Halve meter koude sneeuw en zon, daarna milder en sneeuw voor hooggebergte

Halve meter koude sneeuw en zon, daarna milder en sneeuw voor hooggebergte

Ruim een halve meter vers, met lokaal weinig wind en heerlijk koud. De powder jetset heeft de mond vol van Japan en Canada, maar wie zijn momenten juist kiest in de Alpen hoeft helemaal niet zoveel Kerosine te verbranden om poeder te rijden dicht bij huis. En die momenten hebben zich deze winter al vaak voorgedaan. Gister was zo’n dag.

Engelberg (c)Elias Lundh
Engelberg ©Elias Lundh

Bovenstaande foto kreeg ik gister doorgestuurd door mijn vrienden van Skilodge Engeberg. Heel veel beter gaat het niet worden. Daaron houd ik het vandaag kort, want wie deze dinsdagochtend op de juiste plek in de Alpen staat scoort de beste poeder van deze week. De zon is er doorgekomen, de poeder is koud en er zijn gebieden in de Alpen waar het ondanks de topdrukte rustig is. Woensdag verloopt ook nog zonnig, maar vanaf donderdag volgt er sneeuw, maar ook regen in de dalen. In dit bericht:

  • PA#15: where to go?
  • Maar let op: ingesneeuwde rijp zorgt voor problemen
  • Vanaf donderdag duidelijk milder

PA#15: where to go?

Sinds zondagavond viel er 20-40, lokaal 60 cm verse sneeuw. Het is AAN, AAN en nog eens AAN. De zon komt er door, er ligt pipapoeder en het is heerlijk koud. Hier moet je vandaag en morgen zijn om Poederalert#15 maximaal uit te melken:

Het is druk in de Alpen, maar indien je deze tips hebt gelezen dan sta je waarschijnlijk vandaag bij een minder drukke lift. Veel poederjagers gaan niet op stap tijdens de drukke vakantieweken en families zijn in de ochtend druk met skiles, kinderen en al die andere zaken die afleiden van poeder.

Maar let op: ingesneeuwde rijp zorgt voor problemen

Zondag schreef ik al: ‘Houd rekening met verse Triebschnee die zich op veel plekken zal nestelen op een verse laag rijp. Wind, verse sneeuw en een potentiele glijlaag maken dat het lawinegevaar weer richting aanzienlijk zal gaan. Check daarom de komende dagen je lokale lawinebericht en pas er je plannen op aan.’

Op dit moment wordt in een aantal lawineberichten al expliciet melding gemaakt van ingesneeuwde rijp. Rijp is een onzichtbaar (want ingesneeuwd) gevaar en zelfs voor experts niet zichtbaar. Houd daar rekening mee tijdens het plannen van je lijnen. Daarnaast is vandaag de eerste mooie dag na verse sneeuw. Houd daarom ook rekening met poederstress en het feit dat de zon op zuidhellingen de sneeuw zal transformeren en er dus iets gebeurt in het sneeuwdek.

Vanaf donderdag duidelijk milder

Bovenstaand warmterfront stuurt donderdag warme lucht naar de Alpen. Maar dat gaat tergend langzaam. Gister legde ik je aan de hand van de föhncharts voor de west- en oostalpen uit hoe je kon zien waar de warme lucht al wel en waar deze niet binnenkwam. Vandaag heb ik een animatie uit ons weermodel gehaald die je de luchttemperatuur op 850 hPa toont. 850 hPa is zo’n 1400 meter hoogte. Hierbij geldt: indien de Alpen in het blauw liggen dan is de luchttemperatuur onder nul graden op 1400 meter hoogte, maar is deze geel/oranje dan is het boven nul. Let wel: dit is de temperatuur in de zogenaamde vrije atmosfeer. Het kan soms even duren voordat de warme lucht de zwaardere koude lucht verdrijft, maar als dit eenmaal gebeurt dan begint het al snel te regenen op die delen van de berg waar de temperatuur boven nul komt.

Wie goed naar onderstaande animatie kijkt ziet dat de Alpen de komende dagen twee keer in de warme lucht komen en wel op donderdag en vrijdag/zaterdag. Omdat op die momenten het zwaartepunt van de neerslag in de Alpen ligt zullen de gevolgen van de opwarming daar het sterkste te merken zijn.

Zowel op donderdag als vrijdag/zaterdag trekt er neerslag de westalpen in. Met de milde lucht is het de verwachting dat op donderdag de sneeuwgrens allereerst stijgt richting de 1400 tot 2000 meter, dat deze in de nacht naar vrijdag tijdelijk daalt richting 1000-1400 meter om gedurende de dag weer te stijgen richting 1400-2000 meter en vervolgens op zaterdag weer te dalen richting de 700 tot 1000 meter. Omdat bij het afkoelen van de lucht het vocht mogelijk nog wat extra condenseert kan de afkoeling nog voor wat extra vers zorgen, maar dat is nog niet zeker omdat de fronten niet superkrachtig zijn.

Kortom: tussen donderdag en zondag een aardig pakje verse sneeuw in het noordwesten van de Alpen. Reken op 20-40, lokaal 70 cm verse sneeuw. Zwaartepunten zullen de Ecrins, de hogere delen van de Isère, de hooggelegen gebieden van de Vanoise, het Mont Blanc massief, de hoogste toppen van westelijk Wallis en de hoger gelegen delen van de Zwitserse Alpennordhang zijn. Ook de hoger gelegen delen van de Arlberg krijgen hun deel. Grote kans dat vanaf zaterdag poederalert#16 geldt. Een alert met name voor die delen van de berg die boven de 1800-2000 meter liggen. Heel anders dan het cold smoke blower pow alert van vandaag

Lange termijn: noordstau?

Na het weekend gaat hogedruk een poging doen het weer in de Alpen te beïnvloeden door richting het noorden van de Alpen te koersen. Ofwel een blokkade van de westelijke jetstream. Immers, als er hogedruk ten noordwesten van de Alpen komt te liggen worden stormen vanuit het westen gedwongen een koers te kiezen ten zuiden of juist ten oosten van de Alpen.

Voor het hogedrukgebied liggen er nu twee mogelijke scenario’s voor komende week. In het eerste scenario komt hogedruk ten noordwesten van de Alpen te liggen en zakt een stormdepressie over de oostflank af richting de Alpen met veel sneeuw in de noordstau van Oostenrijk. In het tweede scenario bezet het hogedrukgebied wel de regio ten noorden van de Alpen en ontstaat er instabiliteit op de Middellandse zee. Gevolg is een oostelijke stroming met sneeuwkansen voor de zuidalpen en het oosten van de Alpen. In de laatste berekeningen geven de modellen de voorkeur aan scenario 1 (noordstau voor Oostenrijk). De komende dagen zullen meer helderheid bieden. Beide scenario’s brengen in ieder geval kou.

Oh ja, niet vergeten…

Maak je regelmatig gebruik van de diensten van wePowder en gebruik(te) je mijn weerbericht om je poedertrips te plannen? Support ons dan door een wePowder Pro te worden. In ruil daarvoor krijg je van ons dan toegang tot meer weerdata, duizenden freerideroutes en expertkaarten om je routes mee te plannen. En je karma wordt er ook nog eens beter van. Mijn dank is groot!!!

Verder hebben we nog een mooie actie voor je. Met de code STEILELIJNEN krijg je NU 30% korting op de aanschaf van de wePowder Safety Academy. Je betaalt dan nog geen 42 euro per module in plaats van 60 euro. De Safety Academy is er om het maximale uit je poederdag te kunnen halen en toch de dag te kunnen eindigen met een biertje op het terras.

We hebben online 2 modules voor je klaar staan. In deze twee modules voor beginners en (ver)gevorderden leer je in no time de beginselen van lawinekunde en het navigeren buiten de pistes. De Safety Academy bestaat uit een boek (sturen we je gratis toe) en een online deel met veel filmpjes, beeldmateriaal en toetsen. Heb je een module eenmaal afgerond dan is het online deel in combinatie met het boek het ideale naslagwerk om continue je kennis scherp te houden en door te blijven leren. De kortingscode is de komende dagen geldig, start direct hier Safety Academy.

Woensdag een nieuwe update.
Stay stoked. Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
Raymond Auteur13 februari 2018 · 22:37

Goede herinneringen aan Engelberg, poeder die bij -15 was gevallen…

Raymond Witvoet
Gevorderd
AndriesAuteur14 februari 2018 · 09:25

https://cdn.wepowder.com/site/forum/13/9ddac90ee8512413a2b3fcdc0d67c837_20180213_105423_083.jpg?width=800\
Gisteren hier in ‘de achtertuin’ afdaling van de Reisacher Jochalm in het Gailtal (Alpe Adria), 20 cm vers op super geconserveerde poeder van afgelopen weekend. Droom condities hier!

Expert
meteomorrisAuteur14 februari 2018 · 09:29

@@Andries heerlijk

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!