Week 6: voornamelijk MATIG lawinegevaar in grote delen Alpen

Week 6: voornamelijk MATIG lawinegevaar in grote delen Alpen

Hierbij het actuele lawine overzicht van de Alpen van week 6. In grote delen van de Alpen is sprake van matig lawinegevaar, 2 op een schaal van 5. Enkel in de gebieden waar Poeder Alert#13 en Poeder Alert#14 voor verse sneeuw of verse Triebschnee (föhnwind) zorgden is sprake van aanzienlijk lawinegevaar volgens de lawineberichten van de lokale lawinediensten. Bijzondere aandacht vraagt het Altschnee probleem in de Alpe Adria. Dit gevaar is NIET zichtbaar. Ook niet voor experts.

Het lawinebericht is een onmisbare tool als je off-piste wilt gaan. Het bevat naast het actuele lawinegevaar in de vorm van een cijfer een scala aan gegevens die nuttig zijn voor je. Onderstaand een globaal beeld van de Alpen met daaronder links naar de diverse lawineberichten. Voor een toelichting op de gebruikte iconen en de lawineschaal, klik hier.

Poeder begint met de juiste kennis

Off piste skiën en snowboarden is een risicosport. Pas als je de risico’s kent kun je betere beslissingen maken en het risico afwegen. Dat begint met de juiste kennis. In beginsel zul je daarbij vooral leren wat je niet mag, maar gaande weg zul je in je leerproces stappen maken en kom je erachter dat er in een winter ook momenten zijn dat je lijnen kunt rijden die normaal veel te risicovol zijn. Daarom zijn we op wePowder de Safety Academy gestart. We hebben online 2 modules voor je klaar staan. In deze twee modules voor beginners en (ver)gevorderden leer je in no time de beginselen van lawinekunde en het navigeren buiten de pistes. Omdat de Safety Academy bestaat uit een boek en een online deel met veel filmpjes, beeldmateriaal en toetsen kun je altijd en overal aan je kennis werken. Heb je een module eenmaal afgerond dan is het online deel in combinatie met het boek het ideale naslagwerk om continue je kennis scherp te houden en door te blijven leren. Hier kun je direct starten en met de code STEILELIJNEN krijg je NU ook nog eens 30% korting op de aanschaf. Je betaalt dan nog geen 42 euro per module in plaats van 60 euro. De kortingscode is de komende dagen geldig.

Voornamelijk matig, lokaal aanzienlijk lawinegevaar

Tijdens de januari maand werden de Alpen geconfronteerd met extreem lawinegevaar. Het lawinegevaar was even extreem, maar het sneeuwdek heeft zich als gevolg van zijn enorme eigen massa goed kunnen zetten waardoor het sneeuwdek op heel veel plaatsen als stabiel is in te schalen en de problemen (voor experts) goed te herkennen en te beoordelen zijn. Uitzondering is het Altschneeprobleem in de Alpe Adria. Dit gevaar is NIET zichtbaar. Ook niet voor experts.

Aan onderstaand kaartje kunnen geen rechten ontleend worden. Het geeft je een globaal beeld van de situatie in de Alpen. Check altijd het lokale lawinebericht. Hieronder vind je de directe links, maar ook op de dorpen- en skigebiedpagina’s op wepowder vind je directe links.

Weekend: mix van zon en wolken, vanaf zondag nieuwe storm

Het is relatief rustig weer in de Alpen met een mix van zon en wolken. Op de hoogste toppen schijnt regelmatig de zon, terwijl de dalen gevuld zijn met wolken. Af en toe valt er een vlokje sneeuw en het blijkt aan de koele kant. Geen grote veranderingen in de lucht kortom waardoor het lawinegevaar tot aan zondag niet wezenlijk zal veranderen. Tegen het einde van het weekend wordt er een nieuwe storm verwacht. Met verse sneeuw en wind zal het lawinegevaar gaan stijgen. Onderstaand per regio de voornaamste lawineproblemen waar je rekening mee moet houden:

Westalpen
Het sneeuwdek in de Westalpen heeft zich de afgelopen week verder kunnen stabiliseren. Glijsneeuwlawines zijn nog zelden een probleem en als ze al ontstaan dan met name op zonhellingen. Vanwege de storm van begin deze week is de kans op plaatlawines in de Franse Zuidalpen nog aanzienlijk en in de aangrenzende gebieden van de Franse Noordalpen is verse Triebschnee ontstaat door de sterke wind. Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines

Directe links naar de regionale lawineberichten. Let op: de site van meteofrance is een drama en de links werken niet altijd. Helaas kunnen wij daar niets aan doen.

Noordalpen
Het sneeuwdek in de Noordalpen heeft zich de afgelopen week nog verder kunnen stabiliseren. Begin deze week passeerde een storm de zuidalpen met sneeuw in de Hohe Tauern. De combinatie van sneeuw en wind heeft voor Triebschnee gezorgd. Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines
  • zeer zelden zijn nog glijsneeuwlawines te verwachten

Directe links naar de regionale lawineberichten:

Westelijke zuidalpen
Het sneeuwdek in de westelijke zuidalpen heeft begin deze week een storm mogen verwerken. Dat leverde vooral in het zuiden heel veel sneeuw op. Die sneeuw is zich nu langzaam aan het zetten en zorgt met name in het zuiden van de Piemonte nog voor aanzienlijk lawinegevaar, 3 op een schaal van 5. De combinatie van sneeuw en lokaal ook wind heeft voor Triebschnee gezorgd. Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Oostelijke Zuidalpen
Het sneeuwdek in de oostelijke zuidalpen heeft begin deze week twee stormen zien passeren. Dat leverde vooral in de Alpe Adria heel veel sneeuw op (daarvoor een aparte paragraaf hieronder). De sneeuw heeft zich goed kunnen zetten. Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

Alpe Adria, Altschnee probleem
De Alpe Adria heeft twee flinke stormen gezien de afgelopen week. Dieper in het sneeuwdek bevindt zich een zwakke laag die door het gewicht van de verse sneeuw en/of de passage van een skier/boarder actief kan worden. Dit gevaar is NIET te zien en bevindt zich dieper in het sneeuwdek. Lees ook nog oven dit artikel hoe om te gaan met Altschnee problemen.

Grootste probleem op dit moment:

  • plaatlawines
  • zwakke lagen dieper in het sneeuwdek

Directe links naar de betreffende lawineberichten:

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!