Vandaag en dinsdag wat sneeuw, maar het blijft wachten op een echte sneeuwdump

Vandaag en dinsdag wat sneeuw, maar het blijft wachten op een echte sneeuwdump
Wat verse sneeuw in Leysin, maar een warmtefront zorgt ook hier voor een stijgende sneeuwgrens (roundshot.com)
Wat verse sneeuw in Leysin, maar een warmtefront zorgt ook hier voor een stijgende sneeuwgrens (roundshot.com)

Afgelopen nacht schampte een koufront de Noordwest-Alpen. Het heeft zo’n 5 tot 15 centimeter in de noordwestelijke staugebieden. In de overige delen nemen de hoeveelheden al snel af en blijft het zelfs grotendeels droog zoals verwacht. Deze middag volgt opnieuw wat neerslag, maar nu met een sterk stijgende sneeuwgrens. Het is het begin van een winter-hittegolf met mogelijke warmterecords in Centraal-Europa.

In dit weerbericht:

  • Warmtefront vandaag
  • Mogelijke warmterecords morgen
  • Dinsdag weer wat sneeuw
  • Lange termijn: weermodellen worden iets hoopvoller
Warmtefront nadert vanuit het westen (KNMI)
Warmtefront nadert vanuit het westen (KNMI)

Warmtefront vandaag

Na een kort zonnig intermezzo volgt nu het warmtefront. De neerslag beperkt zich met name tot de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland. Daarbij ligt aanvankelijk de sneeuwgrens nog op zo’n 1800 meter, maar al snel zorgt het binnentrekken van warmere lucht voor een stijgende sneeuwgrens, die uiteindelijk op 2300 tot 2500 meter uit kan komen. Daarboven kan er zo’n 15 tot 20 centimeter sneeuwen. Verder naar het zuiden en in Zwitserland nemen de neerslaghoeveelheden snel af. In Zwitserland kan er met name langs de alpenrand nog zo’n 10 centimeter vallen, maar ook hier dus met een vrij hoge sneeuwgrens.

Mogelijke warmterecords

Zoals bekend wordt het morgen bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Met een zuidwestelijke stroming wordt er een flinke portie warme lucht naar Centraal-Europa gestuurd. Aan de noordkant van de Alpen komt daar ook nog föhn bij, waardoor de maximumtemperaturen nog een extra zetje kunnen krijgen. Dat er temperatuurrecords zullen worden verbroken lijkt op dit moment erg waarschijnlijk. In de Noord-Alpen is 18 tot misschien wel 20 graden niet ondenkbaar. Ook in het hooggebergte is het warm. De vorstgrens ligt tussen de 3000 en 3500 meter.

Temperatuursafwijkingen op 1500m hoogte t.o.v. het klimatologisch gemiddelde (wxcharts.com)
Koufront op maandagavond (wetter3.de, DWD)

Dinsdag weer wat sneeuw

Zoals ik woensdag al liet weten, kan het volgende week tijdelijk wat gaan sneeuwen vanuit het noordwesten. Maandagavond nadert een (zwak) koufront de Noordwest-Alpen. Hier kan er zo’n 5 tot 15 centimeter vallen. In Oostenrijk zal het hoogstwaarschijnlijk bij zo’n 5 centimeter blijven en in de Zuid-Alpen nog minder. Enkel rondom Ticino kan er mogelijk iets meer vallen. Met het koufront stroomt er ook aanzienlijk koelere lucht binnen, waardoor we op de meeste plekken sneeuw boven de 1200 tot 1400 meter zullen zien, aan het eind van de sneeuwval zakkend naar 1000 meter.

Weermodellen worden hoopvoller

Daarna lijkt het hogedrukgebied in Zuid-Europa weer wat te versterken. Enkel de Noord-Alpen kunnen nog wat buitjes verwachten, maar over het algemeen blijft het droog tot en met het volgend weekend (7-8 januari). Toch lijken de kaarten vanaf eind volgende week opnieuw te worden geschud. Ik wil benadrukken dat we het nog over de lange termijn hebben en we dus nog een slag om de arm moeten houden.

Al met al zie ik dat de weermodellen langzaam maar zeker wat hoopvollere weersituaties berekenen. Ook de NAO index (North Atlantic Oscillation) daalt langzaam weer van een zeer positieve fase naar 0. De huidige weersituatie met depressies die een noordelijke route volgen met tegelijkertijd een sneeuwarm Centraal- en Zuid-Europa is typisch voor een zeer positieve NAO. Met de dalende NAO zien we ook dat de straalstroom niet in dit vastgeroest patroon zit zoals we dat in de afgelopen twee weken hebben gezien. Dit maakt mogelijk weer de weg vrij voor depressies om Centraal-Europa te bereiken. Voor details zoals de timing en wat het op gaat leveren is het natuurlijk nog veel te vroeg.


NAO kruipt langzaam weer terug van zeer positief richting neutraal (noaa.gov)

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!