Welkom Snowvember

Welkom Snowvember

September en oktober waren te mild en te droog. De paar winterprikjes ten spijt is er van een gesloten sneeuwdek nog (lang) geen sprake in de Alpen. Maar Snowvember klopt op de deur en de eerste week van November wordt de straalstroom pal west met veel sneeuw in de westalpen boven de boomgrens

Eventjes wit

De afgelopen dagen viel er wat sneeuw in het hooggebergte en werd het zoals verwacht wat kouder in Oostenrijk. Dat leverde lokaal in Ost Tirol witte valleien op. Lang zal deze sneeuw niet blijven liggen in de valleien omdat een zuidwestelijke stroming de komende uren milde lucht gaan aanvoeren.

Sneeuw in Ost Tirol
Sneeuw in Ost Tirol
Corvatsch
Corvatsch

Die ‘bank’ op de Corvatsch (onderste foto) ziet er wel heerlijk uit. Een beetje ingewaaide sneeuw waar je een heerlijke top turn tegenaan kunt zetten… Het begint te kriebelen bij me. Maar we zitten nog echt wel in de Pre Season fase en de grote dumps moeten nog komen.

TIP: lees dit artikel hoe ik door het weer te volgen het beste uit de winter haal en de lekkerste poeder scoor.

Straalstroom pal west

De afgelopen weken ging de straalstroom met een grote boog om de Alpen heen zodat stormen op afstand werden gehouden. Weliswaar zorgde een Balearen depressie voor heel veel regen aan de voet van de Pyreneën en sneeuw op grote hoogte, in de Alpen was het vooral mild en vaak echt Indian Summer weer. Daar komt met de start van november een einde aan. De straalstroom wordt pal west en knalt volle bak op de westalpen.

In beginsel levert dat nog een zuidföhn op in de Noordalpen (zeg maar bye bye sneeuw lager op de berg), maar in de westalpen sneeuwt het dan al volle bak boven de boomgens. Na het weekend wordt de jetstream pal west en ook later volgende week lijkt de jetstream zijn weg naar de Alpen te vinden hoewel dat laatste nog niet helemaal zeker is.

Sneeuw in het westen, föhn in het noorden (c) netweather
Sneeuw in het westen, föhn in het noorden © netweather
Pal west (c) netweather
Pal west © netweather

Westalpen volle laag

In beginsel krijgen de westalpen de volle laag. Het wordt zeker niet gillend koud, maar waar de sneeuwgrens op zaterdag nog rond de 2300 meter ligt is deze op maandag in de westalpen al gedaald richting de 1200-1600 meter. Laten we hopen op een goede stormcyclus die de basis legt voor verdere sneeuwval in de westalpen.

Sneeuwval de komende 6 dagen
Sneeuwval de komende 6 dagen

TIP: check onze forecast kaarten voor meer details en een blik in de toekomst

In welke mate de noord- en zuidalpen ervan gaan profiteren is nu nog lastig in te schatten. De belangrijkste modellen laten sneeuw zien in hun prognoses, maar alles is afhankelijk van de exacte koers van de jetstream. Die is nog niet helemaal duidelijk en verschilt van run tot run. Een meer zuidwestelijke stroming richting de Alpen zorgt voor stijgende sneeuwkansen in de zuidalpen, terwijl bij een meer noordwestelijke stroming de noordalpen in het vizier komen.

Komend weekend meer daarover. Voor nu geldt: veel sneeuw voor het hooggebergte van de westalpen, maar we zitten nog steeds in de Pre Season fase.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Réactions

Débutant
Tim3Auteur31 octobre 2019 · 14:43

Een ‘late’ start van het seizoen is in principe ook gunstiger voor het sneeuwdek toch? Als er nu al een gesloten sneeuwdek zal zijn, met vervolgens de droogte, beginnen we gelijk met een basis laag waar we de rest van het seizoen last van kunnen hebben, nietwaar? Wat dat betreft mag het van mij nog wel een paar weken duren en dan gelijk vollop laten dumpen. Maar ik kan dan ook pas vanaf januari de bergen in :). Moet het voor nu maar even met het FFF doen morgen!

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Expert
meteomorrisAuteur31 octobre 2019 · 16:46

@@Tim3, daar heb je zeker een punt.

powfinder.com
Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !