Westcirculatie gaat voor veel sneeuw zorgen

Westcirculatie gaat voor veel sneeuw zorgen
Verse sneeuw in het oosten van Oostenrijk (feratel.com, windy.com)
Verse sneeuw in het oosten van Oostenrijk (feratel.com, windy.com)

De Noord- en Westalpen komen in een zeer sneeuwrijke situatie terecht. Na wat neerslagmomentjes in de afgelopen dagen komt nu het echte werk op gang. In de komende 7 dagen kan er op grote schaal een meter sneeuw vallen. Met name vanaf zondag knalt de vochtige westcirculatie op de Alpen en lijken de hemelsluizen te openen met een sneeuwgrens die geregeld onder de 1000 meter zal liggen. Terug naar de winter!

Zonovergoten Westalpen vandaag, zoals hier in La Clusaz (laclusaz.com)
Zonovergoten Westalpen vandaag, zoals hier in La Clusaz (laclusaz.com)

Wat sneeuw in de Oostalpen

Terwijl de West- en Zuidalpen de dag vandaag zonovergoten starten, sneeuwt het ten oosten van Tirol tot in de meeste dalen. Ik verwacht hier hogerop toch wel weer zo’n 10 centimeter verse sneeuw, met rondom het Dachstein massief mogelijk nog wat meer. In de loop van de middag begint het ook hier langzaam maar zeker op te klaren. Met name in de wat bredere dalen kan de zon in de komende uren al wat tevoorschijn komen, elders blijft de restbewolking nog wat hardnekkiger. In de rest van de Alpen blijft de dag overwegend zonnig, maar vanuit het noordwesten komt wel weer nieuwe bewolking opzetten. In de nacht trekt er wat zwakke neerslag over de Alpen die boven de 1500 meter voor 1 à 2 centimeter sneeuw kan gaan zorgen.

Kortstondige Südföhnfase in de Noordalpen op donderdag (meteocentrale.ch)
Kortstondige Südföhnfase in de Noordalpen op donderdag (meteocentrale.ch)

Eerst Südföhn, daarna sneeuw

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Morgen breidt de invloed van het machtige lagedrukgebied in de buurt van IJsland uit over Europa. Het zorgt ervoor dat een grote delen van West- en Centraal-Europa in een sterke westcirculatie komen. Allereerst krijgen de Noordalpen door een toenemende drukgradiënt (lager aan de noordkant, hoger aan de zuidkant) nog te maken met een korte Südföhnfase, waarbij in de dalen temperaturen van boven de 15 graden zullen optreden.

Westcirculatie komt op gang (wetter3.de, DWD)
Westcirculatie komt op gang (wetter3.de, DWD)

De Südföhn wordt in de loop van donderdagavond door de passage van een koufront alweer opgeruimd. Van de Franse Noordalpen tot aan Arlberg verwacht ik zo’n 10 tot 30 centimeter verse sneeuw met een rap dalende sneeuwgrens die op ongeveer 1200 meter uit zal komen. Aanvankelijk kan de sneeuwgrens nog tijdelijk rond de 2000 meter liggen. De sneeuwval gaat met name tijdens het koufront gepaard met een stormachtige wind, waardoor het lawinegevaar flink zal stijgen.

Sneeuwval tot en met zaterdagochtend
Sneeuwval tot en met zaterdagochtend

Sneeuwbuien

Vrijdag staat in het teken van wat sneeuwbuien boven de 1000 meter, die zowel aan de noord- als de zuidkant zullen voorkomen. In de loop van vrijdag intensiveert de sneeuwval in de Zuidoostalpen. Met name in Slovenië kan er behoorlijk wat neerslag gaan vallen, met lokaal 30 tot misschien wel 50 centimeter sneeuw boven de 1500 meter.

Onze sneeuwhoeveelhedenkaart kleurt eindelijk weer rood
Onze sneeuwhoeveelhedenkaart kleurt eindelijk weer rood

Veel sneeuw met een stormachtige wind

Zaterdag start nog rustig en zal aan de noordkant door föhn redelijk mild verlopen, maar later op de dag trekt de wind verder aan en passeert er een volgend koufront. De precieze hoeveelheden zal ik vrijdag zo duidelijk mogelijk proberen te beschrijven, maar met name de Noordwestalpen duiken weer diep de winter in met een meter sneeuw mogelijk tot en met dinsdag. Aangezien de wind fors toe zal nemen in kracht is voorzichtigheid geboden.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is het meest bizarre seizoen ooit waarin we eigenlijk niet weg kunnen. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Arnie777Auteur10 maart 2021 · 15:52

Yeeeeessss, eindelijk sneeuw😍 Nog een paar mooie poederlijntjes scoren dit seizoen 😃

Freeride = Life
Elite
kanskiAuteur11 maart 2021 · 08:18

Klinkt goed! Vanaf maandag weer op ski’s.

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Toerist
TezeAuteur11 maart 2021 · 08:42

Afgelopen weken veel met kids onderweg geweest op de pistes. Eindelijk de poederboards terug bovenhalen!

Expert
ieismAuteur11 maart 2021 · 11:22

Het lijkt wel midden volgende weer ook nog inneralpien koud te blijven, klopt dat @@Henri ?

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
dejongarnoAuteur11 maart 2021 · 16:28

Hoppa! Na een koude en winterse januari maand, gevolgd door een week overvloedige regen en daarna 4 weken warm (of beter heet) en droog, nu eindelijk weer vooruitzichten op mooie split-poeder lijntjes. Maart roert z’n staart? Bring it on!!!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!