Eerst regen tot grote hoogte, daarna weer sneeuw

Eerst regen tot grote hoogte, daarna weer sneeuw
Een natte boel in Tignes Le Lac op 2100 meter

Vrijdag schreef ik het al over deze weersetting die veel overeenkomt met de beruchte kerstdooi van vorig seizoen. In de noordwestelijke Alpen valt de neerslag tot grote hoogte in vloeibare vorm. Afgelopen nacht en deze ochtend ligt de sneeuwgrens hier tijdelijk rond de 3000 meter hoogte. Vanaf morgen koelt het gelukkig weer af en kunnen we weer twee sneeuwfases verwachten. Een mooi moment om meteen je kaarten te scoren voor het Freeride Film Festival in Tuschinski op vrijdag 1 december. Dan geef je de Alpen meteen de kans om een goede base te bouwen ;-).

Ovronnaz afgelopen zaterdag
Ovronnaz vandaag

Mogelijk wateroverlast

De grote hoeveelheden in combinatie met de hoge sneeuwgrens zorgt ervoor dat kleine riviertjes en beekjes moeite kunnen hebben met het afvoeren van het water. Een heus waterballet dus. De situatie is met name in Haute Savoie en het westen van Wallis penibel, want vanmiddag volgt nog meer neerslag. Boven de 3000 meter kan er wel een halve meter sneeuw vallen in de hotspots van de noordwestelijke Alpen, rondom het Mont Blancmassief zelfs zo’n 80 centimeter. In veel gebieden onder de 3000 meter is het sneeuwdek flink ingeklinkt, zoals ook te zien is in de webcambeelden hierboven van Ovronnaz. Let ook op de vele nattesneeuwlawines op de achtergrond.

Het langgerekt front ten noorden van de Alpen vandaag (wetter3, DWD)

Verantwoordelijk voor deze hoge sneeuwgrens is de stormdepressie Debi boven de Britse Eilanden in combinatie met een sterke zonale straalstroom (en de jet streak, het gebied binnen de straalstroom met de hoogste windsnelheden) net ten noorden van de Alpen. Het koufront kan daarom niet zoals gebruikelijk over de gehele Alpenboog trekken, maar verloopt bijna evenwijdig aan de windrichting. De Alpen blijven hierbij net aan de warme kant van deze luchtmassagrens, maar krijgen wel veel neerslag mee. Intussen blijft het aan de lijzijde, in de Zuid-Alpen, zo goed als droog.

Lawinegevaar in Zwitserland deze ochtend (SLF)

De stevige opwarming en de regen-input zorgt er tegelijkertijd voor dat het lawinegevaar in het hooggebergte omhoog schiet. De regen zal het sneeuwdek tot ongeveer 2800 meter hoogte aanzienlijk natter maken. Grote spontane lawines zijn mogelijk. Check de SLF voor meer info’s.

mercredi 00:00 - jeudi 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Woensdag en vrijdag weer sneeuw

In de loop van de middag volgt dus een nieuw neerslaggebied. Het blijft tot in de avond nog warm met een sneeuwgrens die rond de 3000 meter ligt in de noordwestelijke Alpen en maar traag onder de 2500 meter zakt. Vannacht en morgen stroomt er wel weer koelere lucht binnen, waardoor de sneeuwgrens overal zal dalen tot ongeveer 1300 - 1800 meter. Heel veel sneeuw valt er dan niet meer, ik verwacht maximaal 10 tot 20 centimeter. Donderdag volgt vanaf de Golf van Biskaje een kleine depressiekern die direct richting de Alpen trekt. In de nacht van donderdag op vrijdag zorgt het lagedrukgebiedje voor wat sneeuw in de West-Alpen. Vrijdagochtend en -middag trekt deze sneeuwval verder in oostelijke richting. In de West-Alpen zorgt het voor zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw, in Zwitserland en Oostenrijk mogelijk nog meer en een sneeuwgrens die bovendien tot rond de 1000 meter zakt. De wind kan tijdens de sneeuwval vrijdag mogelijk flink aantrekken, met stormachtige condities in het hooggebergte.

Meerdere sneeuwmomenten, maar vanaf zondag warmer en regen

In de komende dagen volgen er nog verschillende sneeuwmomenten, maar na het weekend wordt het zacht met mogelijk regen.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!