Kwakkelende weer, poeder in zuidwest en noordwest.

Kwakkelende weer, poeder in zuidwest en noordwest.

‘You should have been here yesterday!’. Poederalert #18 en poederalert #19 waren diep, koud, als in erg koud, gortdroog, episch en onvergetelijk. Maar zoals verwacht is het sinds zaterdag weer een stuk milder in de Alpen. Door de opwarming die volgde na een periode met veel wind, kou en lokaal veel verse sneeuw is de lawine situatie zeer gespannen in delen van de Alpen. Omdat de komende dagen een mix van koude en warme lucht richting de Alpen trekt zal de situatie gespannen blijven. In dit bericht:

  • Einde aan een epische week
  • Van zuidwest naar noordwest en weer terug
  • Mix van temperaturen, wind en neerslag: lawinegevaar
  • Tips voor de komende dagen

Einde aan een epische week

Zaterdagmiddag stroomde er mildere lucht de Alpen in. Daarmee kwam er een einde aan een epische week. Wie onderweg was in de Apennijnen, Piemonte of de Franse Zuidalpen zag de Alpen op zijn mooist. Poederalert#18 en #19 brachten ijskoude poeder naar bovengenoemde regio’s. Het was gillend koud, maar de sneeuw gortdroog. Een vergelijking met Canada, of Japan gaat niet op. Daarmee zouden we de Alpen onrecht aandoen. De Alpen hebben het mooiste hoog alpine terrein van misschien wel de wereld en de hoog alpine afdalingen in La Grave, Monte Rosa, Chamonix, Andermatt, Engelberg of bijvoorbeeld St. Anton zijn zo mooi dat er wereldwijd weinig echte alternatieven zijn.

Maar daarmee vergeten we de epische treeruns die de Alpen rijk zijn. Er zijn momenten dat de Alpen Canada en Japan in de schaduw plaatsen. De lijnen door de lariksbossen van de Alpen zijn namelijk iets bijzonders. Veelal steiler dan Japan en technisch soms zelfs uitdagender dan Canada. Canada en Japan hebben statistisch dan veel meer sneeuw dan de treeruns in de Alpen, maar als alle elementen samen komen… Afgelopen week was zo’n moment. Het was hoogseizoen in de Alpen en toch waren er (delen van) gebieden waar je urenlang moederziel alleen in de bossen en couloirs kon afdalen. Run na run.

Het tripreport van Bob en Arjen is inspirerend. Powderchasen zoals Powderchasen bedoeld is. Met vrienden op zoek naar de mooiste poeder in onbekende gebieden. Geen plan van te voren, een doel wel: poeder. In de Piemonte ontmoette ik ook nog even kort Aimee en haar zoon, net als Erik met team België. Omdat mijn kids hun kostbare tijd met mij in de poeder wilden doorbrengen en dat toch echt wel iets bijzonders is kon ik niet bij hen aanhaken.

Zoontje van 11 in de pipapoeder
Zoontje van 11 in de pipapoeder

Maar via een simpele whatsapp werden Aimee en team België aan elkaar gekoppeld. Via de app kon ik hun avonturen volgen. Tegelijkertijd ontmoette Haas nog een groepje wePowderaars in een hutje in Sestriëre. Ze hadden de tijd van hun leven gehad totdat één van hen een sleutelbeen brak. Heel veel beterschap en sterkte bij het herstel. Naar het schijnt ben ik ze nog even tegengekomen in Sestriere Borgata, maar ik was toen zo stoked dat ik eerder in de lift zat dan Haas me kon vertellen dat er nog wat gasten rondreden. Heb nog espresso gedronken met een groepje Italianen, een biertje met wat Zweden, in de lift gezeten met een groep Fransen en lijnen gedeeld met twee Duitsers. Het was aan in het zuidwesten van de Alpen. Ik was maar een week van huis, maar het voelt als twee maanden. Nu al weer zin in een volgende trip.

Van zuidwest naar noordwest en weer terug

De komende dagen bepaalt een swingende jetstream het weer in de Alpen. Dat ziet er ongeveer als volgt uit:

  • Maandag: vandaag sneeuwt het met een zuidwestelijke stroming aan de zuidkant van de Alpen. Het sneeuwt in de westelijke en zuidelijke Piemonte, net als in de Alpe Adria. Reken op 5-20, lokaal 30 cm verse sneeuw waarbij de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1700 meter schommelt. Tegelijkertijd staat er een milde zuidföhn aan de noordkant van de Alpen en was er in de ochtend wat ruimte voor de zon.
  • Dinsdag: het weer wordt bepaald door een sneeuwsandwich. Nog steeds worden er sneeuwwolken tegen de Alpe Adria aangedrukt, tegelijkertijd wordt er wat ‘koelere’ lucht tegen de noordkant van de Alpen aangedrukt. In het westen van de Alpen is er in de middag ruimte voor tijdelijke opklaringen.
  • Woensdag: opnieuw sneeuw. Nu in het westen en noordwesten van de Alpen, net als in de Alpe Adria, maar ook in de Alpenhoofdkam van Oostenrijk. Het wordt weer wat kouder.
  • Donderdag en verder: er stroomt milde lucht de Alpen in. De sneeuwgrens stijgt naar grote hoogte en we gaan een periode in met veel natte sneeuwlawines op de lagere delen van de berg.

Mix van temperaturen, wind en neerslag: lawinegevaar

Afgelopen week was het koud, maar de sneeuw die sinds zaterdag valt is veel ‘warmer’ en daardoor zwaarder, daarbij wisselt de windrichting en -sterkte continue en hetzelfde geldt voor de sneeuwgrens en de luchttemperatuur. Ik waarschuwde vorige week al voor gloeiend linke lawinecondities in het westen en zuidwesten van de Alpen en dat is de komende dagen niet anders. Heel veel hellingen die begin vorige week goed waren zijn opeens super link geworden. Check dagelijks je lokale lawinebericht en pas er je plannen op aan!

Tips voor de komende dagen

  • Maandag: het is kouder in de westelijke en zuidelijke Piemonte met wat verse sneeuw, hetzelfde geldt voor de Alpe Adria
  • Dinsdag: nog steeds prima in de westelijke en zuidelijke Piemonte
  • Woensdag: het is lekker rijden in het noordwesten van de Alpen (Franse Noordalpen en noorden van Zwitserland). Niet superdiep, maar best wel lekker
  • Donderdag: vroeg opstaan, het wordt namelijk milder. Nog steeds prima in het noordwesten van de Alpen.

Morgen weer een update
Stay stoked. Morris

meteomorris

Reaktionen

Experte
meteomorrisAutor6 März 2018 · 08:22

Zaterdag en zondag zuidstau

powfinder.com
Fortgeschritten
Guy.Autor6 März 2018 · 08:57

Zaterdag en zondag zuidstau

meteomorris op 6 mrt 2018 08:22

Waterballet?..

Anfänger
BazzAutor6 März 2018 · 15:06

De poeder was zeker heerlijk.
Met de schouder gaat het al weer wat beter, was uit de kom maar dankzij een zweedse chirurg snel weer terug.

Maar laat boeken was ook dit jaar weer een top idee! Woensdag boeken en vrijdag zaten we in de auto. Whoop Whoop.

Experte
meteomorrisAutor6 März 2018 · 15:31

@@Bazz, goed om te horen! Jammer dat ik jullie gemist heb. Had een volle agenda (poeder met de kids en een lijstje met lijnen die ik moest afkrassen). Volgende keer beter…

powfinder.com
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!