Enkele sneeuwmomentjes met een stormachtige wind

Enkele sneeuwmomentjes met een stormachtige wind
zondag 00:00 - maandag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Na een korte maar felle winterse periode wordt het weer wat wisselvalliger en bovenal onstuimiger in de komende week met zo nu en dan wat neerslag, maar het wordt af en toe ook iets zachter. We moeten dus de sneeuwgrens in de gaten gaan houden.

Zonnig met een hogedrukgebied

Momenteel heerst nog volop zon met een hogedrukgebied direct boven de Alpen. Hier komt echter al snel verandering in, want de hogedrukinvloed zwakt op zondag alweer af. De kern schuift verder naar het oosten op en tegelijkertijd nadert een zeer sterk lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan die luistert naar de naam Storm Isha.

Een sterk windveld ontstaat boven West-Europa. Ook de Alpen gaan de wind merken. Zondag op hoogte vanuit het zuidwesten, maandag draait de wind naar het westen en neemt deze nog in kracht toe. Later in de week mogelijk zelfs storm.

Koufront in de loop van maandagmiddag (wetter3, DWD)

Warm op maandag, daarna rappe afkoeling en sneeuw

Maandag zien we met föhninvloed de nulgradengrens even richting de 3000 meter stijgen aan de noordkant. In de namiddag volgt vanuit het noordwesten echter een koufront. De initiële sneeuwgrens ligt kort hoog, maar daalt rap tot uiteindelijk net onder de 1500 meter in de avonduren in Zwitserland en in Oostenrijk tot rond de 1000 meter. Er valt zo’n 15 tot 25 centimeter in de noordwestelijke staugebieden, 5 tot 15 centimeter in Oostenrijk achter de Arlberg, mogelijk wat meer in de staugebieden in het Salzburgerland. De wind neemt flink toe en is in het hooggebergte stormachtig.

Dinsdagmiddag meteen weer warmer (wetter3, DWD)

Warmer op dinsdag

Lang blijft het niet koud, want vanuit het westen volgt zachte lucht met een warmtefront. Dinsdagnamiddag kan dit warmtefront in Zwitserland voor wat neerslag zorgen, aan de alpenrand met een stijgende sneeuwgrens die tot rond de 2000 meter stijgt (inneralpien lager). Veel neerslag verwacht ik niet, het blijft bij enkele centimeters sneeuw hogerop. Ook in Oostenrijk kan het warmtefront dinsdagavond voor lichte neerslag zorgen. Hier geldt ook dat de hoeveelheden beperkt blijven (al laat het ICON weermodel bijvoorbeeld wel beduidend meer zien). De grootste hoeveelheden worden voor de noordrand verwacht, inneralpien blijft het in zulke gevallen vaak (zo goed als) droog. De westenwind is vooral op hoogte sterk.

Daarna weer afkoeling en wat sneeuw (wetter3, DWD)

Opnieuw volgt afkoeling

Woensdag blijft vervolgens zacht en bovendien erg onstuimig. Hogerop jaagt de straalstroom net ten noorden van de Alpen van west naar oost. Ook lager in de atmosfeer is de westenwind sterk en gaat deze een grote rol te gaan spelen wat betreft de liftopeningen. Met wat westföhntrekjes kan het lokaal in Oostenrijk nog wat zachter worden. De temperaturen in de dalen lopen op tot ruim boven de 10 graden, op 1500 meter temperaturen van 5 tot 8 graden, in de Zuidwest-Alpen oplopend tot boven de 10 graden. Ook hier wordt het stormachtig hogerop.

maandag 00:00
 • 0-2 bft
 • 3-5 bft
 • 6 bft
 • 7 bft
 • 8 bft
 • 9 bft
 • 10 bft
 • 11 bft
 • 12 bft

Woensdagnamiddag- en avond volgt vanuit het noordwesten weer wat afkoeling met een koufront. Aanvankelijk ligt de sneeuwgrens wederom behoorlijk hoog met zo’n 2000 meter of zelfs nog wat hoger. In de avond daalt de sneeuwgrens wel weer met het binnentrekken van koudere lucht tot zo’n 1500 meter, in de tweede helft van de nacht ook nog daaronder. Het meeste verwacht ik momenteel in de Noordwest-Alpen tussen het Berner Oberland en Vorarlberg. Hoeveelheden zijn nog onzeker, 5 tot 20 cm, mogelijk lokaal 30 centimeter.

De stormachtige wind blijft aanhouden en zal tijdens de passage van het koufront zelfs nog aantrekken. In het hooggebergte is er kans op een zware storm met windstoten tot boven de 150 kilometer per uur. Ook de Zuid-Alpen blijven niet bespaard, want hier wordt het door de Nordföhn ook onstuimiger. Donderdag overdag neemt de krachtige wind vanuit het westen weer af.

ECMWF ensemble voor Genève (wetterzentrale)

Daarna keert de rust wat meer terug. Wel blijft het vrij zacht, zoals ook duidelijk te herkennen is in het ensemble voor Genève hierboven.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Beginner
LucasGAuteur23 januari 2024 · 20:07

Dank je voor het bericht Henri! Wanneer denk je dat je het volgende bericht kan maken? Lijkt erop dat er high pressure blocking gaat komen en vraag me af wanneer er een eind aan komt…

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!