De eerste herfstdump van het seizoen?

De eerste herfstdump van het seizoen?
Ons weermodel verwacht veel sneeuw tot en met maandag, maar gaat dat ook gebeuren?
Ons weermodel verwacht veel sneeuw tot en met maandag, maar gaat dat ook gebeuren?

Wat een interessante start van de nieuwe maand! In een sneltreinvaart gaan de Alpen van een heftige föhnsituatie met hoge temperaturen tijdelijk naar wat meer herfstachtige omstandigheden. Tijdens het weekend wordt het door de föhn nog erg warm in de Noordalpen, maar in de loop van zondagavond nadert een koufront vanuit het westen. Koelere en vochtige lucht bereikt de Noordwestalpen, waardoor hogergelegen gebieden mogelijk sneeuw kunnen verwachten. Ons weermodel is (wat bij betreft te) optimistisch en kleurt zelfs op sommige plekken rood, wat tot wel een meter sneeuw op zou kunnen leveren. Andere weermodellen zijn pessimistischer. De precieze timing en hoeveelheden zijn dus nog erg onzeker.

Grote luchtdrukverschillen en dus zware föhn aan de noordkant (meteocentrale.ch)
Grote luchtdrukverschillen en dus zware föhn aan de noordkant (meteocentrale.ch)

Zware föhnstorm

Oktober is een typische föhnmaand. Ook dit jaar wordt dat meteen duidelijk, want dit weekend kunnen we al de eerste echte föhnstorm verwachten. In deze tijd van het jaar naderen geregeld sterke depressies die voor een groter luchtdrukverschil tussen de Noord- en Zuidalpen zorgen. Daarnaast staat de zon al lager waardoor het dalwindsysteem niet meer zo sterk ontwikkeld is en de föhn dus gemakkelijker tot in de dalen kan doorbreken. De piek van de föhn wordt zondag rond het middaguur verwacht. De föhn zal tot in het alpenvoorland kunnen doorbreken met in de typische föhngebieden zeer zware windstoten die mogelijk 120 tot 140 kilometer per uur kunnen bereiken. Terwijl de föhnsituatie in het westen hoogstwaarschijnlijk op zondagavond wordt opgeruimd door het naderende koufront zal Oostenrijk tot en met maandag te maken hebben met de krachtige föhn.

Het koufront nadert de Westalpen op zondag (DWD, wetter3.de)
Het koufront nadert de Westalpen op zondag (DWD, wetter3.de)

Waar gaat het sneeuwen?

Wat er met de naderende sneeuwval gaat gebeuren is nog erg onzeker. De weermodellen hebben in de afgelopen 24 uur nog geen eenduidig beeld gegeven, waardoor we het nog niet over de echte details kunnen hebben. Volgens ons weermodel ligt het zwaartepunt van de sneeuwval tussen het Mont-Blancmassief en Engelberg waar zo’n 30 tot 50 centimeter kan vallen. Het weermodel laat hogerop zelfs sneeuwhoeveelheden tot wel 1 meter zien, maar ik denk dat dat voor die regio’s te optimistisch is. Andere weermodellen zijn veel terughoudender met de neerslag aan de noordwestkant. Het lagedrukgebied boven Groot-Brittannië lijkt namelijk in de nieuwste berekeningen iets verder naar het noorden op te schuiven, waardoor de neerslag de Noordwestalpen mogelijk slechts schampt en er nauwelijks nog wat van de verwachte neerslaghoeveelheden overblijft.

Precieze hoeveelheden zijn nu dus nog lastig in te schatten omdat er het een en ander nog kan veranderen. We moeten niet schrikken als de sneeuwhoeveelheden in deze gebieden uiteindelijk tegen gaan vallen. Op maandag stroomt er wel nog wat koudere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens uiteindelijk wat kan zakken tot richting de 2000 meter.

Veel neerslag in de Zuidalpen op maandag (wxcharts.com)
Veel neerslag in de Zuidalpen op maandag (wxcharts.com)

Maandag kan er in de Zuidalpen door een klein lagedrukgebied boven de Middellandse Zee vooral rondom Ticino en Piemonte erg veel neerslag vallen. Ik verwacht dat er hier in totaal ook veruit het meeste gaat vallen, maar het probleem is dat met temperaturen rond 10 graden op 1500 meter de sneeuwgrens hier lange tijd op ongeveer 3000 meter zal liggen. Al met al denk ik dat de hooggelegen gebieden rondom de alpenhoofdkam zoals Zermatt en Saas Fee de meeste sneeuw kunnen verwachten met een sneeuwgrens die langzaam tot onder de 2500 meter zakt.

In de loop van maandag lijkt de neerslag ook verder naar het oosten te trekken, maar ook hier zijn de weermodellen het nog niet over eens. In Oostenrijk zal name Vorarlberg op maandag wat van de sneeuwval kunnen profiteren. Later kan het in Tirol en het Salzburgerland uiteindelijk ook wat gaan sneeuwen met een sneeuwgrens rond de 2000 meter. Grote hoeveelheden worden er hier niet verwacht. Hoe deze weersituatie zich verder ontwikkelt is op dit moment nóg onzekerder. Wel lijkt het erop dat het in de dagen erna nog wisselvallig blijft en we sneeuw in de hogergelegen gebieden kunnen verwachten.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Elite
kanskiAuteur18 oktober 2021 · 22:27

En wat vanaf donderdag de 21ste oktober…

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Gevorderd
CheizzAuteur19 oktober 2021 · 00:10

En wat vanaf donderdag de 21ste oktober…

kanski op 18 okt 2021 22:27

Dat dacht ik ook op de kaarten te zien. Maar met elke run wordt het minder sneeuw (en meer regen?) dat voorspeld wordt.

gigiski.com
Gevorderd
evr66proAuteur19 oktober 2021 · 09:22

Aftellen @@kanski, er mag wel wat gaan vallen komende 3 weken ;)

Beginner
HenriAuteur19 oktober 2021 · 13:30

@@kanski morgen volgt een nieuw weerbericht!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!