Nog een aantal dagen vrij rustig herfstweer, volgende week mogelijk winters

Nog een aantal dagen vrij rustig herfstweer, volgende week mogelijk winters
Volop herfst in de Alpen, zoals hier in Zell am See (foto-webcam.eu)
Volop herfst in de Alpen, zoals hier in Zell am See (foto-webcam.eu)

De Alpen zitten op dit moment misschien wel op het hoogtepunt van de herfst. Een standvastig hogedrukgebied is de oorzaak van het droge en zonnige weer en overal zijn schitterende herfstkleuren te vinden. Ook deze week blijft het voornamelijk droog en vrij zacht. Toch gloort er weer een sprankje hoop aan de horizon, want volgende week kan het mogelijk aanzienlijk kouder en sneeuwrijker worden. Ik moet er wel meteen bij zeggen dat het nog erg ver weg is om over details te praten.

Droomweekenden

Locals mogen hun handen dichtknijpen met de goede timing van het weer. De afgelopen drie weekenden is het eigenlijk steevast schitterend herfstweer geweest met volop zon. Met winterweer heeft het nog weinig te maken. Door de vrij hoge temperaturen denken de meeste nog even niet aan skiën, al zijn er natuurlijk wel al wat gletsjerskigebieden open. Echt veel sneeuw ligt er nog niet; de föhn heeft flink huisgehouden. Boven de 2000 meter merk je op de schaduwrijke noordhellingen inmiddels wel goed dat het al eind oktober is en we toch langzaamaan richting de winter gaan. Vanaf volgende week lijken de sneeuwkansen bovendien ook wat groter te worden.

Vandaag zitten de Alpen tussen twee hogedrukgebieden in (wetter3.de, DWD)
Vanaf woensdag weer zonniger door toenemende hogedrukinvloed (wetter3.de, DWD

Dominant hogedrukgebied

We moeten nog even geduld hebben, want deze week lijkt er nog maar weinig mogelijk door een vrij dominant hogedrukgebied.
Vandaag en morgen hebben de Alpen te maken met wat meer bewolking door de ligging tussen twee hogedrukgebieden en de invloed van een kleine trog, maar tot en met vrijdag blijft het vrij zonnig en zacht.

Aan de anomaliekaarten van de temperatuur op 1500 meter hoogte kun je goed zien dat de Alpen momenteel met vrij zacht weer te maken hebben. De depressie ten zuidwesten van IJsland kan niet verder naar Centraal-Europa doordringen, waardoor het noodgedwongen een aantal dagen rondom IJsland blijft hangen en de Alpen nog steeds in de hogedrukinvloed blijven. Ook later op de week wordt er hierdoor nog eens flink wat zachte lucht naar de Alpen gevoerd en komt de föhn er ook nog eens bij kijken.

Mild in de Alpen (wxcharts.com)
Op naar winters weer? (wetterzentrale.de)

Op naar de winter volgende week?

Hoe zit het dan met de mogelijke winterinval van volgende week? GFS en ECMWF zien het op dit moment beide wel zitten, maar er moet wel bij worden gezegd dat het nog op erg lange termijn is. Vanaf het weekend kunnen de Westalpen mogelijk al wat ontvangen. Het GFS-ensemble voor prikpunt Genève hierboven laat in ieder geval een mooi dalende trend zien met bovendien een flink neerslagsignaal. Na het weekend zijn mogelijk ook de Zuid- en de Noordalpen aan de beurt. Het heeft nog geen zin om het hier nu al over verdere details te hebben, want het is simpelweg nog te ver weg. Het zal niet voor de eerste keer zijn dat een hogedrukgordel boven Centraal-Europa standvastiger blijkt dan van tevoren verwacht.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!