Pas op: gevaarlijke condities in Franse Zuidalpen

Pas op: gevaarlijke condities in Franse Zuidalpen
Enorme lawine die in weinig steil terrein getriggerd is
Enorme lawine die in weinig steil terrein getriggerd is

Het heeft hard gesneeuwd in de Frans Zuidalpen. Helaas is dit ook gepaard gegaan met verschillende ernstige en helaas ook dodelijke lawines. De sneeuw is gevallen op een dunne laag sneeuw die door de koude heldere nachten is getransformeerd in een laag met weinig cohesie die voor gevaarlijke situaties zorgt. Ik sprak vanmorgen met een bergredder uit Briançon en die bevestigde dat er heel veel spontane lawines, en vooral ook zeer grote lawines naar beneden zijn gekomen.

Grote lawine bij la Grave

Bij een grote lawine tegenover La Grave in het skigebiedje van le Chazelet is maandag een 35 jarige vrouw levend door de bergredding, de CRS, onder de sneeuw vandaan gehaald. De lawine was zo’n driehonderd meter breed en zo’n vijfhonderd meter lang.

Dodelijke lawine in de L’Ubaye

Eveneens op maandag kwamen twee skiërs in een lawine onder de Rouchinière in de L’Ubaye. Eén van de slachtoffers is in kritieke toestand naar Marseille gevlogen. Het slachtoffer, een 34 jarige man is hier op dinsdagochtend overleden. Het andere slachtoffer, een 57 jarige oud toerski-kampioene, heeft slechts kneuzingen aan deze lawine over gehouden.

Dodelijk lawine bij Valloire

Op woensdag 7 december is aan het begin van de middag een toerskiër omgekomen nadat hij was meegesleurd door een lawine op de noordzijde van de Pic Blanc du Galibier nabij Valloire. Hij werd dood aangetroffen, ondanks de snelle interventie van de bergredders en een lawinehond van het CRS (Bergredding) uit Briançon.

Blijf op zeer vlak terrein als je nu off-piste wilt gaan
Blijf op zeer vlak terrein als je nu off-piste wilt gaan

Zeer gevaarlijke condities

Maandag en dinsdag heb ik op toerski’s in de sneeuw gestaan. Ik kan beamen dat de condities zeer gevaarlijk zijn. Tijdens het skiën hoorden wij regelmatig whouf geluiden, een teken van een zwak sneeuwdek en eveneens zagen we veel scheuren in het sneeuwdek samen met grote spontane lawines die op weinig steil terrein (net 30°) waren losgekomen en erg ver naar beneden glijden. De keuze voor ons was simpel we kozen voor zeer vlak terrein. We bleven erg ver weg van alles in de buurt van 30°. Zelfs in het weinig steile terrein zagen we het sneeuwdek regelmatig scheuren.

Het seizoen is nog lang

Bij dit soort condities is het zaak geduld te hebben. Het seizoen is nog lang. Komende dagen zal met de verse sneeuw het lawinegevaar toenemen. Ook zullen veel skigebieden openen, maar let op: de beroemde off-piste hellingen zijn nog niet verspoord. Deze hellingen moet je dus echt benaderen als off-piste ver weg bij een skigebied. De onderlaag is ook hier zeer onstabiel. Kortom komende dagen is het zaak om erg terughoudend en voorzichtig te zijn. Blijf ook ver weg van 30° steile hellingen, ook als je ver onder deze hellingen staat kun je deze triggeren.

Rogier
lives in the French Alps. If there is even a little snow, he can be found outside to catch up with us afterwards.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!