Safety Update #9 OudSneeuw en vraag van de week!

Safety Update #9 OudSneeuw en vraag van de week!

Het OudSneeuwprobleem is terug in een aantal regio’s. Hoe hardnekkig dat zal zijn, moet nog een beetje blijken, maar we vinden het in het Salzburgerland en Tirol. Over de situatie aldaar gaat meteen de ‘Vraag van de Week’! Verder vinden we een OudSneeuwprobleem in het uiterste oosten van Zwitserland en in het Noord-Oosten van Italië. In de veel overige regio’s zien we een lawinegevaar 1 situatie: een gunstige opbouw van het sneeuwdek en geen ontwikkeling van problematische Triebschnee (door de wind verplaatste sneeuw) of sneeuwval op de korte termijn. In de regio’s met een niveau 2 die geen last hebben van een OudSneeuwprobleem is vooral Triebschnee het probleem voor freeriders (en toerders). Daarnaast vind op heel veel plekken nog het thema van deze winter: de bodemlawines lager op de berg.

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Reacties

Beginner
SlimAuteur3 februari 2024 · 00:34

vraag vd week:
is het een strikvraag? normaal zou ik zeggen: als het een gebied is waar je (gaat) skien, dan volg je de sneeuw, hetzij in persoon, hetzij door het lawine bericht te lezen. Daar zou ik verwachten dat ze dit wel besproken zouden hebben. zeker omdat het zo ongewoon is.

Maar ja, dat geldt hier niet voor mij, dus zonder het LLB gelezen te hebben zou ik mischien denken:

dat het komt omdat er een dunner pak sneeuw ligt waardoor je hogere temperatuur gradiaties hebt, en dus eerder facetten krijgt, en er geen ronding plaatsvind.
In de meeste winters ligt op de zuid hellingen niet vanaf begin aan in het seizoen constant sneeuw, het smelt nog weer eens weg na de eerste sneeuwval in de herfst. Juist op noord hellingen blijft die vroege sneeuw meestal liggen.
Dit seizoen was er veel sneeuw vroeg, zoveel, dat het missien ook op de (hoge) zuid hellingen is blijven liggen, waar het in een droge periode tot facetten vormde. Omdat dit in de donkerste maanden van het jaar was, had de zon, die normaal vaak de sneeuw verwarmt op zuid hellingen, nog weinig effect.

Het is maar een hypothese

Gevorderd
MedicineAuteur3 februari 2024 · 09:58

ik heb wel dagelijks de lawineupdates gevolgd, dus misschien is dit valsspelen? maar de oorzaak van het altschnee probleem is volgens de lawinedienst hier vanwege een smeltkorst die v.a. de 9e zou zijn onstaan.

Ik kwam de smeltkorst de 10e tegen op west en zuid, terwijl het dankzij de kou op oost en noord poeder bleef.

De 13e was er op oost nogsteeds poeder in de zon te vinden.

tussen de 13e en de 17e wat gesneeuwd, de 17e was er poeder in de schaduw, vermoedelijk al best wat korst op west en zuid onder de laatste paar cm. Oost bleek ook onder de sneeuw nog vrij zacht, tenminste vlakkere oosthellingen.

toen heeft het de 19e meer gesneeuwd dan verwacht. op zuid/west was dit definitief op een smeltkorst, waarschijnlijk op stijl oost ook, maar daar ben ik niet geweest. Op hogere en of vlakkere regio’s was de sneeuw onder nog wel zacht, er was woompfing en er vielen natuurlijke kleine tot middelgrote loose snow avalanches. Vermoedelijk is het binding process met de zachte sneeuw een stuk beter gegaan dan met de korst, waar er een temperatuur gradient ontstond en bij de base van deze verse sneeuw (of misschien al die paar cm tussen de 14e en de 16e) near crust facets konden ontstaan. Op oost en zuid kwam ik de 21e een nieuwe smeltkorst tegen onder de 2500. Hoger niet geweest.

2 maal een pak sneeuw met flinke wind uit NW en je hebt op hoog, steil oost en zuid een probleem. Hogerop was veel noord en west kaalgeblazen met de warme west storm op de 24e. Nulgraad ergens rond de 2500honderd, dus daaronder zouden de gradienten minder zijn geworden en de facets met de zwaardere sneeuw als het ware ge deactiveerd. Hierdoor zou ook de laatste smeltkorst geen probleem meer zijn.

Daarboven bestonden ze nog, en met de tweede sneeuwpuls en die voorafgaande warmte en wind verwachte men verse triebschnee problemen, maar altschnee leek vanwege de storm onwaarschijnlijker. Toch bleek die laag er te zijn, en op bepaalde hellingen waar ergens tussen 9 en 13 januari een korst was ontstaan was er nu ook een laagje kleine facets die als zwakke laag diende.

Bij nader inzien heb ik die laag in een snowpit gezien boven de korst, maar wanwege de kleine kristallen had ik ze niet geidentificeerd als mogelijke weak layer. De ECTP was ook negatief, en de ECTN25 was tussen de 2 sneeuwpulsen en niet daaronder.

Ik lees graag meer hypotheses of het juiste antwoord, dit is mijn interpretatie nadien terugkijkend naar de dagen dat ik in de bergen was in Tirol de afgelopen maand.

Gevorderd
MedicineAuteur3 februari 2024 · 10:18

@Slim

ik had een antwoord hierop geschreven maar die is uit mn caché. jammer.

Kortom, het stond niet vermeld in het lawinebericht de dag van de ongelukken (27e). Na de ongelukken wel (28e). Het was voor ons een onverwacht probleem die ik niet terug had gezien in het sneeuwdek. Middelgrote triebschnee hadden we met een domme fout snel gezien. Grote altschnee was niet iets waar we rekening mee hielden.

Iets vergelijkbaars gebeurde een groep vrienden van ons een aantal jaar geleden. hier een gedetailleerde analyse:

hier stond er in het lawinebericht wel het altschnee probleem, maar de dag van het ongeluk stond het gevaar ook op 2. Warmfront had in principe alles gestabiliseerd… behalve hogerop.

ook in dit geval werd de volgende dag weer een 3 uitgegeven.

Gevorderd
OpaproAuteur8 februari 2024 · 10:41

Dank voor de reacties. Goede analyse van @medecine. In de volgende Lawine-update (ws morgen; de videoman zit in het vliegtuig) kom ik er nog op terug.

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!