Meerdere lawines in Frankrijk, één dode

Meerdere lawines in Frankrijk, één dode
Lawine vorige week in de Hautes Alpes
Lawine vorige week in de Hautes Alpes

Vandaag zijn er meerdere door skiërs veroorzaakte lawines naar beneden gekomen in de Franse Alpen. Onder andere twee lawines in La Grave, waar twee skIërs met extreem veel geluk op tijd zijn gered en een lawine in het Lauziere massief (Savoie) waarbij één skiër is overleden.

51 jarige man overleden

Vandaag werden twee toerskiërs als vermist opgegeven in het Lauziere Massief in de Léchère gemeente naast Valmorel. De bergredding ging inclusief lawinehonden op zoektocht. De twee skiërs waren onder een windslab terecht gekomen. Een persoon was gedeeltelijk gegraven, het tweede slachtoffer een 51 jarige man uit Annecy was geheel begraven. Dit slachtoffer was overleden toen de bergredding hem vond. Het lawinegevaar was 3 op de schaal van 5.

Twee lawines in la Grave

Vanmorgen kwamen er ook in la Grave twee lawines naar beneden. Bij de eerste lawine waren drie mensen betrokken: een 50-jarige man, een moeder en haar dochter. Het drietal bevond zich onder de Pacave-col, toen zij door een lawine werden meegetrokken. Deze col is de standaard verbinding tussen de Chancel en de Vallons zijde van La Grave. De col ligt op 2836 meter hoogte en de lawine kwam los tussen de 2600 en 2700 meter, direct onder de lift. Het meisje werd gedeeltelijk begraven. De moeder en de man waren volledig begraven. Een berggids die vlakbij onderweg was schoot direct te hulp en haalde samen met zijn klanten de man en de vrouw op tijd uit de sneeuw. Het meisje had een lichte verwonding aan haar knie. De twee volwassenen kwamen met de schrik vrij. Alle drie droegen ze lawinepiepers. Enkele minuten later kwam een spontane lawine los vlak onder hen. Hierbij raakte niemand gewond.

Gevaarlijke condities

In de Hautes Alpes en grote delen van de Savoie zijn de condities momenteel gespannen. Zoals vaak aan het begin van het seizoen. Het lawinegevaar is 3 maar er wordt gewaarschuwd voor “persistent weak layers” en voor windslabs die lastig te herkennen zijn.

Rogier
lives in the French Alps. If there is even a little snow, he can be found outside to catch up with us afterwards.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!