Wisselvalligheid is terug, maar regen wordt onvermijdelijk

Wisselvalligheid is terug, maar regen wordt onvermijdelijk

Het Weihnachtstauwetter gaat helaas ook dit jaar weer toeslaan. Door een zonale stroming wordt er in de komende dagen behoorlijk zachte lucht naar de Alpen gevoerd. Regen lijkt met name voor de Westalpen onvermijdelijk. Na een tijdelijke afkoeling medio volgende week zien we in de weermodellen nu ook sterke signalen van erg warm weer in de Alpen tijdens de jaarwisseling.

Warmtefront trekt net ten noorden van de Alpen voorbij (wetter3.de, DWD)
Warmtefront trekt net ten noorden van de Alpen voorbij (wetter3.de, DWD)

Warmtefront

Vandaag wordt het voor een groot deel van de Alpenboog na wederom een ijskoude nacht nog één keer droog en vrij zonnig. Lokaal kan lage bewolking er nog wel voor zorgen dat het in de dalen grijs blijft. De eerste signalen van een passerend warmtefront zullen in de Noordalpen in de loop van de dag in de vorm van toenemende sluierbewolking wel zichtbaar worden. Vanavond kan er als gevolg van de passage van dit warmtefront wat lichte neerslag vallen. Omdat de dalen nog gevuld zijn met koude lucht en de bovenlucht al aan het opwarmen is moet de noordkant van de Alpen rekening houden met ijzel. De neerslag zal niet veel zijn en dringt ook niet helemaal door tot de inneralpiene gebieden. Ook morgen en zaterdag kunnen de noordelijke gebieden van de Noordalpen wat neerslag krijgen. Tijdens kerstavond kan het in de Franse Zuidalpen door een sterke en vochtige zuidwestelijke stroming flink wat neerslag vallen. Voor de meeste skigebieden zal het niet veel meer dan 10 centimeter opleveren en bovendien ligt de sneeuwgrens rond de 2000 meter.

Gevecht tussen warmte en kou boven Centraal-Europa (wxcharts.com)
Westelijke stroming in de Alpen (wetter3.de, DWD)

Zacht in de Alpen

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Het weerbeeld wordt in de komende dagen bepaald door een sterke depressie boven de Atlantische Oceaan. De depressie zelf gaat niet direct voor veel neerslag zorgen, maar zorgt wel voor aanvoer van vrij milde luchtmassa’s vanuit het westen. Je ziet dat de kou op vrijdag vanuit het noorden naar de Alpen wil stromen, maar de sterke westelijke stroming gaat dit verhinderen waardoor de Alpen dus aan de zachte kant blijven.

Zaterdag (Eerste Kerstdag) blijft het op de meeste plekken in de Alpen droog, maar zwaarbewolkt. Enkel de noordelijke gebieden in de Noordalpen en Zuidoostalpen lijken wat neerslag mee te pakken, maar de meeste neerslag zal ten zuiden van de Alpen vallen, onder andere in de Noordelijke Apennijnen. Met de hoge temperaturen en een harde wind gaat het hier een waterballet worden, want de sneeuwgrens zal ook hier lange tijd rond de 2000 meter liggen. In de nacht van zaterdag op zondag volgt voor de Franse Noordalpen en Zwitserland nog wat meer neerslag met een sneeuwgrens rond de 1700 meter, maar ook dit zal niet veel meer dan 5 tot maximaal 10 centimeter opleveren in de hogergelegen gebieden. Onze sneeuwverwachtingskaart laat voor Tweede Kerstdag veel sneeuw zien, maar de nieuwe modelberekeningen geven voor zowel de noordwestelijke Alpen als ook de Zuidalpen nauwelijks nog neerslag aan.

Neerslag in de Westalpen na kerst (wetter3.de, DWD)
Neerslag in de Westalpen na kerst (wetter3.de, DWD)

Neerslag vanuit het westen, daarna tijdelijk kouder

Na kerst nadert vanuit het westen een lagedrukgebied wat vanaf maandag voor veel sneeuw in de West- en Zuidalpen kan gaan zorgen. In de Zuidalpen zal meer kou aanwezig zijn dan in de Westalpen. Het is een aannemelijke kans dat de Westalpen te maken krijgen met flink wat regen tot mogelijk zelfs 2000 meter hoogte door de harde wind en de milde temperaturen. In de hogergelegen gebieden nog steeds dus kans op flink wat sneeuw, maar het lawinegevaar zal met deze sneeuwval ook stijgen door de stormachtige wind.

De modellen zijn het nog oneens over hoe het lagedrukgebied verder trekt (GFS voorziet een koers in noordoostelijke richting boven het Kanaal, ECMWF laat het laag naar het oosten trekken), maar de Noordalpen kunnen vervolgens waarschijnlijk ook wat sneeuw ontvangen bij iets lagere temperaturen. Het zal in ieder geval alsnog te warm zijn voor sneeuw tot in de dalen.

Temperatuursafwijking op 1500 meter hoogte (wxcharts.com)
GFS ensemble voor Genève (wetterzentrale.de)

Flinke opwarming rond de jaarwisseling

Rond de jaarwisseling gaat een zeer zachte zuidwestelijke stroming voor flink hoge temperaturen in de Alpen zorgen. Zowel het ECMWF als GFS laten nu temperaturen tot 15 graden in de laagste dalen zien, maar ook hogerop wordt het erg mild met afwijkingen tot ruim 12 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde. In het GFS ensemble voor Genève hierboven zien we eerst de geleidelijke afkoeling tot enkele dagen na kerst en vervolgens de flinke temperatuursprong rondom oud en nieuw.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Arnie777Auteur23 december 2021 · 15:53

Wat is dit nou weer voor verschrikking xD. Dan maar lekker slush met oud en nieuw. Is bijna net zo goed als poeder!

Freeride = Life
Expert
ieismAuteur23 december 2021 · 16:58

Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuck this

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Expert
ieismAuteur23 december 2021 · 19:40

Dit is niet wat ik wilde voor kerst.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Beginner
powderpedroAuteur25 december 2021 · 16:07

Wordt het een wet Wednesday? Ik vrees het ergste voor sneeuw onder 2.000m

PP
Beginner
powderpedroAuteur25 december 2021 · 16:07

Wordt het een wet Wednesday? Ik vrees het ergste voor sneeuw onder 2.000m

PP
Beginner
HenriAuteur25 december 2021 · 18:51

@@ieism die fles champagne kan ik naar fluiten…
@@powderpedro het ziet er inderdaad niet best uit…zeker met de nieuwe GFS12z run van vandaag. Leuke totale accumulatiekaart, maar niet als je weet dat een groot deel als warm water naar beneden komt. Sneeuwgrens kan in de Westalpen tijdelijk zelfs boven de 2500 meter uit gaan komen met deze stormachtige wind.
https://cdn.wepowder.com/site/forum/15/09c335ab76bfe968934e37e0523a3c46_gfs12z_20regen.jpg?width=800

Gevorderd
MC*freeride-looiAuteur25 december 2021 · 22:07

Niet zo een prettig nieuws voor te lezen, wat heeft dit ten gevolgen voor de base die er voorlopig lag in de noordwest& West alpen? Gaat er nog voldoende base zijn onder de 1500meter na de opwarming?

Send it!!!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!