wePowder Weekly 12 - Freeriden in een veranderend klimaat

wePowder Weekly 12 - Freeriden in een veranderend klimaat

We kunnen er niet omheen, het is warm in de Alpen. Door de sneeuwrijke seizoensstart blijft de schade in veel gebieden beperkt, maar het vinden van goede sneeuw is een flinke uitdaging. Het grilliger wordende klimaat zal steeds vaker invloed gaan hebben op het freeriden en daarmee ook de keuzes die je maakt wanneer je erop uit trekt. In deze Weekly delen we onze ervaringen over dit onderwerp.

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Reacties

Gevorderd
Willem2kAuteur8 februari 2024 · 10:06

@Opa Zelf kreeg ik van mijn partner de vraag of klimaatverandering ook een impact heeft op de risico’s die we nemen en de manier waarop we onze inschattingen maken. Die vond ik zelf wel interessant, maar mijn conclusie was dat je voor je 3x3 eigenlijk altijd naar weer kijkt en niet naar klimaat. Dus hoewel je weersomstandigheden misschien extremer worden (en je misschien ook wel meer poederstress ervaart omdat de windows kleiner lijken te worden), het model dat je op die omstandigheden toepast in basis nog wel valide is.

Klopt mijn redenatie / is dat iets waar men in de lawinekunde mee bezig is?

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Gevorderd
OpaproAuteur8 februari 2024 · 10:37

@Willem2k: Het is een beetje ja en nee. Je redenering klopt dat de beslissingen genomen worden op basis van de actuele sneeuwomstandigheden en niet op basis van klimaat. Tegelijkertijd is het op de langere duur natuurlijk wel zo dat bepaalde lawinesituaties vaker voor zullen komen dan nu en andere juist minder. Dus in de lawineproblemen (VerseSneeuw, OudSneeuw, NatteSneeuw, etc) kunnen/zullen waarschijnlijk verschuivingen optreden. Je zou kunnen zeggen dat de hardnekkige problemen met BodemLawines die we dit jaar zien, daar een mogelijk voorbeeld van zijn.

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Gevorderd
Willem2kAuteur8 februari 2024 · 11:28

Helder, dank voor de uitleg. Ik moet zeggen dat @Dutchess en ik inderdaad met verwondering (en enig verdriet) naar de fischmaulen hebben staan kijken… In januari! Boven de 2000m!

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Gevorderd
dejongarnoAuteur9 februari 2024 · 13:41

Informatieve meeting mannen, dank.
Eerst nam ik sneeuval vanaf 1 december serieus en beschouwde dit als een gegarandeerde winterstart. Vervolgens werd het vanaf kerst.
Maar sinds 2 seizoenen lijkt niks meer gegarandeerd en kan de sneeuw ook in januari en of februari nog verdwijnen.
Zuidwester jojo temperaturen zorgen steeds voor een te hoge sneeuwgrens (en veel wind) en tussendoor hebben we te maken met veel zon en temperaturen tot 15 graden afgelopen dagen! Ik herken wat @rjen zegt, namelijk het steeds maar checken van de temperatuur en de 0 graden grens.

Ik ben het er mee eens dat onze carbon ski/snowboard footprint geen directe invloed heeft op de sneeuwcondities. Maar wat wél frappant is, is dat de dagen van inversie intenser lijken te worden. En dit fenomeen heeft dat wel weer direct verband met onze footprint, namelijk dat in een laaggelegen dal waar ik woon, (te)veel mensen de auto voor alles gebruiken (ik zelf inbegrepen), waaronder het naar de P-iste rijden. Deze uitlaatgassen + de extra hard stokende haarden in het koude dal, zorgen ervoor dat er veel smog vorming is in de koude maanden met laagstaande (lees nog niet zo krachtige) zon.

Gevorderd
DutchessAuteur21 februari 2024 · 12:59

Dank je wel voor de tag @Willem2k !
Klimt op haar stokpaardje, komt aan galopperen

We zien allemaal de veranderingen van dichtbij in de bergen. Fischmaulen boven de 2000 meter in Januari, gevaar voor bodem en natte lawines in Januari, het zijn relatief ‘nieuwe’ dingen. Dit was niet normaal. Winters waren niet zo, al tijdens onze levens zijn winters enorm veranderd.
Natuurlijke opwarming doet er duizenden jaren over. De opwarming die we nun meemaken is in mensenlevens te tellen. Dat is ontiegelijk snel, in klimaattijd gemeten.

Zoals Jeremy Jones in de documentaire over hem en de door hem opgezette organisatie https://protectourwinters.org/ al zei; wij stevenen af op het scenario waar ‘sneeuw’ iets gaat zijn voor maar enkele weken (twee of drie) boven de 2000 meter en boven de poolcirkel. Dat is eigenlijk om te huilen.

Wat we nu zien, is niet ons nieuwe normaal. Dit is ons vandaag. En in de komende jaren gaat het verder, wordt het erger, de winters warmer. Het gaat alleen langzaam genoeg om ons elke keer als het weer sneeuwt de hoop te geven dat we dit jaar geluk gaan hebben. Wat ook heus nog wel een keertje gaat gebeuren, we zullen heus nog meer winters zien waarin we genoeg sneeuw, veel PA’s, veel poederbochten zullen ervaren. Maar de goede windows of powder opportunity gaan kleiner worden. De PA’s (nog) complexer. De sneeuwgrens meer en hoger schommelen.

De algemene lijn is duidelijk, en gaat steeds sneller. Morgen is warmer. En overmorgen is nog warmer. Er zal geen stabiel normaal meer zijn.

Precies voorspellen hoelang het gaat duren voor de sneeuw echt weg is (behalve die voorspelde twee a drie weken per jaar) is natuurlijk moeilijk, maar de voorspellingen worden inmiddels in decennia en jaren gemeten, niet meer in hele of halve eeuwen.

Dat er al jaren lekker naar individuele handelingen wordt gewezen om maar een schuldige -al was het maar voor het moment- aan te wijzen is een bijna pavloviaanse reactie van ons, een onbewuste neiging om naar makkelijke en snelle zondebokken te zoeken, en die neiging zit ons ook aardig in de weg met onze mitigatie. Zo blijven we maar mekkeren over wie er het vliegtuig neemt en of we wel genoeg van het vlees af zijn, waardoor er maar niet naar het systeem gekeken wordt die ons doen en laten bepaalt.
Maar onze individuele handelingen alleen gaan ons niet uit dit monster van een probleem trekken. ZELFS al zouden we allemaal vanaf nu, vandaag, stante pede veganistische kluizenaars worden in klimaatneutrale woningen. Dan nog zou het niet genoeg helpen.

Doe vooral wat je kan, uiteraard, het helpt wel veel, maar eigenlijk, zoals dit (al wat ouder) artikel https://www.vox.com/the-highlight/2019/5/28/18629833/climate-change-2019-green-new-deal
Ons zegt: Opstaan tegen de olie industrie en het omvormen van ons economisch systeem, dat gaat ons redden. Zolang de economie continue maar winst moet maken zullen wij mensen als samenleving elk jaar meer en meer moeten verbruiken. Dat narratief omvormen gaat ons redden. Zorgen dat we zoveel mogelijk van de olie afgaan. Dat gaat ons redden.

Vaak hoor ik uit de hoek van hen die niet (willen) geloven dat er een klimaat crisis is dat er “alleen maar rare kl* regelingen worden bedacht en de burger mag weer meer gaan betalen!”
En dat is eigenlijk het enige argument waar ik het mee eens ben. Ja, dat gaat gebeuren. Laffe politiek gaat ons ‘groene’ regelingen aansmeren die niet helpen maar er leuk uitzien op papier en precies de verkeerden treffen. Omdat die regelingen a)uitgaan van het oude economische de-industrie-en hun winsten-zijn-het-allerbelangrijkst narratief volgen en b) zich dus richten op wat klein en makkelijk is (de burger, de kleine bedrijven, instagrammable projects) en niet op de grote veroorzaker van deze ellende: de olie industrie en ons economisch systeem waar die industrie in opereert.

Die olie industrie die al in de 80er jaren films uitbracht waarin de klimaatcrisis en hun stuwende rol hierin duidelijk werd, en waarin ze beloofden alternatieven te gaan vinden. De olieindustrie die sinds de negentiger jaren actief besloot het narratief over de klimaatcrisis in twijfel te gaan trekken en tegen te gaan, en sindsdien letterlijk triljoenen winst heeft gemaakt. Niet miljoenen. Niet biljoenen. Triljoenen. I say: let’s sue them!

Nog afgezien van het stoppen van de subsidies die diezelfde olieindustrie maar blijft ontvangen van veel regeringen (omdat wat ze doen zo leuk het GDP cijfer opkrikt, maar die ze met hun mega winsten echt nergens voor nodig hebben behalve de diepe zakken van hun aandeelhouders (hoeveel geld verdien je jaarlijks met de verkoop van 100 miljoen vaten per dag?)) mag de samenleving best van de olie industrie eisen de schade en noodzakelijke veranderingen van en voor de klimaat crisis te betalen die zij voor het overgrote deel hebben veroorzaakt.

Zodat, als er weer hele valleien van welke rivier dan ook in de puin liggen omdat die rivier inmiddels elk jaar heftiger overstroomd dan ooit gemeten, of er weer vijf snelwegen verzakt zijn door heftige regenval die vroeger ongewoon maar inmiddels steeds vaker voorkomt (Zoals in BC vorig jaar) er een potje is om dat te betalen, een potje van afgeroomd oliegeld, niet bij elkaar geschraapt belastinggeld.

De olie industrie die er alles aan heeft gedaan de samenleving meer en meer afhankelijk te maken van olie, zodat het olieverbruik van de mensheid steeds maar weer gestegen is, en het hardst gestegen is in de afgelopen dertig jaar. 70% van onze CO2 uitstoot dateert van de laatste dertig jaar! 70%! In de laatste 30 jaar! “Teruggaan naar de 90er jaren” qua verbruik is geen straf hoor.

Want inmiddels verbruikt de mensheid 100 miljoen vaten olie PER DAG. (Die grens werd vlak na de covidcrisis overschreden) en die gaan voor het grootse deel niet op het conto van burgers (vervoer van goederen overzee, veelvliegers, privejets, fertilizers, bouw en industrie) Dat terugdraaien, DAT gaat uitmaken.

Zorgen dat er genoeg (nacht)treinen rijden over heel Europa, en de luchtvaart wordt belast zoals de trein nu (veel) en de trein zo wordt belast als de vliegindustrie nu (weinig tot niets) Zorgen dat de winst van de olie industrie flink wordt afgeroomd en de mitigatie en ‘damages’ van de klimaatcrisis uit dat potje wordt betaald, zorgen dat persoonlijk autobezit geen zin meer heeft omdat de infrastructuur van de deelauto op orde is en overal makkelijk en bereikbaar is. De bouw en de industrie op alternatieve energiebronnen over laten stappen. DAT zou uitmaken.

Wat wij als individuele burgers het best kunnen doen, is inderdaad zo weinig mogelijk het vliegtuig nemen, zo vaak mogelijk de auto laten staan, maar VOORAL: veel veel minder vlees eten (van mij hoef je niet 100% vegan te worden, maar iedereen 50% vegan gaat wat uitmaken in de westerse rijke wereld) en zo min mogelijk nieuwe spulletjes kopen, en de straat opgaan om tegen de olie industrie en het huidige labbekakken beleid van de politiek te demonstreren. Rechtszaken zoals Urgenda steunen. POW steunen. Rewilding projecten steunen. Samen met de buren of de hele straat een organisatie opzetten om met zijn allen jullie huizen te isoleren en op zonnepanelen en/of geothermal of aardwarmte over te gaan. DAT helpt.

En ga dan vooral lekker poederen als die window er is. Desnoods met vliegtuig. En ga dan in de zomer met de trein op vakantie. Of de electrische auto. Of zo.

Bronnen en links:
https://www.carbonbrief.org/
https://www.chathamhouse.org/topics/climate-policy

En natuurlijk dit boek:

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!