Retour d'est met zuidstau in effect: al tot 90 cm vers!

Retour d'est met zuidstau in effect: al tot 90 cm vers!

Sinds gistermiddag sneeuwt het lekker door in de Italiaanse Piemonte, de Aosta en de aangrenzende gebieden van Zwitserland en Frankrijk. Het zwaartepunt van deze sneeuwval verplaatst zich op dit moment naar de Gotthard regio waarne de sneeuwval vrijdag langzaam zal afnemen. Het is de laatste sneeuwpulse van een sneeuwevent dat afgelopen zaterdag gestart is. De condities in het hooggebergte hebben zich sterk verbeterd en de basis voor komende winter is er gelegd. De komende dagen wordt de aanvoer van koude polaire lucht via Spanje afgeknepen. De jetstream komt noordelijker te liggen en de Alpen komen in zeer milde lucht te liggen.

  • Retour d’est met zuidstau in effect
  • Vanaf zaterdag snel milder
  • Warme föhn in het noorden, instabiel in de Po-vlakte
Sneeuwverwachting 48 uur
Sneeuwverwachting 48 uur

Retour d’est met zuidstau in effect

Bovenstaand de sneeuwverwachting voor de komende 48 uur voor de Alpen (alle details vind je hier). Het is woensdag weer begonnen met sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen. Allereerst voornamelijk in de Piemonte en de Franse grensgebieden, maar in de loop van de nacht is de stroming gedraaid van zuidoost naar oost en is het zwaartepunt meer op de grens van Zwitserland en Italie komen te liggen. Sinds gister is er 20-50, lokaal al 90 cm verse sneeuw gevallen en rond de Monte Rosa, Simplon en Gotthard sneeuwt het nu stevig door.

In Alagna ligt al zo’n 150 cm+ op 2400 meter hoogte.

Meetstation Alagna
Meetstation Alagna
Middenstation Alagna
Middenstation Alagna

Ook aan de Zwitserse kant is het diep winters. De eigenaar van het huisje hieronder liet weten vandaag iets later op het werk te zijn vanwege een klein beetje sneeuw de afgelopen nacht.

Op de Wenghorn (in het zuiden van Wallis tussen de Simplon en Saas Fee), viel de afgelopen 24 uur 89 cm verse sneeuw. Sinds zaterdag al 311 cm verse sneeuw en het sneeuwdek is er inmiddels bijna 2 meter dik.

Ontwikkeling sneeuwdek Wenghorn
Ontwikkeling sneeuwdek Wenghorn

311 cm verse sneeuw en een sneeuwdek van bijna 2 meter. Hoe zit dat? Wel, sneeuw klinkt in door massa en temperatuur. Lees ook even dit artikel om te begrijpen hoe dat zit..

Groot lawinegevaar

Met de sneeuw van de afgelopen dagen zijn de lawinediensten in Zwitserland uit hun zomerslaap ontwaakt. Eind vorige week verscheen het eerste lawinebericht en vandaag geldt er voor het eerst deze winter GROOT lawinegevaar. Ofwel 4 op een schaal van 5.

GROOT lawinegevaar
GROOT lawinegevaar

Met alle sneeuw van de afgelopen dagen ben jij wellicht ook waker geworden uit je zomerslaap. Een mooi moment om je kennis op te frissen. We zien aan de statistieken dat veel van jullie alweer lekker bezig zijn met de Safety Academy. Pak dat boek en log online in op de Safety Academy om nu alvast aan je kennis te werken. Dat betaalt zich later deze winter uit.

Nog geen lid van de Safety Academy? We hebben nu een mooie aanbieding. Met de code MODULE1 krijg je nu 20% korting als je direct start met module 1 van de Safety Academy. Heb je al module 1 gedaan of beschik je over basiskennis, start dan direct met module 2. Met de code MODULE2 krijg je de komende week 35% korting als je direct start met module 2. Vul je code in bij het afrekenen van de Safety Academy en je korting wordt automatisch verwerkt. Veel succes en vooral ook veel lees- en kijkplezier!

Ook sneeuw voor de rest van de Piemonte

In de westelijke en zuidelijke Piemonte viel zo’n 15-40 cm verse sneeuw. Iets minder dus, maar inmiddels ligt daar ook een sneeuwdek van zo’n 50-80 cm dik op een hoogte van 2400 meter. Het hooggelegen Sestriere sneeuwde afgelopen nacht voor het eerst weer eens dicht dit seizoen.

Sestriere
Sestriere
Sestriere
Sestriere

De publieke geheimtip Prali zag zelfs sneeuw tot diep in het dal en hun lieflijke tweezitter was voor het eerst dit seizoen weer eens lekker volgesneeuwd.

Prali
Prali

Ook in de Franse skigebieden die dicht tegen de Italiaanse grens aanliggen sneeuwde het de afgelopen 24 uur. Het topstation van Valfrejus is veranderd in een setting waar Scott en Amundsen zich prettig waren, terwijl de lariksbossen van Val Cenis er al apetijtelijk bijliggen en Saint Veran (Queyras) je zijn schoonheid toont. Je zou bijn vergeten dat het nog steeds oktober is.

Punta Bagna, Valfrejus
Punta Bagna, Valfrejus
Val Cenis
Val Cenis
Saint Veran
Saint Veran

Tot en met zaterdag sneeuw

Het blijft tot en met zaterdag instabiel met sneeuwval als gevolg. Maar het nulgradenniveau klimt daarbij langzaam omhoog richting de 2000 meter en later zelfs 2500 meter. Gevolg is dat de sneeuw zwaarder zal worden en lager op de berg ook weg zal smelten. Het is de opmaat naar een warmere periode.

Jetstream
Jetstream

Milde start nieuwe week

De jetstream was de afgelopen dagen verantwoordelijk voor het transport van polaire lucht richting het Spaanse vasteland (en met veel sneeuw voor de Pyrenees en de Picos). Deze koude lucht kon zich mengen met de vochtige lucht boven de Middellandse zee en het resultaat daarvan zien we nu in de Alpen: het eerste sneeuwdek. Maar komende week wordt de koude lucht afgknepen. Ze komt niet meer tot het Europese vasteland en heeft zelfs moeite om Scandinavie te bereiken. Gevolg is dat de Alpen in een zeer milde zuidelijke stroming komen te liggen. Dit zorgt voor een warme zuidfohn aan de noordkant van de Alpen en wat instabiliteit aan de zuidkant van de Alpen met soms wat regen (en sneeuw op grote hoogte) tot gevolg. Dit warme weer kan mogelijk de hele week standhouden. Daarover komend weekend meer.

Morgen geen update want Freeride Film Festival

Morgen, vrijdag 2 november geen update! Vrijdag 2 november vieren we de officiele start van de winter in Tuschinski. Het Freeride Film Festival 2018 staat op het punt zijn deuren te openen. Maar liefst 23 films, 1500 freeriders en een primeur. Powfinder toont er je het prototype van hun eerste splitboard. Bij zijn, zien, meemaken! We hebben nog 50 extra kaarten vrij kunnen maken. Koop je vandaag je ticket nog, dan ben je er vrijdag bij. Wie weet tot morgen!!!

Stay stoked
Morris

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!