scenario's voor piepersearch next level gezocht


 • 3zel
  Advanced
  3zel op 23 novembre 2018 · 10:37
  Allen,

  Ik wil met wat vriendjes onze piepersearch oefenen en met name moeilijkere scenario's.
  Waar kan ik hieromtrent info vinden (theorie, oefeningen met plannetjes,...)? Wat kunnen jullie me aanbevelen (naslagwerk, website,...)?
  Ook de tactiek om deze multiple burials te benaderen interesseert me.
  Ik vond alvast volgende:
  http://arc.lib.montana.edu/snow-science/objects/issw-2006-607-610.pdf...
  https://www.alpenverein.at/vorarlberg-bezirk-hohenems_wAssets/mixed/do...
  http://www.bergauf-bergab.ch/fileadmin/images/Kunde/Hintergrund/Wissen...

  thx!
  Dries
  knowledge is powder
 • ieism
  Tourist
  ieism op 23 novembre 2018 · 11:53
  splitfest.nl
 • Ee1co
  Advanced
  Ee1co op 23 novembre 2018 · 12:18
  👍🏼 Mooie case en methode. Ik ben benieuwd hoever je hier was gekomen met de markeerfuctie die sommige piepers hebben. In ieder geval een goede reden om ook een analoge functie op je pieper te hebben.
 • AvdL
  Beginner
  AvdL op 23 novembre 2018 · 16:33
  Persoonlijk zou ik er vooral op focussen dat iedereen de hele drill goed(!) kent. Dat daar in ieder geval geen misverstand over onstaat. Dat multiburial idee is wel leuk, maar in de praktijk zal het zeer zeldzaam voorkomen, en dan erbij: ga je >2 personen uitgraven in 18 minuten? Ik denk dat je blij moet zijn als 1 er levend onder vandaan komt.
  Ergo, als er een van de groep in een lawine komt, is het fijn dat iedereen weet wat te doen. Dat is al werk genoeg lijkt me...
  It's all about the turns duuuuuude!
 • Haas
  Expert
  Haas op 24 novembre 2018 · 18:46
  Persoonlijk zou ik er vooral op focussen dat iedereen de hele drill goed(!) kent. Dat daar in ieder geval geen misverstand over onstaat. Dat multiburial idee is wel leuk, maar in de praktijk zal het zeer zeldzaam voorkomen, en dan erbij: ga je >2 personen uitgraven in 18 minuten? Ik denk dat je blij moet zijn als 1 er levend onder vandaan komt.
  Ergo, als er een van de groep in een lawine komt, is het fijn dat iedereen weet wat te doen. Dat is al werk genoeg lijkt me... AvdL op 23 nov 2018 16:33


  @AvdL Ik ben het met je reactie eens.

  Laat m.i. onverlet dat je wel kan trainen op ingewikkelder situaties. Ik ken @3zel goed en weet van hem en z'n maatjes dat het met hun lawine rescue skills wel goed zit.

  @3zel je zou de guru van de lawine rescue Manuel Genswein moeten omarmen en je wellicht eens kunnen verdiepen in multiple close proximity burials. Als snel ben je dan aan het zoeken in de microbox. Is je pieper daarvoor geschikt?
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • Haas
  Expert
  Haas op 24 novembre 2018 · 21:13 There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 25 novembre 2018 · 23:32
  @ieism @Haas : dankjewel!
  Haas, ivm de pieper, daar moet ik me verder in verdiepen. Ik heb een mammut element en ken enkel de basisfuncties.
  Cheers!
  knowledge is powder
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 26 novembre 2018 · 08:06
  Een Mammut element heeft alleen maar basisfuncties. Vandaar de naam 😉

  @Haas Waarom zou niet elke pieper geschikt zijn om te zoeken via via de microbox-methode? Heb je daarvoor persé een analoog modus nodig? Of gaat het er meer om dat je pieper niet strikt focus op de dichtstbij zijnde, maar meer signalen door elkaar zou kunnen laten zien, zoals bijvoorbeeld de Tracker2 in special mode?
  Als je de microbox-methode gebruikt zou je toch alle slachtoffers die dicht bij elkaar liggen kunnen vinden met elke pieper? Het probleem zit hem mischien in de situatie dat twee slachtoffers bovenop elkaar liggen?
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 26 novembre 2018 · 09:39
  @Aryen: scherp. Ik heb wel degelijk een Pulse maar gisteren op een demo wat liggen klooien met een element en vandaar de lapsus...

  Hier nog wat info over microbox en micro strip search met link naar filmpjes van o.a. Manuel Genswein: http://www.mammutavalanchesafety.com/2014/11/pulse-barryvox-tips-for-a...
  En meer info over het maken van een 'mental map': http://www.mammutavalanchesafety.com/2014/03/tech-tips-creating-mental...

  In deze laatste uitleg wordt gesteld dat je bij een Mammut Pulse naar de analoge functie moet voor de microbox… Ik ga er dan vanuit dat het niet kan in de basismodus en dus niet met een element?
  knowledge is powder
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 26 novembre 2018 · 10:42
  Nee, je hebt dan inderdaad analoog geluid nodig, wat niet op de Element beschikbaar is. Met een Tracker in Special Mode krijg je wel de afstanden door van de verschillende piepers in een betreffende richting, maar die info is mogelijk minder goed te interpreteren voor de 'mental map' dan analoog geluid.
 • Haas
  Expert
  Haas op 26 novembre 2018 · 22:05
  Nee, je hebt dan inderdaad analoog geluid nodig, wat niet op de Element beschikbaar is. Met een Tracker in Special Mode krijg je wel de afstanden door van de verschillende piepers in een betreffende richting, maar die info is mogelijk minder goed te interpreteren voor de 'mental map' dan analoog geluid.Aryen op 26 nov 2018 10:42
  Met de special mode van de tracker verklein je de hoek waarin je zoekt. lees, de pieper gaat zich een beetje gedragen alsof ie in een tunnelblik zit. Dit is niet echt van voordeel in de microbox.
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 27 novembre 2018 · 07:37
  Ja, hij verkleint de zoekhoek en laat daarbij afwisselend de afstanden zien van de piepers die hij binnen bereik heeft, dus niet alleen van de dichtstbij zijnde. Daarmee dacht ik een mogelijkheid te zien om de special mode ook op deze manier in te zetten (waar hij niet voor bedacht is). Dat gaat waarschijnlijk toch niet werken als je via een microbox moet zoeken wegens foutieve digitale afstandsindicatie.
 • ieism
  Tourist
  ieism op 27 novembre 2018 · 10:49
  Dank voor het delen van die mental map link @dries
  Dit is echt een functie die op de Barryvox S echt super goed werkt, en ik heb niet het idee dat mensen hier nog mee trainen (analoog überhaupt). Als je pieper het even niet meer snapt blijkt het uit elkaar halen van wat piepjes voor het menselijk brein toch vrij simpel te zijn. Ik heb analoog geluid meestal aanstaan op mijn pieper om die reden.
  Als jullie dit eens gaan oefenen haak ik graag aan.
  *message édité par ieism op 27 nov. 2018 10:50 (6% bewerkt)
  splitfest.nl
 • ijsbeer
  Expert
  ijsbeer op 27 novembre 2018 · 11:51
  Multi-burials zijn in niet echt realistisch en een illusie voor kleine groepen. Mede omdat eenmaal begraven 50% van de slachtoffers overlijd. Zou me dus meer focussen op preventie en effectief graven van 1 slachtoffer

  Wat ik uit ervaring zou oefenen is totale chaos.
  Bedenk bijv. dat er mensen in de buurt zijn die hun pieper op zenden laten staan.
  Mensen in je groep die apathisch zijn en dus niet meer weten wat te doen.

 • BMT
  Advanced
  BMT op 19 décembre 2018 · 16:31
  Multi-burials zijn in niet echt realistisch en een illusie voor kleine groepen. Mede omdat eenmaal begraven 50% van de slachtoffers overlijd. Zou me dus meer focussen op preventie en effectief graven van 1 slachtoffer
  ijsbeer op 27 nov 2018 11:51


  Eens dat je je beter kan focussen op preventie en effectief uitgraven.

  Dat Multi-Burials niet realistisch zijn, is m.i. iets te kort door de bocht (check de lawine ongeval berichten maar) en dan is het wel handig als je in ieder geval weet wat je moet doen en een afweging kan maken als de een 10 meter onder de sneeuw ligt en de ander 1 meter brrrr

  Examinatie bij Alpin Kurs was bij mij in ieder geval 2 personen vinden.

  *message édité par BMT op 19 déc. 2018 16:33 (5% bewerkt)
 • MennoBoermans
  Tourist
  MennoBoermans op 20 décembre 2018 · 16:51
  Next level is wat mij betreft: probeer een lawinereddingsactie zo realistisch mogelijk en in zijn geheel te oefenen. Neem ondermeer groepsdynamiek, stress, kou, wind, lastig terrein en een groot lawineveld mee in het scenario. Oefen ook op snowboard/skischoenen en met handschoenen aan. Laat de stopwatch meelopen en kijk of het lukt binnen 18 minuten één persoon te lokaliseren met pieper en sonde, uit te graven (neem 1,5 of 2 meter diepte) en daarna de Basic Life Support (reanimatie, stabiele zijligging, onderkoeling) daadkrachtig uit te voeren. Tot slot kun je kijken hoe je een slachtoffer (zowel bij bewustzijn als bewusteloos) kunt transporteren, indien de reddingshelikopter niet kan vliegen. Komt de bird wel, heb je dan een overzichtelijke landingsplaats georganiseerd? Wanneer dit allemaal vlekkeloos verloopt misschien nadenken over een tweede slachtoffer 😉
  *message édité par MennoBoermans op 20 déc. 2018 16:57 (5% bewerkt)
  Poeder, Kiekjes en Pleisters
 • kanski
  Elite
  kanski op 20 décembre 2018 · 20:51
  1 gevonden in een multi burial en uitgegraven en het ademt nog = 100% score!
  Ik ga met Menno en AvdL! Heb het allemaal meerdere malen getraind o.a. ook met Menno en denk dat dit een vele betere training en voorbereiding is dan het begrijpen en kunnen uitvoeren van de micro strip search!

  Zulke grote multi burials gebeuren eigenlijk zelden en als ze gebeuren is het vaak tijdens het touren in de beklimming van een helling met meerdere groepen tegelijkertijd. In zulke situaties heb je ook niks aan de micro strip search aangezien je voldoende mensen moet hebben voor al het graven en dit vaak pas het geval is als de rescue eenheden in gevlogen zijn. Dit is dan toch helaas vaak meer om de lichamen te bergen dan dat je mensen nog levend onder het puin vandaan krijgt!

  Train het managen van een grote lawine met 1 of 2 slachtoffers en nog een tig aantal deelnemers. Haal daar je feedback uit en probeer dat weer te verbeteren.

  Verder;
  Before
  During
  and
  After

  Stay in the before!


  *message édité par kanski op 20 déc. 2018 21:04 (8% bewerkt)
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 20 décembre 2018 · 23:28
  Sure, maar we hebben hier over een oefening die je gewoon thuis kan doen en waar je niet 8 uur voor in de auto hoeft te zitten. Als extra, voor mensen die bovenstaande misschien wel al regelmatig gedaan hebben. Toch?

  En ook al is het misschien niet meteen heel bruikbaar, het geeft ook inzicht in hoe een analoge modus nou precies werkt. Dat kan ook in andere gevallen en met een enkel slachtoffer heel nuttig zijn. Als er bijvoorbeeld toch nog een pieper aanstaat ergens maar je kan die niet uitschakelen of markeren. Of als er een storing of spooksignaal is. Of als je pieper raar doet en je weet het even niet meer.
  splitfest.nl

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro