PA#17: Van zomerwarmte naar een mooie laag sneeuw

PA#17: Van zomerwarmte naar een mooie laag sneeuw

Na de uitzonderlijke warmte van de afgelopen dagen zorgt een koufront voor een stevige afkoeling én een verse laag sneeuw. Het wordt zo’n 15 tot lokaal 20 graden kouder en de sneeuwgrens gaat dus mooi dalen.

Pakken we er even twee sneeuwgrafiekjes in Tirol bij, dan zien we dat de sneeuwsmelt op hoogtes van zo’n 2000 meter inmiddels in volle gang is. Aan het gemiddelde te zien is deze timing gebruikelijk, maar alleen gaat het dit jaar door de (extreem) hoge temperaturen zeer rap sinds eind maart.

In het hooggebergte is het natuurlijk nog volop winters. Ook hier lag het kwik afgelopen weekend zelfs (ruim) boven nul met een nulgradengrens van hoogzomerse waardes van rond de 4000 meter, maar de sneeuwvoorraad is nog aanzienlijk te noemen.

Stevige weersomslag met sneeuw

Na meerdere dagen met zomerse temperaturen van ruim 25 graden in de dalen komt op dinsdag met een koufront de weersomslag. Allereerst in de West-Alpen met een dalende sneeuwgrens van 2000 naar 1200 - 1400 meter. Het koufront trekt vervolgens van west naar oost over de Alpen. In Oostenrijk komt de afkoeling pas later. Hier stijgt het kwik m.u.v. Vorarlberg in de dalen nog tot (ruim) boven de 20 graden, mede dankzij föhn. Pas in de avond gaat het ook hier afkoelen en sneeuwen. Ook hier daalt de sneeuwgrens flink, lokaal zelfs tot 1000 meter. Woensdag overdag licht stijgend naar zo’n 1400 meter.

Woensdag klaart het vanuit het westen weer langzaam op. Met de zonne-instraling moet je het al snel hogerop naar de noordhellingen op zoek, want de sneeuw zal rap zwaarder worden. Zoals op onze forecast te zien kan er al met al toch een mooie laag sneeuw vallen. In een groot gebied zijn er hoeveelheden van 20 tot 30 centimeter sneeuw te verwachten, lokaal ook 40-50 centimeter langs de alpenhoofdkam rond Centraal-Zwitserland.

Ook in de Zuid-Alpen kunnen de hoeveelheden regionaal oplopen tot zo’n 30 à 40 centimeter, maar hier blijft de sneeuwgrens veelal boven de 2000 meter liggen, met tegen het einde van de sneeuwval mogelijk ook pas sneeuw boven de 2500 meter. Hier geldt: hoe dichter bij de hoofdkam, des te beter het zal zijn. De gebieden ten oosten van Adamello / Brenta Dolomiti hoeven sowieso niet op veel verse sneeuw te rekenen. In Oostenrijk zien we ook dat de hoeveelheden naar het oosten sterk afnemen. Hier zijn de hotspots met zo’n 40 centimeter waarschijnlijk bij de Tiroler alpenhoofdkam te vinden (Stubai/Ötztal).

Daarna snel weer warm

Daarna lopen de temperaturen dus weer snel op, met donderdag alweer rond de 10 graden op 1500 meter hoogte. Tijdens het weekend wordt het wederom erg warm, met temperaturen in de dalen die weer tot 25-27 graden kunnen oplopen. De nulgradengrens schiet weer omhoog.

Lange-termijn mogelijk weer koud en sneeuwrijk

Het grillige aprilweer houdt nog even aan, want nog verder vooruit lijken er weer sneeuwkansen aan te komen. Na het warme weer van komend weekend lijkt een koude-uitbraak namelijk onvermijdelijk. Deze noord tot noordwestelijke stroming kan potentieel voor flink wat sneeuwval zorgen. De sneeuwgrens kan zomaar weer tot zo’n 1000 meter zakken, zelfs lager is niet uitgesloten. Dit blijven we goed in de gaten houden!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Ee1coproAuteur9 april 2024 · 08:11

Thanks voor de update!

Beginner
JespervzAuteur10 april 2024 · 00:03

April, april…

Beginner
RutgerAuteur11 april 2024 · 14:27

de kaarten voor volgende week zijn… WTF! :p , st anton is nog open tot 21 april,

The object in life is not to be on the side of the majority,
Beginner
powderpedroAuteur12 april 2024 · 13:12

ja goede sneeuwkaarten voor den Arlberg denk ik vanaf woensdag

PP
Beginner
AndrevanHeeswijkproAuteur12 april 2024 · 14:44

Ik voel een PA#18 aankomen @Udo :)

I don't need therapy, i just need to go skiing
Beginner
HenriAuteur14 april 2024 · 22:28

Het zijn schitterende kaarten voor komende week, dus morgen volgt een nieuw weerbericht!

Gevorderd
evanAuteur15 april 2024 · 00:18

Zo schitterend zijn die kaarten toch ook weer niet? De temperatuur is mooi laag maar pas zaterdag belooft er iets dat op een nordstau lijkt te komen, en dat is nog best ver weg.

Toerist
P. TimofeeffAuteur15 april 2024 · 09:18

Anders gaat u vanaf nu even het weerbericht presenteren @evan?! :) Henri u mag vrijaf komende maanden.
Kaarten zagen er best schoon uit maar lijken nu weer wat bijgesteld of nie?

Beginner
HenriAuteur15 april 2024 · 10:18

@evan vandaag nog neerslag in de warme luchtmassa’s met een sneeuwgrens van rond de 2500 meter, maar vanaf dinsdag een “Nordstau-light” met elke dag sneeuw vanaf 800 - 1200m. In de staugebieden, zeker in de Noordwest-Alpen, kunnen de hoeveelheden toch echt mooi oplopen (tot ruim een halve meter t/m het einde van de week). Zoals je zegt, mogelijk volgt zaterdag dan nog meer.

Wat mij betreft schitterend na twee uitzonderlijk warme weekenden in de Alpen met een hoogzomerse vorstgrens, recordvroege tropische (30+) temperaturen in de dalen en (record)temperaturen van ruim 20 graden op weerstations rond de 1500 meter hoogte.

Gevorderd
MichelAAuteur15 april 2024 · 12:37

It ain’t over until the fat lady sings.

Geef me nog maar een week poederskien in de Arlberg met die 5 andere mensen die hier nog op de liften kruipen :D

Gevorderd
Ee1coproAuteur15 april 2024 · 19:43

Ben wel benieuwd hoe het zicht gaat worden. Ik kan me zo voorstellen dat er na die warmte niet veel base meer is om de bossen op te zoeken?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!