PA#18: Nordstau-light met daarna mogelijk meer

PA#18: Nordstau-light met daarna mogelijk meer

Na een zeer warme periode in de Alpen volgt nu een sterke afkoeling. Hogerop groeit het sneeuwdek in de komende dagen gestaag aan. Tot en met donderdagavond kan er een mooie laag sneeuw vallen. Na een korte pauze op vrijdag kan er tijdens het weekend nog meer sneeuw volgen! Tijd voor PA#18!

Twee recordwarme aprilweekenden

Ik had eigenlijk ook de titel van het vorige weerbericht kunnen nemen, want we komen namelijk wederom uit een buitengewone situatie in de Alpen met twee opeenvolgende recordwarme weekenden. Afgelopen weekend troffen we een hoogzomerse vorstgrens, recordvroege tropische (30+) temperaturen in de dalen en recordtemperaturen van ruim 20 graden op weerstations rond de 1500 meter hoogte aan.

Maandrecords werden begin en midden april verpulverd, terwijl deze normaal gesproken eind april worden bereikt (door de hogere zonnestand en meer zonuren). Dat laat ook nog eens zien hoe bijzonder deze situatie was. Om Oostenrijk als voorbeeld te nemen: we zien nu een afwijking van +6.3 graden over het hele land gezien voor de eerste helft van april. De komende koele periode zal dit natuurlijk ver naar beneden halen, maar mogelijk niet helemaal terug naar normaal vergeleken met de referentieperiode 1991-2020.

Het is typerend voor de algehele trend: warme fases zijn vaker zeer warm tot recordwarm, terwijl koude fases slechts ‘koel’ zijn en niet (record)koud. Dit is ook te zien in de ensembles. Waar we in tijdens de extreme aprilwarmte van afgelopen weekenden afwijkingen van +12 tot +16 graden zagen, is het voor de koele fase ‘slechts’ -5 tot -8 graden. De duur van de aankomende koele periode kan er nog wel voor zorgen dat april min of meer op quitte uit kan komen.

EC Ensemble voor Engelberg (wetterzentrale)

Langdurige noordelijke stroming

Terug naar de sneeuwkansen. Vandaag (maandag) zaten de Alpen nog aan de voorkant van het stevige koufront wat over West-Europa trok. Met een ander front viel er al wat neerslag, lokaal zelfs met wat onweer, maar wel met een sneeuwgrens van rond de 2500 meter. Komende nacht (maandag op dinsdag) volgt dan de stevige afkoeling met het koufront.

Een felle dump wordt het niet, maar met een “Nordstau-light” kan er elke dag wat sneeuw vallen met een sneeuwgrens van rond de 800 tot 1200 meter, waardoor de hoeveelheden toch op kunnen lopen en het gewoon lekker koud is. In de staugebieden, met name in de Noordwest-Alpen is er tot ruim een halve meter tot en met het einde van de week mogelijk. Onze 6-daagse forecast van deze maandag:

zaterdag 00:00 - zondag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Bij een dergelijke zwakke Nordstau kan het verschil in het weer tussen de gebieden aan de alpenrand en de inneralpiene gebieden vrij groot zijn. In de inneralpiene gebieden (en bij brede dalen) kan het tussen de buien door mogelijk iets sneller opklaren, terwijl de vochtige polaire lucht in de staugebieden door de stuwing voor meer bewolking zorgt. Over het algemeen zal het zicht boven de boomgrens in de komende dagen echter overal niet bijzonder goed zijn.

Hoeveel gaat er vallen?

Van Haute Savoie tot aan het oosten van Oostenrijk kan er flink wat sneeuw gaan vallen tot en met donderdag. Ik ga uit van 30 (in regio’s wat meer aan de rand zoals Haute Savoie) tot 50 centimeter sneeuw in de noordelijke staugebieden. Met het buiige karakter (soms ook met graupel!) van de sneeuwval kunnen er lokaal verrassingen optreden van tot wel 60-70 centimeter, maar ik zeg het nog eens met nadruk: erg lokaal! Het is momenteel niet te zeggen waar (en of) dit precies gebeurt, maar de grootste kans hierop is voor de noordelijke staugebieden, ongeveer tussen Centraal-Zwitserland en Vorarlberg. Nowcasten dus!

De grotere hoeveelheden vallen vanaf 1500 meter en liggen er pas in de loop van donderdag. Note: Inneralpien nemen de hoeveelheden snel af! Hier zijn de hierboven genoemde hoeveelheden dus niet van toepassing.

Meer sneeuw op komst tijdens het weekend (DWD)

Tijdens het weekend meer?

Na een droge start vrijdag met wat beter zicht volgt vanuit het noorden in de loop van de middag weer de volgende glijbaan met sneeuw. Deze sneeuwval lijkt sterk uit te kunnen pakken, met mogelijk nog eens een halve meter sneeuw lokaal, waardoor sommige Nordstaugebieden ruim een meter sneeuw kunnen vangen over de hele week gezien.

Hoe lang deze periode met temperaturen onder normaal voor deze tijd van het jaar aan gaat houden is nog niet helemaal zeker. Het Amerikaanse model neigt deze avond naar een verlenging ten opzichte van de ochtendrun, wat ook volgens het ECMWF goed mogelijk is. Wel lijken de neerslagsignalen na het weekend weer af te nemen.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
Arnie777Auteur16 april 2024 · 00:18

De hele winter hoop je op een koude nordstau en dan krijg je em wanneer het normale leven in nederland weer is begonnen… veel plezier voor degene die deze mee kunnen pakken!

Freeride = Life
Gevorderd
MichelAAuteur16 april 2024 · 07:21

Seizoen afsluiten zoals het begonnen is, misschien toch nog paar dagen langer blijven nadat de liften sluiten komend weekend 😂

Gevorderd
larselzorroAuteur16 april 2024 · 12:21

Nog iemand kandidaat om tripje te doen vanuit België (Leuven) naar St Anton (of andere) donderdagnacht vertrekken, zondag avond terug ?

Beginner
RutgerAuteur16 april 2024 · 18:01

ik zit nu in st anton… Tis nu echt heel slecht qua sneeuw.wat ik kan zien toen ik de pas overreed (de arlbergtunnel is namelijk sinds gistern dicht tot november) . de regen van gisteren heeft het niet er niet beter opgemaakt, na de hitte (15C op 2000M!!) vdh weekend en tot nu toe is er nog geen sneeuw van betekenis gevallen. Die 20-40cm die voor komende 24 uur voorspeld staat moet dus echt wel komen.

The object in life is not to be on the side of the majority,
Gevorderd
MedicineAuteur17 april 2024 · 10:54

ik zit nu in st anton… Tis nu echt heel slecht qua sneeuw.wat ik kan zien toen ik de pas overreed (de arlbergtunnel is namelijk sinds gistern dicht tot november) . de regen van gisteren heeft het niet er niet beter opgemaakt, na de hitte (15C op 2000M!!) vdh weekend en tot nu toe is er nog geen sneeuw van betekenis gevallen. Die 20-40cm die voor komende 24 uur voorspeld staat moet dus echt wel komen.

Rutger - 16 apr 2024 18:01

Warth 24 cm op 1500, Walmendigerhorn 35 cm op 1650. Zurs dorp ook zo’n 20 cm op de webcam zo te zien.

St Anton is niet DE plek voor een zwakke nordstau, gelukkig kan je verder naar het noorden voor je poederfix❄️

Gevorderd
MichelAAuteur17 april 2024 · 16:27

ik zit nu in st anton… Tis nu echt heel slecht qua sneeuw.wat ik kan zien toen ik de pas overreed (de arlbergtunnel is namelijk sinds gistern dicht tot november) . de regen van gisteren heeft het niet er niet beter opgemaakt, na de hitte (15C op 2000M!!) vdh weekend en tot nu toe is er nog geen sneeuw van betekenis gevallen. Die 20-40cm die voor komende 24 uur voorspeld staat moet dus echt wel komen.

Rutger - 16 apr 2024 18:01

De zwaarste sneeuwval was voorspeld voor de late avond/nacht en dat heeft het gedaan. Top dag vandaag, geen persoon te vinden op de pistes, gewoon poeder skien op de piste indien gewenst. De rest van de week ziet er nog beter uit.

Gevorderd
henwildieproAuteur19 april 2024 · 12:31

seizoen eindigd zoals het begon. doodzonde dat zoveel dichtgaat zondag

Pistes, zijn dat niet die platgereden stukken tussen de poeder?
Gevorderd
MimosaAuteur22 april 2024 · 16:15

Ben zaterdagochtend aangekomen in Kaprun en t sneeuwt hier elke dag tot ongeveer 1000 meter. Soms meer dan 50 cm. Het lijkt wel mid-winter! Alleen t zicht is regelmatig slecht, dus je moet wel goed de weg weten.

Powder makes me happy!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!