Safety Update #10: Oplopend gevaar door dikke dump

Safety Update #10: Oplopend gevaar door dikke dump


Vorige week hadden we ‘een vraag van de week’ en we starten in de video natuurlijk met het antwoord op die vraag. Als er atypische dingen plaatsvinden in de Alpen, dan besteden we daar graag wat extra aandacht aan en vorige week kwamen we zo’n atypische lawinesituatie tegen. Check de video voor details.

Eindelijk zit er weer wat beweging in de lawinesituatie in de Alpen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de door weerman Henri voorspelde neerslag en PA #9 van dit seizoen! Aan de zuidkant van de Alpen gaat het flink sneeuwen en daardoor geldt voor regio’s daar voor vrijdag al een gevaarniveau 3 en zal in diverse regio’s met lawinegevaar 2 in de loop van vrijdag of vrijdagavond ook niveau 3 worden bereikt. De sneeuwval gaat op de meeste plaatsen gepaard met veel wind en dus moet je rekening houden met WindSneeuw (Triebschnee). Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zal het veel minder sneeuwen, maar in de Föhndalen zal het hard waaien en de relatief warme wind zal het sneeuwdek geen goed doen. Gelukkig lijkt het erop dat het gaat afkoelen en dat ook aan de noordkant van de Alpen wat sneeuw gaat vallen. Hou het weerbericht van Henri in de gaten om de situatie goed te volgen!

In de regio’s waar het minder hard gaat sneeuwen gelden vooral de bodemlawines (daar zijn ze weer!) en wat kleinere windplakken (Triebschnee) als de grootste problemen. De hoogtes waarboven dat geldt variëren ongeveer van 2000 tm 2400 m.

Om de beste condities te vinden is ‘nowcasten’ het devies. Check de weerberichten en vergeet vooral niet om ook de lawineberichten scherp in de gaten te houden. De situatie is niet haarscherp te voorspellen en het kan dus snel en ingrijpend veranderen.

BE SAFE!

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!