Rust is wedergekeerd, eind van de week weer sneeuw voor de Noordalpen

Rust is wedergekeerd, eind van de week weer sneeuw voor de Noordalpen
Veel verse sneeuw in Saalbach (ArjanK2)
Veel verse sneeuw in Saalbach (ArjanK2)

Na een weekend met PA#4 en totale accumulaties ruim een halve meter keren we nu terug naar het welbekende stabiele hogedrukweer. Gelukkig staat er voor het eind van de week wederom sneeuw voor de Noordalpen op de weerkaarten. Mogelijk nadert PA#5 voor de Noordalpen al snel.

Veel sneeuw en wind

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Ten oosten van Innsbruck heeft het tot en met zaterdag flink wat gesneeuwd. Winnaars waren zoals verwacht de Nordstaugebieden zoals Loser, waar een meter sneeuw viel en de temperatuur door het passerende warmtefront in de loop van zaterdag opliep. Iets verder naar het westen (westen van Salzburgerland, oosten van Tirol) viel lokaal ook veel sneeuw (zo’n 30 tot 40 centimeter) tot in de laagste dalen. Helaas gooide de stormachtige wind hogerop ook roet in het eten. Het was (en is!) nog steeds een kritische lawinesituatie met meerdere lawines als gevolg in het oosten van Oostenrijk. Daar heerst hogerop ook nog steeds lawinegevaar 4.

Totale accumulatie van een meter sneeuw in Loser (lawis.at)

Drie dagen zon

Over het weer tot en met woensdag kan ik vrij kort zijn: de komende drie dagen verlopen door hogedrukinvloed droog en zonnig. De temperaturen lopen met name in de Noord- en Westalpen weer wat op. Na de sneeuwval is er in het oosten van Oostenrijk vooral op de schaduwhellingen nog wel poeder te vinden, maar zowel in de Zuid- en Westalpen is het op dit moment hoopvol wachten op verse sneeuw. Toch moeten grote delen van de Alpen nog geduldig zijn.

Koufront nadert in de loop van donderdag (wetter3.de, DWD)
Sneeuwval donderdagavond t/m vrijdagavond

Eind van de week sneeuw

Donderdag volgt door een versterkte noordwestelijke stroming de eerste bewolking vanuit het noorden en vervolgens ‘s avonds ook een koufront met sneeuw voor de Noordalpen. De sneeuwgrens zal tot in de meeste dalen liggen. In de staugebieden van Oost-Zwitserland tot het oosten van Oostenrijk zo’n 5 tot 20 centimeter, met mogelijk uitschieters tot 30 centimeter verse sneeuw in Oostenrijk. Het is een voorproefje op meer, want wat er daarna op de kaarten staat…een dikke dump!

Aanhoudende sneeuwkansen voor de Noordalpen

Ook tijdens het weekend en daarna is het aanhoudend wisselvallig in de Noordalpen. De Westalpen kunnen wellicht ook wat mee gaan profiteren. Mogelijk kan er enorm veel sneeuw gaan vallen, zowel het Europese als het Amerikaanse model hint op een dikke dump, maar het is tegelijkertijd nog erg ver weg! Even afwachten dus. Wel lijkt het er sterk op dat de Zuidalpen wederom buiten de boot vallen. Hier blijft het nog voor een langere periode droog.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Willem2kAuteur24 januari 2022 · 14:01

Ik doe nog ff een sneeuwdansje voor een paar cm extra komend weekend. Ook al mis ik dan misschien de “echte” dump: Pakken wat je pakken kan. #zinin

https://c.tenor.com/BTCKpjXshNoAAAAC/stephen-colbert-dance.gif

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Beginner
powderpedroAuteur24 januari 2022 · 21:13

De laatste ECMWF run op windy (21u) is zeer hoopvol voor Oostenrijk, non-stop sneeuwval van maandag tot woensdag. Fingers crossed

PP
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!