Check je safety gear!

Check je safety gear!

We staan aan het begin van weer een fantastisch winterseizoen (hopen we). Hoog tijd dus om je ‘safety gear’ te controleren en klaar te maken voor de winter. Waar moet je op letten? Je safety gear, veiligheidsmateriaal, bestaat uit de drie-eenheid schep, pieper en sonde en die vul je bij voorkeur aan met een airbag. Gemiddeld genomen verdubbelen airbags je overlevingskans, maar ze werken niet in iedere situatie. Bij Ripstar letten we altijd goed op deze zaken. Waar kijken we aan het begin van een nieuwe winter naar bij deze materialen?

Lawinepieper

Hopelijk heb je de batterijen er aan het einde van het vorige seizoen uitgehaald! Verwijder ze anders alsnog en controleer het batterijvak op corrosie en ongerechtigheden. Heel voorzichtig kun je eventueel licht aangetaste contactpunten schoonmaken. Hebben je batterijen zwaar gelekt, dan is het beter om je pieper op te sturen naar de fabrikant voor inspectie/reparatie. Met een beetje geluk heb je hem voor de kerstvakantie terug. Waarschijnlijk wel te laat voor KaPOW! 2022, maar dat regelen ze daar dan wel. Hoe dan ook: start met nieuwe batterijen! De meeste modellen zijn alleen geschikt voor Alkaline batterijen (die vind je overal: supermarkt, bouwmarkt, etc.). Een aantal nieuwere modellen kunnen met Lithium batterijen functioneren: die zijn duurder, maar lekken bijna nooit, zijn ongevoeliger voor kou en gaan langer mee. Start de pieper na het vervangen van de batterijen op en controleer of de zelftest een ‘OK’ geeft. Zo niet: ga naar buiten en probeer het nog een keer. Nog steeds geen OK: naar de dealer of opsturen!

Kijk op de site van de fabrikant of je pieper beschikt over de laatste software. Nieuwere software is altijd beter! Steeds meer piepers kun je via bluetooth en een app updaten, voor veel modellen moet je echter nog naar de dealer. Check ook of er geen terugroep-actie geldt voor jouw pieper. Enkele voorbeelden: Van de 3+ modellen van Ortovox mag softwareversie 2.1 niet meer gebruikt worden! (Bij het opstarten van de Ortovox 3+ wordt na het batterijpercentage nog de softwareversie aangegeven. Dit is het vierde scherm tijdens opstarten: 1) serienummer, 2) test display, 3) batterijpercentage, 4) softwareversie.) Pieps roept op voor een controle (in Europa nog geen terugroepactie) van vrij veel modellen (ook recente!). Voor de Tracker 4 van BCA geldt een formele terugroepactie voor bepaalde serienummers.

Airbag

De formele aanbeveling bij de meeste fabrikanten is om je airbag één keer per jaar te trekken om de functionaliteit te testen. Het begin van het seizoen is daarvoor een mooi tijdstip. In het geval je dit niet doet (bijv omdat hij in de vorige winter nog is getrokken oid), dan zijn er nog andere zaken die je wel kunt doen. Bij de systemen met gaspatronen moet je de patroon wegen ZONDER het beschermkapje erop. Het gewicht van de volle patroon staat altijd op een sticker op de patroon. De afwijking mag niet meer dan 5 gram zijn. Let er bij de mechanische modellen van o.a. Mammut en Ortovox op, dat je controleert of het systeem gespannen is, door de sleutel in de opening te draaien. Bij de modellen met klittenband sluitingen (met name ABS), trek je het klittenband een paar keer los. Het mooiste is het overigens als je dit bij iedere aankomst in de bergen doet! Laadt bij elektrische modellen de accu op, of vervang de batterijen, en trek hem ter controle. Na afloop weer opladen.

Ook voor airbags gelden recalls/oproepen ter controle: bijv. bij de Airbag 3.0 van Mammut. De elektrische Jetforce airbags van Pieps/Black Diamond hebben van tijd tot tijd updates voor de software. Voor (hele) oude modellen van de Pieps Jetforce geldt een speciaal aandachtspunt.

Schep

Zet je schep in elkaar en verleng de steel als dat kan (hopelijk wel!) en kijk of alle vergrendelingen naar behoren functioneren. Tik een paar keer in de lengterichting met de schep op de grond om hem te testen. Als er veel bramen op de onderste rand van het schepblad zitten, kun je die even wegvijlen: dat verlengt de levensduur van je rugzak!

Sonde

Controleer de kabel op beschadigingen en controleer de conische uiteinden van ieder segment. Deze zorgen ervoor dat je de sonde makkelijk in elkaar kunt zetten, maar die gaan af en toe kapot. Zet de sonde in elkaar en kijk of hij goed strak in elkaar zit, dus geen speling tussen de segmenten. Als de punt veel bramen heeft, kun je deze even bijvijlen/schuren en weer mooi glad maken.

Is alles check? Dan staat niks meer een goede start van het nieuwe seizoen in de weg! Dus wacht niet te lang en zoek je droomtrip uit bij Ripstar!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ripstar

Opa

Reacties

Gevorderd
3zelAuteur12 december 2022 · 13:17

alles check ;)
Thx @@opa!

knowledge is powder
Gevorderd
3zelAuteur12 december 2022 · 14:38

vers van de pers…
https://www.powderguide.com/magazin/news/artikel/freiwilliger-rueckruf-ortovox-litric.html?fbclid=IwAR0V8dYWZAR1E8BgwGVT9ukwjzkrQYUHrKOdo3ith0Z-lfhf3SaN3-zUiX0

GBSS op 12 dec 2022 14:21


KAK, daar gaat mijne check… op zoek naar een nieuwe airbag dus 😒

knowledge is powder
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!