Eerst droog en erg mild, maar tegen het einde van de week wisselvalliger

Eerst droog en erg mild, maar tegen het einde van de week wisselvalliger
zaterdag 00:00 - zondag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Door beperkt internet in de trein hou ik het vandaag noodgedwongen kort. Een blik op de sneeuwkaart laat ook zien dat we in de komende dagen nog niets hoeven te verwachten in de vorm van verse sneeuw. Het blijft overwegend droog en vooral ook zacht. Tegen het einde van komende week staat ons wel een forse weersverandering te wachten.

Warm en overwegend droog

De Alpen blijven tot medio volgende week droog, zo goed als, want hoewel een hogedrukgebied de regie in de hand heeft, zitten de Oostenrijkse Alpen met een west- tot noordweststroming af en toe aan de rand hiervan. Zondag schampt een front deze hoek van de Alpen. Het blijft vooral bij wat bewolking: hoe oostelijker, des te meer bewolking mogelijk. In de meest oostelijke gebieden valt er ook een spatje regen of een vlok sneeuw, maar het mag allemaal geen naam hebben.

Front schampt Oostenrijk (wetter3, DWD)

Met de Westföhn die mogelijk lokaal tot dieper in de dalen door kan breken kan het vrij zacht worden. Hogerop blijft de wind vrij hard, in de oostelijke delen van Oostenrijk zelfs stormachtig. Hier moet je in de komende dagen rekening houden met gesloten liften in het hooggebergte. Ook in de Zuid-Alpen waait het met een opzettende Nordföhn stevig. In o.a. Ticino lijkt deze door te kunnen breken tot in de dalen, waardoor temperaturen van wel 20 graden mogelijk zijn. Ook in de Provence-Alpes-Côte d’Azur regio stijgt het kwik dit weekend naar waardes van 15 tot 20 graden.

zondag 00:00
 • 0-2 bft
 • 3-5 bft
 • 6 bft
 • 7 bft
 • 8 bft
 • 9 bft
 • 10 bft
 • 11 bft
 • 12 bft
zondag 00:00
 • -20°
 • -15°
 • -10°
 • -9°
 • -8°
 • -7°
 • -6°
 • -5°
 • -4°
 • -3°
 • -2°
 • -1°
 • 10°
 • 15°
 • 20°

In de kaart hierboven is de temperatuur voor de komende dagen op ongever 1500 meter hoogte weergegeven. In de West-Alpen liggen de temperaturen op 1500 meter rond de 10 graden. Aan de noordkant, en dan met name in het oosten van Oostenrijk, blijft het met een paar graden boven nul op deze hoogte wat frisser. De zon krijgt daarbij veel ruimte, al trekt er, vooral in de Oost-Alpen, ook wat sluierbewolking over. Het hogedrukgebied stuurt tegelijkertijd ook met een grote boog via Groot-Brittannië ook wat Saharazand mee, al blijven de concentraties en daarmee ook de impact hiervan beperkt.

Toenemend wisselvallig

Begin volgende week is het nog vrij rustig en zacht met een afwisseling van wolken en de zon. Tot en met woensdag blijven we met dit weerbeeld te maken hebben. Volgens de huidige berekeningen krijgen we in de nacht van woensdag op donderdag en donderdag overdag met een warmtefront vanuit het westen te maken. Vooral de noordelijke alpenrand kan hier mogelijk wat neerslag van krijgen, maar veel is het nog niet.

Daarna, typisch voor in een warmsector, krijgen we (mogelijk) te maken met een stevige zuidföhnsituatie in de Noord-Alpen. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert namelijk een stevige depressie die richting Groot-Brittannië trekt.

GFS met eind volgende week föhn in de Noord-Alpen en veel sneeuw in de Zuid-Alpen (wxcharts)

Zowel het GFS als ECMWF laten goede signalen zien voor een zuidstau vanaf donderdagnacht/vrijdag. Aan de noordkant woedt er tegelijkertijd een föhnstorm, die fors kan uitpakken. Interessante ontwikkelingen dus, voornamelijk voor de Zuid-Alpen! Ook de Franse Alpen kunnen in een dergelijke situatie goed meeprofiteren, al hangt het wel sterk af van de details, die in de komende dagen hopelijk snel duidelijk worden.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
KoppelbaasAuteur5 februari 2024 · 11:48

Zit er misschien een #PA9 in de maak voor Alagna? Als ik de voorspellingen zo zie…

Beginner
HenriAuteur5 februari 2024 · 23:29

Ja! Nieuwe update volgt dinsdagavond

Gevorderd
svenkproAuteur6 februari 2024 · 08:47

Sneeuwgrens ligt vooralsnog heel hoog, even een dansje dat dat gaat dalen! Benieuwd naar de update Henri.

If in doubt, don't go out!
Beginner
eskimo1973proAuteur6 februari 2024 · 10:39

hier ook wel benieuwd naar de update. Het ziet er toch naar uit dat het PA-waardig wordt.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!