Wordt het een retour d’Est winter?

Wordt het een retour d’Est winter?
Onze sneeuwforecast tot en met volgende week vrijdag
Onze sneeuwforecast tot en met volgende week vrijdag

Alweer worden rode kleuren op onze forecast zichtbaar en wéér is het waarschijnlijk raak voor Piemonte. Wordt het nu in november al duidelijk dat het een retour d’Est winter gaat worden?

Hoge druk zorgt nog voor rustige en milde condities in de Alpen (wetter3.de, DWD)
Een noordelijke straalstroom (meteociel.fr)

Nog één keer warm

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Voordat (een gedeelte van) de Alpen weer stapjes terug richting de winter maakt wordt het in de komende twee dagen nog mild. De straalstroom ligt op dit moment nog steeds te ver naar het noorden om winterse omstandigheden in de Alpen te veroorzaken. Een band van hoge druk boven de Alpen zorgt voor temperaturen van tot wel 10 graden op 1500 meter en een nulgradengrens boven de 3000 meter. Net zoals de afgelopen dagen zorgt deze hogedrukinvloed voor inversieweer en dus laaghangende bewolking in veel dalen.

Eerste neerslag

In de loop van zondag zorgt een naar het oosten trekkende hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan voor een tijdelijke noordelijke stroming waardoor het merkbaar af gaat koelen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een lagedrukkern boven de Middellandse Zee wat wederom voor veel neerslag kan zorgen in deze regio. Opnieuw lijkt er ook een heftige retour d’Est situatie te kunnen ontstaan voor Piemonte begin volgende week.

Lagedruk over de Middellandse Zee opent nieuwe sneeuwkansen voor de Zuidalpen (wetter3.de, DWD)
Retour d'Est (wxcharts.com)
Retour d'Est in Piemonte ook in het GFS ensemble zichtbaar (wetterzentrale.de)

Opnieuw een retour d’Est in Piemonte?

Langzaam maar zeker valt er meer te vertellen over de aanstaande sneeuwval, maar toch moeten we nog voorzichtig zijn met de sneeuwhoeveelheden die we kunnen verwachten. Meerdere modellen hinten inmiddels op een nieuwe retour d’Est, maar over de sneeuwval bestaat er nog wat onenigheid. De afgelopen modelberekeningen laten ook geregeld een blokkade boven de Atlantische Oceaan zien waardoor het later in de week ook in de West- en Noordalpen kan gaan sneeuwen, maar dit gaat ook samen met een grotere onzekerheid. Vooralsnog lijken vooral de Zuidalpen te gaan profiteren. Het ziet er dus naar uit dat Piemonte voor de rest van het seizoen op rozen zitten. Meer details over deze sneeuwval in het volgende weerbericht op maandag.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
MedicineAuteur19 november 2021 · 17:50

Lekker! Met een beetje mazzel is het ook aan in de Pyreneën. Er is al wat aan de noordkant, vandaag heb ik al een farmer dave tribute geskied https://cdn.wepowder.com/site/forum/15/148aee0b36b98b94f92c123d4c823077_20211119_110956_01.jpeg?width=800

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!