Live uit PA 16: weer poeder in Puy Saint Vincent

Live uit PA 16: weer poeder in Puy Saint Vincent

We beleven een recordseizoen in de Pays des Écrins. Op de top van de Pendine ligt maar liefst 4 meter sneeuw. Zelfs de ingang naar de bekende Col de Bal is direct te skiën, met de grote stenen die verborgen liggen onder een dik pak sneeuw. En op de pillows liggen meters sneeuw. Het lijkt erop dat het seizoen nog lang niet voorbij is. Deze week viel er weer 70 centimeter sneeuw alsof het niets was.

Dik pak sneeuw met lage sneeuwgrens

Tussen dinsdag en donderdag hebben we twee golven van intense sneeuwval ervaren, met een lage sneeuwgrens. Dit zorgde ervoor dat de condities weer ouderwets goed waren in de bossen van Puy Saint Vincent. Maar, het was wel poeder met een gebruiksaanwijzing. Door de harde wind en de schommelende temperaturen was het lawinegevaar hoog. De hellingen boven de 2000 meter hebben we vermeden en zelfs in de bossen kozen we voor de veiligere, vlakkere lijnen.

Dikke poeder maar het is ook eind maart

We konden dus veiligheidshalve niet op grotere hoogte skiën, en dan merk je dat het eind maart is. De sneeuw was heerlijk maar het was geen faceshot-galore, daarvoor had de wind te hard geblazen en was het kwik te hoog geklommen. Meer eerlijk, ons hoor je niet klagen, snelle en fijn te skiën sneeuw en we waren zo goed als alleen in onze favoriete lijnen door de bossen. Genieten!

Nog meer sneeuw op komst

De komende dagen wordt er nog veel meer sneeuw verwacht, met een wisselende sneeuwgrens. Het is dus, vanwege die sneeuwgrens, nog onzeker of we ervan kunnen genieten in Puy. Bovendien sluit Puy dit jaar erg vroeg vanwege het erg vroege Paasweekend, wat natuurlijk jammer is. Maar één ding is zeker: dit ziet er geweldig uit voor de toerskiërs en couloirskiërs die de Ecrins in de komende weken willen bezoeken. Op grote hoogte blijven we records breken wat betreft sneeuwval. Het seizoen is dus nog lang niet voorbij!

Rogier
lives in the French Alps. If there is even a little snow, he can be found outside to catch up with us afterwards.

Reacties

Beginner
AndrevanHeeswijkproAuteur29 maart 2024 · 12:32

Ja hou op hoor… En dan strak met beter zicht lekker die Col du Bal weer afknallen… Enjoy!

I don't need therapy, i just need to go skiing
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!