Sneeuw voor de Zwitserse Alpen – daarna snel lenteweer

Sneeuw voor de Zwitserse Alpen – daarna snel lenteweer
zondag 00:00 - maandag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

In de komende 24 uur volgt er een mooie laag sneeuw voor de Zwitserse Alpen. Het had een PowderAlert kunnen zijn, maar door de beperkte hoeveelheden in een beperkt gebied en de daaropvolgende zeer snelle opwarming op donderdag heb ik ervoor gekozen om geen PA uit te geven.

Sneeuwval in een beperkte regio

De sneeuwval is dus voor een beperkte regio, wat interessant is, maar goed te verklaren aan de hand van twee factoren. Het hangt samen met een (uitloper) van een warmtefront (onderdeel van een lagedrukgebied bij Schotland) en tegelijkertijd een zeer kleine bel met vrij koude lucht op grote hoogtes boven Duitsland, die zuidoostwaarts trekt en op kleine schaal met een trog voor toenemende instabiliteit zorgt. In de tweede helft van de nacht bereikt deze sneeuwval de Centrale en Oostelijke Zwitserse Alpen.

In de overige delen van de Alpen blijft het droog. De sneeuw gaat in een grote boog om de Franse Noord-Alpen heen. Ook in Oostenrijk verwacht ik, met uitzondering van hogerop in Vorarlberg erg weinig. Onze forecast neemt de sneeuw van vandaag nog mee in deze kaarten, maar daar valt dus vanaf nu nog maar weinig.

Door het binnentrekken van warme lucht stijgt de sneeuwgrens van 1000 – 1200 meter tot uiteindelijk zo’n 1500 meter woensdag overdag. Na het middaguur is de fut er wel een beetje uit en is het zo goed als overal weer droog.

In totaal kan er zo’n 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen. Lokaal in Zwitserland mogelijk tot 40 centimeter als het meezit, wat ik vooral rondom Engelberg verwacht. Hieronder de verwachte hoeveelheden van het Duitse ICON-D2 model. Sommige (high-res) modellen laten ook nog wel wat meer zien, wat ik niet uit kan sluiten, maar helemaal overtuigend vind ik het niet.

Neerslag in de komende 24 uur van het ICON-D2 model (Kachelmannwetter)

Geen PA, wel enkele opties!

Als je toevallig in de buurt bent, kun je de sneeuwval meepakken, maar voor velen loont het zich niet om er speciaal voor naar de Zwitserse Alpen te trekken. Zoals gezegd betekent dit niet dat er helemaal niks te vinden valt. Voor deze sneeuwval moet je het alleen wel echt hogerop zoeken. In het kerngebied van Jungfrau tot de Glarner Alpen zijn er zeker wat mogelijkheden, bijv. Engelberg. Check onze forecast om in één oogopslag te zien waar het meeste verwacht wordt en welke gebieden er in deze regio’s liggen.

Volop voorjaarstemperaturen op donderdag (wxcharts)

Warm!

Wees er wel op tijd bij, want donderdag wordt het heel snel erg warm, met een nulgradengrens die in de West-Alpen tot bijna 3000 meter reikt. Op 1500 meter hoogte zien we temperaturen van 7 tot misschien wel 10 graden. Samen met de doorkomende zon is het natuurlijk duidelijk wat er met de verse sneeuw onder de 2000 - 2200 meter zal gebeuren.

Daarna wordt het weer wisselvallig met vooral wat sneeuwbuien aan de noord(west)kant, maar echt koud zal het niet worden. Tijdens het weekend schampt er wat ‘koelere’ lucht tegen de Noord-Alpen met een sneeuwgrens die zo tussen de 1500 en 2000 meter uit lijkt te komen, maar op zondag keert de voorjaarswarmte weer terug.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
vascoAuteur13 maart 2024 · 21:02

Bij binn was het onder de 2100m op noordhellingen allemaal erg zware

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!