Eerst sneeuw voor Oostenrijk, daarna is Piemonte aan de beurt

Eerst sneeuw voor Oostenrijk, daarna is Piemonte aan de beurt
Een flinke dump voor Piemonte?
Een flinke dump voor Piemonte?

Vandaag weer een korte update omdat er sneeuw in de verwachting staat. Onze sneeuwvalkaart laat een mooie retour d’est zien, maar gaat dat ook gebeuren?

Morgen sneeuw in Oostenrijk

Morgen (dinsdag) volgt allereerst met een noordoostelijke stroming wat sneeuw voor Oostenrijk. Op de frontenkaart met de isobaren aan het oppervlak is de oorzaak van deze sneeuwval niet te zien, maar pakken we de weerkaarten op 5 kilometer hoogte erbij dan zien we morgen met de groene en blauwe kleuren een hoogtelaag vanuit het oosten naderen.

Frontenkaart voor dinsdag. Waar komt de sneeuwval vandaan? (wetter3.de, DWD)
Hoogtelaag ten oosten van Oostenrijk (wxcharts.com)

De sneeuwval blijft vooral beperkt tot het oosten van Oostenrijk. De sneeuwgrens ligt hierbij vrij laag. In het oosten al vroeg rond de 500 tot 700 meter, maar in het Salzburgerland aanvankelijk nog net boven de 1000 meter. Later op de avond volgt de meeste neerslag en kan de sneeuwgrens ook in het Salzburgerland tot ongeveer 600 tot 800 meter zakken. Aan de noordkant kan het zelfs tot in de laagste dalen gaan sneeuwen.

Sneeuwhoeveelheden dinsdag
Sneeuwhoeveelheden dinsdag

Ten westen van het Salzburgerland nemen de hoeveelheden snel af en ten westen van Innsbruck zal het grotendeels droog blijven. Er kan zo’n 20 tot 30 centimeter in de Tauern en Dachstein regio’s vallen, heel misschien lokaal ook 40 centimeter hogerop bij de Dachstein en het Totes Gebirge.

Sneeuw voor Piemonte

In de tweede helft van de nacht van dinsdag op woensdag trekt de neerslag weg richting Slovenië en de Balkan en kan het weer snel opklaren. Tegelijkertijd zorgt een opzettende zuidenwind in de zuidwestelijke Alpen voor neerslag. Deze neerslag wordt niet door het eerdergenoemde lagedrukgebied ten oosten van Oostenrijk veroorzaakt, maar door een andere depressie boven de Middellandse Zee. De depressie kan wederom een portie Saharastof mee naar de Alpen transporteren. In combinatie met de neerslag kan er dus weer wat depositie plaatsvinden.

Woensdag blijft de neerslag voornamelijk beperkt tot Piemonte met zo’n 10 centimeter sneeuw. De sneeuwgrens ligt nog rond de 2000 meter. In de nacht naar donderdag volgt er opnieuw een neerslaggebied vanuit het zuiden en zakt met name in Piemonte de sneeuwgrens tot ongeveer 1300 tot 1500 meter, met de hoge neerslagintensiteiten mogelijk zelfs nog lager. Vooral de regio’s ten zuiden van Turijn zullen snel oplopende neerslaghoeveelheden zien. Hier kan hogerop (ruim) een halve meter sneeuw gaan vallen.

Sneeuwhoeveelheden tot en met vrijdagavond
Neerslaghoeveelheden ECMWF tot en met vrijdagavond (wxcharts.com)

Onzekerheid

Onze sneeuwkaart laat het ook ter hoogte van Turijn en verder naar het noorden flink dumpen in het hooggebergte, maar bij het zien van de neerslagkaarten van de andere modellen heb ik daar zo mijn twijfels bij. De meeste modellen laten de hoge hoeveelheden toch echt in een beperkt gebied ten zuiden van Turijn zien. De meeste gebieden zijn in deze regio (Prato Nevoso, Limone Piemonte, etc.) al gesloten, maar wellicht gooit Prali dit weekend de liften nog eens open.

Ook de rest van de Zuidalpen krijgt volgens ons model vanaf donderdagavond aardig wat mee, maar dit is ook nog niet helemaal in kannen en kruiken. Het GFS laat inderdaad ook rondom Trento aardig wat sneeuw zien, maar volgens andere modellen bereikt de neerslag deze regio’s maar nauwelijks.

Daarna?

Ook daarna blijven de lagedrukgebieden in de buurt en kan er tijdens het weekend vanuit het westen nog wat meer neerslag aankomen met mogelijk ook weer wat afkoeling. Vooralsnog zijn deze ontwikkelingen nog wat onzeker. Woensdag in een nieuw weerbericht meer info, ook over de onzekere details van de sneeuwval in de Zuidalpen later deze week.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Expert
ieismAuteur19 april 2022 · 08:38

Thanks, dan laten we de winterspullen toch nog maar even in de auto . Hopelijk nog een laatste echte dump.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
MedicineAuteur19 april 2022 · 11:56

In de Pyrenëen is het ook weer raak. Nadat afgelopen dinsdag en woensdag de sneeuwgrens hoog uitkwam was het hoogenergte mooi wit maar de sneeuw toch een beetje aan de te natte kant. Afkoeling en (heel veel) neerslag deze dagen gaan veel goeds doen, boven de 2000 waar er nog een flinke base was is het dan weer een tijde mooi. Jammergenoeg heb ik dit weekend andere dingen te doen, en blijft het sowieso tot zondag nog ontstuimig. Een meter sneeuw bij monte perdido is wel te verwachten :D

Gevorderd
AryenAuteur19 april 2022 · 13:34

Zijn er in de Pyrenëen nog gebieden open, of wordt het earn your turns?

Gevorderd
MedicineAuteur19 april 2022 · 15:56

Zijn er in de Pyrenëen nog gebieden open, of wordt het earn your turns?\

Aryen op 19 apr 2022 13:34

Cauterets en Arcalís (t/m 24 April) en Masella (tot 1 Mei proberen ze). Voor mij earn your turns

Beginner
AndrevanHeeswijkAuteur20 april 2022 · 14:18

goedemiddag. Ik ben benieuwd naar de update van het weer. Als ik deze site volg dan ziet het er een stuk rooskleuriger uit qua dump dan bijv een site als https://nl.snow-forecast.com. (ik keek nu wel bij een Chamonix). Dus @@henri, ga je ons nog blij maken met een grote dump?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!