Terugkeer naar wisselvallig weer

Terugkeer naar wisselvallig weer

We hebben lang moeten wachten, maar eindelijk krijgen de Noordelijke Alpen wat sneeuw na hele droge en milde weken. Een koufront nadert de Noordelijke Alpen en dat zal wat sneeuw gaan brengen gedurende de dag. De Zuidelijke Alpen zullen eerst een paar uur met een föhn te maken krijgen, maar 's avonds komt er koudere lucht vanuit het oosten en zal het ook daar een beetje gaan sneeuwen.

Saharazand

Zonsopkomst met Sahara zand in de lucht (foto-webcam.eu)
Zonsopkomst met Sahara zand in de lucht (foto-webcam.eu)
Bewolkt door het zand uit de Sahara (foto-webcam.eu)
Bewolkt door het zand uit de Sahara (foto-webcam.eu)

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

De Alpen hadden de laatste paar dagen te maken met verhoogde concentraties Sahara-zand in de lucht. Het was zeker niet zo extreem als een maand geleden toen het sneeuwdek in de Westalpen bedekt werd met een dikke laag zand, maar het veroorzaakte wat hoofdpijn voor het weermodel. Het zorgde voor zeer kleurrijke zonsopkomsten, maar ook voor een sterkere bewolking dan verwacht. De weermodellen hebben met al dat zand nog wat problemen met de berekening van de bewolking, omdat de stofdeeltjes uit de Sahara de vorming van wolken kunnen stimuleren. Met de passage van het koufront en de noordelijke stroming is het Sahara-zand inmiddels niet meer aanwezig.

Koufront

Een koufront vanuit het noorden (wetter3.de, DWD)
Een koufront vanuit het noorden (wetter3.de, DWD)

De eerste neerslag viel al rond middernacht in de noordalpen. Na wat droge en soms zelfs wat zonnige uren tijdens de vroege ochtend zullen we meer aanhoudende neerslag zien voor de Noordelijke Alpen gedurende de dag. In grote delen van Oostenrijk blijft het sneeuwen tot middernacht. In Zwitserland begint het in de loop van de avond al op te klaren vanuit het westen.

Sneeuwval tot zaterdagavond
Sneeuwval tot zaterdagavond

Vooral de noordelijke Stau-regio’s zoals de Karwendel en de Dachstein krijgen nog wel aardig wat sneeuw. Tot 20 of zelfs 30 centimeter is hier mogelijk. De inneralpiene valleien zullen wat minder krijgen, maar goed, na zo’n lange droge periode is zelfs 5 à 10 centimeter voor de inneralpiene regio’s een geschenk uit de hemel. De sneeuwval gaat gepaard met vrij sterke wind hoger in de bergen, dus Triebschnee zal ongetwijfeld op het menu van het lawinebericht staan.

Aanvankelijk lag de sneeuwgrens met zo’n 1200 tot 1500 meter vrij hoog, maar overdag zal deze door de binnenkomende koudere luchtmassa’s snel zakken. Vooral aan de noordkant in de Stau-gebieden kan het sneeuwen tot in de dalen. De inneralpiene regio’s zullen te maken krijgen met een sneeuwgrens van ongeveer 800 tot zelfs 1200 meter.

Noordföhn

Zonnige Föhncondities in de Zuidelijke Alpen (foto-webcam.eu)
Zonnige Föhncondities in de Zuidelijke Alpen (foto-webcam.eu)

Aan de zuidkant van de Alpen, zoals hier in Lienz, zal het aanvankelijk droog blijven door
de föhn vanuit het noorden. De hoofdkam ligt slechts zo’n 30 kilometer verderop, maar er zijn nog steeds bijna geen wolken. Deze Föhnsituatie duurt niet lang, want ook in sommige delen van de Zuidalpen kan je vanaf vanmiddag en vanavond wat neerslag verwachten. Dat komt doordat grote delen van de koude noordelijke stroming worden gedwongen om de Alpen heen te gaan. De stroming rond het oostelijke deel van de Alpen zal naar het westen buigen en de Po-vallei vullen met koudere en vochtige lucht.

Vanavond krijgen ook de Zuidalpen wat sneeuw (wxcharts.com)
Vanavond krijgen ook de Zuidalpen wat sneeuw (wxcharts.com)
Morgenochtend nog sneeuw voor de Piemonte (wxcharts.com)
Morgenochtend nog sneeuw voor de Piemonte (wxcharts.com)

Vooral de Piemonte en de meest zuidelijke streken van de Zuidalpen zullen wat neerslag krijgen. Met ongeveer 5 tot misschien 10 centimeter boven de 1000 meter zal het niet veel zijn. Alleen in de noordelijke delen van de Piemonte kan het tot morgenmiddag plaatselijk tot 20 centimeter sneeuwen.

Zonnig intermezzo

Deels zonnig weekend vanwege een zwak hogedruksysteem (wetter3.de, DWD)
Deels zonnig weekend vanwege een zwak hogedruksysteem (wetter3.de, DWD)

Afgezien van de sneeuw in de Piemonte en wat overgebleven wolken van het front zal zaterdag een zonnige dag zijn voor grote delen van de Alpen. Vooral de oostelijke Alpen zullen veel zon zien tijdens het weekend. Door enige aanvoer van vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee, zullen de zuidelijke Franse Alpen overdag en 's avonds enkele centimeters sneeuw krijgen.

Wat sneeuw voor de westelijke Alpen op zondag (wxcharts.com)
Wat sneeuw voor de westelijke Alpen op zondag (wxcharts.com)

Zondag komt de zon weer door in grote delen van de Zuidelijke Alpen. Tegelijkertijd hebben de Westalpen te maken met meer bewolking en het kan zelfs wat sneeuwen vanuit het westen. Verwacht er niet teveel van, want deze lichte sneeuwbuien brengen niet meer dan een een paar centimeter boven de 1500 meter. De inneralpiene regio’s krijgen zelfs nog minder en de kans is ook aanwezig dat het hier gewoon droog blijft. Deze sneeuwbuitjes zullen zich op maandag verspreiden over de Noordalpen.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is het meest bizarre seizoen ooit waarin we eigenlijk niet weg kunnen. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!