Volgende week wisselvalliger en mogelijk ook weer kouder

Volgende week wisselvalliger en mogelijk ook weer kouder
Warm, zonnig en wat stapelwolken in Obertauern (foto-webcam.eu)
Warm, zonnig en wat stapelwolken in Obertauern (foto-webcam.eu)

Na een bijzonder droog verloop van maart eindigt de maand met steeds meer wisselvalligheid. Medio volgende week lijken de Alpen toch echt te zijn verlost van de langdurige droogte. Een sterke afkoeling lijkt vooralsnog vrij ver weg, want het patroon is daarvoor nog te zonaal. Het Europese model laat echter wel zien dat het nog steeds mogelijk is!

In dit weerbericht:

  • Wat buitjes vandaag en morgen
  • Warm
  • Toenemend wisselvallig

Wat buitjes vandaag en morgen

Zoals je op de webcambeelden kunt zien ontstaan er vandaag in de loop enkele plekken steeds meer stapelwolken. Dit komt omdat de lucht iets instabieler gelaagd is dan de afgelopen dagen, waardoor het opwarmen van het oppervlak en de verticale bewegingen voor deze wolkenvorming kunnen zorgen. Deze stapelwolken kunnen zodanig ontwikkelen dat er ook wat regen uit kan vallen. Sneeuw valt pas boven de 2000 tot 2300 meter. In de dalen loopt de temperatuur ook in de komende dagen op tot ruim 20 graden en is het dus gewoon weer volop lente.

Neerslag in maart in Oostenrijk t.o.v. 1981-2010 (ZAMG)
Sneeuwverloop dit seizoen in Kühtai (wiski.tirol.gv.at)

Warm

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Zondag, maandag en dinsdag zullen nog zonnig en warm verlopen. Saharazand kan mogelijk weer een rol gaan spelen in de zuidwestelijke Alpen. Al met al was het een bijzonder droge maand voor de Alpen dus, met lokaal nog helemaal geen neerslag. In de grafiek van het sneeuwdek in Kühtai op ruim 1900 meter is de droge maand maart ook goed terug te zien. Met name vanaf midden maart slinkt het sneeuwdek rap en inmiddels zitten we op de waarde van de minimale sneeuwhoogte in de referentieperiode 1981-2015.

Ook tijdens het weekend zonnig en warm in de Alpen (wetter3.de, DWD)
Ook tijdens het weekend zonnig en warm in de Alpen (wetter3.de, DWD)

Toenemend wisselvallig

In de loop van dinsdag kunnen toenemende stapelwolken later op de middag al wat buitjes veroorzaken. Door een naderende depressie boven de Atlantische Oceaan neemt de hogedrukinvloed boven Centraal-Europa af en krijgen we in de Alpen eindelijk weer te maken met wat neerslag. We krijgen te maken met een westcirculatie. Dat betekent dus dat we meer vochttransport richting de Alpen zien, maar echt koud wordt het niet. Een goeie koude-uitbraak moet begin april toch echt meer vanuit noordelijke richtingen komen. De sneeuwgrens wordt dus wel echt een ding en voor verse poeder zal je het hogerop moeten zoeken.

GFS Ensemble Grenoble (wetterzentrale.de)
GFS Ensemble Grenoble (wetterzentrale.de)

Of de omslag langdurig is, is nog maar de vraag. Na een korte afkoeling met steeds meer neerslagsignalen rond de maandwisseling zie je in het GFS ensemble voor Grenoble juist weer een flink opwarmende trend voor begin april met een zwak neerslagsignaal. Het ECMWF ziet de terugkeer van de winter nog wel zitten met een mogelijk hoogtepunt eind volgende week. Maandag in een videoweerbericht meer informatie over deze ontwikkelingen vanaf medio volgende week.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Ee1copro25 maart 2022 · 16:23

Hup ECMWF!

Beginner
powderpedro25 maart 2022 · 19:06

ECMWF is fijnmaziger model en beter dan GFS voor langere termijn. Dus hup ECMWF

PP
Expert
ieism27 maart 2022 · 14:48

Nog één dump om de winter mooi af te sluiten. Al is het maar 20 of 30cm dan ben ik al heel blij…

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
ThijsB28 maart 2022 · 09:37

Zie ik nou nieuwe sneeuwval op de kaarten? :O :)

Beginner
Henri28 maart 2022 · 10:44

Jazeker @@ThijsB! De hoogste tijd voor een PA! Vandaag komt er weer een nieuw weerbericht online.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!