PA#16: Opnieuw veel sneeuw voor de Zuidwest-Alpen!

PA#16: Opnieuw veel sneeuw voor de Zuidwest-Alpen!
PA#16!

Vanuit het hoge noorden volgt nu een wat kortere update over de sneeuwval. In de komende dagen gaat er namelijk weer flink wat sneeuw vallen aan de zuidkant, met name in de westelijke helft. Vanaf het weekend volgt waarschijnlijk nog meer sneeuw. In sommige regio’s kunnen de accumulaties serieus oplopen.

Sterke Atlantische depressies blijven in de komende dagen net ten westen van Europa min of meer stationair rondtollen. De Alpen komen hiermee in een vochtige zuidwestelijke stroming terecht die in de Zuidwest-Alpen voor de nodige sneeuwval zal zorgen. In de loop van vandaag neemt de intensiteit van deze sneeuwval toe. Allereerst in de Franse Zuid-Alpen & Alpi-Marittime en vervolgens ook in andere Italiaanse gebieden (o.a. Piemonte, Aosta, Lombardije). Pas in de nacht naar woensdag gaan hier de echt forse hoeveelheden vallen. Woensdag overdag verschuift het zwaartepunt vervolgens naar het oosten richting de Dolomieten en de Julische Alpen.

Föhn aan de noordkant, sneeuw aan de zuidwestkant (KNMI)

Dan gaat het ook in de Noord-Alpen weer even sneeuwen met de passage van een koufront. Voor het koufront uit wordt het eerst nog eens heel warm, met in Oostenrijk woensdag temperaturen tot wel 20 graden met de zuidföhn. In de gebieden rond de Alpenhoofdkam en aan de noordkant neemt de wind daardoor flink in kracht toe. Hogerop wordt het stormachtig! Vanuit het westen volgt woensdag dus neerslag met een sneeuwgrens van rond de 1200 tot 1500 meter, tijdelijk ook wat lager.

Niet overal koud

In de Franse Zuid-Alpen (bijv. rondom de Écrins) kan hogerop tot wel een halve meter sneeuw vallen. Dit geldt ook voor de Alpi-Marittime en de gebieden vanaf Gran Paradiso/Aosta tot aan Ticino. In Valsesia tot Ticino kan er hogerop nog meer vallen, mogelijk tot wel 80 centimeter. Verder naar het oosten zijn hoeveelheden van een halve meter in het hooggebergte tot en met woensdagavond ook mogelijk, maar hier wordt de sneeuwgrens mogelijk wel een groter probleem. In het westen blijft de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1500 meter hangen. Inneralpien kan het vrij lang tot laag doorsneeuwen. Verder naar het oosten (Lombardije/Adamello) al wat hoger, met verwachte waardes rond de 1400 en 1700 meter pendelen. Hoe oostelijker, des te warmer wordt het. In de Julische Alpen kan de sneeuwgrens tot boven de 2000 meter stijgen. In de tweede helft van de nacht van dinsdag op woensdag volgt vanuit het westen koude lucht, waardoor de sneeuwgrens nog eens tot rond de 1000 meter kan zakken in de Franse Alpen.

Donderdag koufront vanuit het westen (DWD)

Ook daarna blijft het wisselvallig in de Alpen. Donderdag trekt een koufront van west naar oost over de Alpen. De sneeuwgrens ligt tussen de 1000 en 1500 meter. De westelijke stroming is fors, waardoor het hogerop flink kan waaien. De sneeuw die valt is in buiige vorm, waardoor er lokale verschillen kunnen optreden.

maandag 00:00 - dinsdag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Vanaf vrijdag volgt er weer een stevige zuidföhnfase aan de noordkant. In de Zuid-Alpen sneeuwt het met wat stuwing, maar de temperaturen lijken ditmaal hoger te liggen, waardoor de sneeuwgrens in de Zuidwest-Alpen volgens de huidige berekeningen op zo’n 1800 tot 2200 meter komt te liggen, verder naar het oosten misschien zelfs nog hoger!

Veel Saharastof in de lucht in de komende dagen en dit weekend (uoa.gr)

Mogelijk veel Saharastof!

Tot slot een korte opmerking: Saharastof kan een probleem worden, want er worden in de komende dagen forse concentraties stof in de lucht verwacht over de Alpen. De eerste golf volgt vandaag (dinsdag overdag). Woensdag overdag kan het vooral in de Oost-Alpen goed zichtbaar zijn (slecht zicht, mogelijk verkleuring van de sneeuw), maar aankomend weekend (zie hierboven) kunnen de concentraties mogelijk nog meer oplopen! Dit zou natuurlijk een groot impact op het sneeuwdek kunnen worden.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
RPAuteur26 maart 2024 · 13:28

Vannacht - vanmorgen in Isola 2000 al rond de 25 cm gevallen. Al prima dagje zo, verwachten morgen de BOM!
Sneeuw lijkt af en toe een beetje beige inderdaad…

Explore the Outdoor!
Gevorderd
nzwartsAuteur26 maart 2024 · 14:05

Dat is wat anders dan een vitello tonnato, @RP, wat je op je bord hebt liggen.
Geniet er van! Ook van de sneeuw. Hopelijk blijven de liften open.

Gevorderd
EmielRenseAuteur27 maart 2024 · 18:11

Wat een dag! Het bleef maar sneeuwen in Risoul!

https://www.youtube.com/shorts/UF19GcebTjg

Gevorderd
vascoAuteur28 maart 2024 · 07:52

Dit weekend is er erg veel fohn voorspeld. Is het dal bij de lizumer huette toevallig beschut? (In bijv Sellrain komt de föhn vaak pas twee dagen later)

Gevorderd
DutchessAuteur28 maart 2024 · 10:43

In het oosten idd warm - in Wenen 22 graden voorspeld voor morgen!

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Beginner
AndrevanHeeswijkproAuteur28 maart 2024 · 12:26

Lekker zeg! Nog wel even je skibril afzetten tijdens t eten!

I don't need therapy, i just need to go skiing
Gevorderd
vascoAuteur28 maart 2024 · 20:54

Wij gaan helaas toch niet dit weekend.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!