staulagen kan er vandaag en morgen in totaal 20 tot mogelijk zelfs 30 centimeter vallen. Met name regio’s zoals Allgäu en Dachstein kunnen de 30 centimeter aantikken.

Het eerste warmtefront volgt in de loop van woensdag (wetter3.de, DWD)
Het eerste warmtefront volgt in de loop van woensdag (wetter3.de, DWD)

Eerste warmtefront

Precies als de sneeuwval in Oostenrijk afneemt, volgt er alweer nieuwe sneeuw voor de Westalpen in de nacht van dinsdag op woensdag. Het warmtefront zorgt voor licht stijgende temperaturen, waardoor de sneeuwgrens in de loop van woensdag tot ongeveer 800 tot 1200 meter stijgt. In Oostenrijk blijft het, ondanks de stijgende bovenluchttemperaturen, nog tot in de dalen sneeuwen. Het warmtefront is een voorbode op wat de Alpen vanaf donderdag staan te verwachten.

Een rap stijgende sneeuwgrens in de nacht van donderdag op vrijdag door de sterk positieve temperaturen op het 850 hPa vlak (wxcharts.com)
Een rap stijgende sneeuwgrens in de nacht van donderdag op vrijdag door de sterk positieve temperaturen op het 850 hPa vlak (wxcharts.com)

Warme en vochtige westelijke stroming

De modellen lieten al bijna een week lang de mogelijkheid op de aanvoer van zachte lucht in de weerkaarten zien, maar nu is het zeker dat we te maken krijgen met deze weersomslag en een stijgende sneeuwgrens. Door een krachtige westelijke stroming stijgen de bovenluchttemperaturen vanaf woensdag met 10 graden. Tot en met donderdagochtend blijft de sneeuwgrens in de Westalpen, met name in de inneralpiene dalen, nog enigszins laag, maar in de loop van de middag en met name in de nacht van donderdag op vrijdag neemt de wind toe en krijgen de Westalpen te maken met temperaturen tot 5 graden op 1500 meter hoogte, waardoor de sneeuwgrens tijdelijk rond de 2000 meter zal liggen.

Oostenrijk ontwijkt door de oostelijkere ligging voor een langere tijd deze hoge temperaturen. Donderdag kunnen de inneralpiene dalen nog langer profiteren van een lagere sneeuwgrens door het proces van neerslagsafkoeling. Hier kan het nog lang tot in de dalen sneeuwen, maar verder noordelijk stijgt de sneeuwgrens al snel tot ongeveer 1500 meter hoogte. Ik sluit niet uit dat het met name in de noordelijke gebieden in Vorarlberg en Tirol tijdelijk ook tot ongeveer 1800 meter kan regenen vrijdagochtend.

Voor de hoger gelegen delen van de Noordalpen betekent het dus bakken met sneeuw. Van woensdag tot en met vrijdag kunnen de neerslagfases in de noordwestelijke Alpen ruim een halve tot zelfs een meter sneeuw. Verder naar het oosten nemen de hoeveelheden af en verwacht ik zo’n 30 tot 50 centimeter sneeuw voor het hooggebergte.

Onzekerheid

De onzekerheid in de modellen vanaf het weekend is erg groot, dus verder kijken heeft nog niet veel zin. Om een beeld te geven van de onzekerheid kun je hierboven op hetzelfde tijdstip (zaterdag 12 UTC) de twee verschillende 00Z runs van het ECMWF en de GFS deze ochtend zien. Terwijl het Europese model de Noordalpen tijdelijk flink laat afkoelen met arctische uitbraak vanuit het noorden voorziet het GFS model deze uitbraak verder naar het oosten, waardoor een depressie boven de Atlantische Oceaan in een rap tempo naar het oosten kan trekken en wederom een flinke portie warme naar de Alpen kan aanvoeren. Woensdag dus meer over de ontwikkelingen voor het weekend! Hopelijk dan ook weer met kaarten van onze forecast.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is nog steeds niet zeker hoe dit seizoen eruit zal zien. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!