Droog en overwegend zonnig, vanaf het weekend terug naar de winter?

Droog en overwegend zonnig, vanaf het weekend terug naar de winter?
Een zonovergoten Zermatt vandaag (riffelalp.com)
Een zonovergoten Zermatt vandaag (riffelalp.com)

Na alle sneeuw die is gevallen gaan de Alpen deze week een aantal schitterende zonovergoten dagen tegemoet. Alleen Oostenrijk heeft nog wat langer met wat bewolking te maken, maar ook daar is er vanaf morgen meer ruimte voor de zon. Pas tegen het weekend laten de weermodellen weer wat interessants zien en kan een sterke noordoostelijke stroming flink wat kou naar de Alpen transporteren.

Vanochtend nog sneeuw in Loser op ongeveer 1100 meter hoogte (panomax.com)
Maar door het verder doordringen van het warmtefront ging de sneeuwval over in regen tot ongeveer 1500 meter (panomax.com)

Overal zonnig, behalve in de Oostalpen

Terwijl grote delen van de Alpen vandaag met een stralend blauwe lucht te maken hebben, was het maar een druilerige ochtend in Oostenrijk. Gisteren was het naderende warmtefront al te zien in de vorm van hoge bewolking. In de avond en nacht is er ook wat neerslag vanuit het noorden binnengetrokken. Door de aanvoer van zachtere lucht is de sneeuwgrens met name in de noordelijke gebieden flink gestegen tot zo’n 1500 meter, in de inneralpiene gebieden lag de sneeuwgrens wat lager. Vandaag is het ook in Oostenrijk vanuit het westen steeds meer opgeklaard. Alles ten oosten van het Salzburgerland blijft nog iets langer in de neerslag.

Hogedruk boven de Alpen (wetter3.de, DWD)
Hogedruk boven de Alpen (wetter3.de, DWD)

Hogedrukweer

In de komende dagen hebben de Alpen te maken met een dominant hogedrukgebied. Het blokkerende hogedrukgebied zorgt ervoor dat alle depressies ver noordelijk van ons voorbij trekken en we dus geen neerslag hoeven te verwachten, maar overal zonnig wordt het niet. Vooral aan de noordkant heeft het alpenvoorland te maken met een hardnekkige inversie en dus lage bewolking die overdag maar met heel veel moeite kan worden opgelost. Ook in de dalen is dit het geval. Hogerop in de Alpen blijft het door de dalende bewegingen van het hogedrukgebied daarentegen vaak zonnig.

Morgen trekt er wel vanuit het noorden wat hoge bewolking over de Alpen die ervoor zorgen dat we met een meer waterige zon te maken hebben. De Westalpen houden het hoogstwaarschijnlijk wel compleet zonnig. Woensdag en met name donderdag worden hogerop wel weer twee schitterende dagen in de hele Alpen met erg milde temperaturen voor de tijd van het jaar. Door de hogere temperaturen kan het sneeuwdek zich langzaam maar zeker zetten, maar desalniettemin blijft het lawinegevaar onder andere door de wijdverbreide kritische altschneelaag hoog.

Straalstroom gericht op Oostenrijk (meteociel.fr)
Straalstroom gericht op Oostenrijk (meteociel.fr)

Kou vanuit het noordoosten

Tot en met donderdag blijft de kern van het hogedrukgebied boven de Alpen liggen, waardoor er nauwelijks iets aan het weerbeeld zal veranderen. Op vrijdag schuift de kern echter verder richting Groot-Brittannië, waardoor de Alpen meer op de oostflank van het hogedrukgebied komt te liggen en de straalstroom met een enorme boog de Alpen toch weet te bereiken. Deze setting zorgt ervoor dat er in ieder geval voor de Oostalpen een noordoostelijke stroming ontwikkelt. Deze stroming met Rusland en Finland als brongebied kan in het weekend voor ijzige condities in de Oostalpen zorgen, mogelijk zelfs ook voor de rest van de Alpen.

Maar komt er ook sneeuw? Met deze noordoostelijke stroming kan Oostenrijk in het weekend door wat stuwing ook sneeuw krijgen. Met dit scenario verwacht ik het meeste voor het Salzburgerland tot aan de uiterste Oostalpen, zoals ook in onze sneeuwverwachting te zien is. In combinatie met een straffe wind kan het echt ijzig koud worden. Door het oplopende drukverschil tussen de Noord- en Zuidalpen kan er uit deze weersituatie tegelijkertijd een sterke Nordföhn ontstaan voor de Zuidalpen. Vanaf donderdag wordt deze Nordföhn op steeds meer plekken voelbaar.

De noordoostelijke storming transporteert veel kou naar de Oostalpen (wxcharts.com)
De noordoostelijke storming transporteert veel kou naar de Oostalpen (wxcharts.com)

Ook sneeuw voor Piemonte?

Een regio die we ook in de gaten moeten houden is Piemonte. Draait de stroming namelijk nog iets naar het oosten, dan kan het zomaar zijn dat Piemonte ook een mooie opfrisser kan ontvangen tijdens het weekend. Op dit moment zien niet alle modellen dat zitten, maar kleine verschuivingen in de modelruns in de komende dagen kunnen er dus alsnog voor zorgen dat het wel kan gebeuren. Al met al zijn het best interessante ontwikkelingen die ik in de komende dagen goed in de gaten zal houden.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!