Sneeuw voor westalpen, stijgende sneeuwgrens

Sneeuw voor westalpen, stijgende sneeuwgrens

Het glorieuze poederalert#1 van afgelopen weekend krijgt een slap vervolg. Komend weekend passeren twee fronten de Alpen. Het eerste zorgt voor wat sneeuw in de west- en later ook noordalpen bij wat lage temperaturen. Het front dat zondag passeert stuwt de sneeuwgrens richting de 2000 meter of hoger. Zaterdag kan een mooie dag worden, zondag wordt een stuk lastiger. De beste condities zijn nog steeds te vinden aan de zuidkant van de Alpen. Daarnaast krijgen de Franse zuidalpen er nog een extra pakje sneeuw bij waardoor het daar ook heerlijk rijden wordt op zaterdag. In de noordalpen is het nog steeds (te) dun.

Noorden nog steeds te weinig sneeuw

Het was weer eens zover. Er viel wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen en de communicatiekanalen van de skigebieden ronkten van jewelste. Flakenews? Fake news was het zeker niet, maar dat de vlokken nu met duizenden tegelijk naar beneden donderden? Nee, eigenlijk viel er alleen een noemenswaardig pakje sneeuw in het oosten van Oostenrijk. In de rest van de noordalpen was het gewoon te weinig. Zeker nu de föhn er een dagje overheen blaast.

Nog erg dun in het noorden
Nog erg dun in het noorden
Te weinig sneeuw in Les 3 Valllées
Te weinig sneeuw in Les 3 Valllées

Zonder gletsjers en kunstsneeuw zou wintersport hier nog niet mogelijk zijn. Maar goed, aan de andere kant is het pas ook eind november. Een goede stormcyclus kan alles opeens in sneltreinvaart ten goede veranderen. En als de vlokken wat later komen, dan vertrekken we toch gewoon wat later?

Zuidalpen goede start

Zo magertjes als het noorden van sneeuw bedient is, zo wit is het al in het zuiden. De condities in de Franse Zuidalpen lees hier een artikel dat het verschil tussen Les Alpes du Nord en Les Alpes du Sud verklaart) zijn na de sneeuwval van afgelopen weekend gewoon goed boven de 2000 meter en ook aan de Italiaanse kant is het gewoon al heel goed rijden boven de 2000 meter. Van vrijdag naar zaterdag worden de condities in de Alpes du Sud nog wat opgefrist zodat het zaterdag daar nog wat beter wordt.

Duidelijk meer sneeuw in Franse Zuidalpen
Duidelijk meer sneeuw in Franse Zuidalpen
Bardonecchia
Bardonecchia

Prima condities in het zuiden, hoewel de wind wel lokaal voor windslabs heeft gezorgd.

Nieuwe storm op komst

Een nieuwe storm is onderweg naar de Alpen. Een kleine lagedrukgebied heeft als vooruitgeschoven post van een zeer krachtige depressie op de Atlantiek positie gekoen in de Middellandse zee. Deze zorgt op vrijdag allereerst voor sneeuw in de Franse Zuidalpen, waarna er in de nacht naar vrijdag nog een koude nazwieper vanuit het noordwesten volgt. Wederom wat sneeuw kortom.

Zaterdag rap warmer, maar zonnig

Op zaterdag zitten we tussen twee fronten in. Het klaart op, het wordt heerlijk zonnig en zeker in de Franse zuidalpen zal de versgevallen sneeuw net dat extra toevoegen waardoor het daar echt wel lekker rijden wordt. Ook in de Italiaanse Piemonte, Aosta en Lombardia zijn de condities goed, net als in de grensgebieden tussen Zwitserland en Italië.

Waarheen te gaan?

De gebieden die afgelopen weekend open gingen zijn inmiddels nabij de pistes grotendeels afgekrast, maar wie wil gaan touren heeft nog genoeg te ontdekken. Zowel vanaf de topliften van de hooggelegen gebieden, maar ook vanaf de hoger gelegen bergpassen zoals de Jullier en Simplon in Zwitserland, de Bernard tussen Zwitserland en Italië en vanaf de Col du Montgenevre en de Lauteret kan zaterdag prima getourd worden.

Maar er is meer. Montgenèvre en Serre Chevalier openen komend weekend voor het eerst de liften dit seizoen. Ja, je leest het goed. Montgenèvre en Serre Che (Villeneuve en Chentemerle) gaan open. Wil je alle details over beide skigebieden (weersverwachting, freeride routes, hellingshoeken etc.) klik dan even hier voor Serre Chevalier en klik dan hier voor Montgenèvre.

Zondag milder, regen en sneeuw in het noordwesten

Vanaf zaterdag milder. De jetstream ligt net ten noorden van de Alpen. Hierdoor is de aangevoerde lucht milder. Het front dat de Alpen passeert is weliswaar gevuld met vochtige lucht, de temperatuur te hoog. De sneeuwgrens komt daardoor rond de 2000 meter te liggen en droge sneeuw is pas boven de 2300 meter te verwachten. Ook in de Franse zuidalpen en aan de zuidkant van de Alpen zal de vochtigere lucht in combinatie met de milde temperaturen de sneeuwcondities laten verslechteren.
Geniet kortom op zaterdag en accepteer dat de zondag minder gaat worden.

Lange termijn: komt de jetstream?

Steeds vaker neigen berekeningen naar een intense stormcyclus die midden volgende week wellicht op gang gaat komen. Dat wil niet direct zeggen dat het winter wordt, maar wel dat grote delen van het hooggebergte een pak sneeuw mogen verwachten. Indien de temperatuur dan ook nog eens daalt dan kunnen we ons gaan opmaken voor poederalert#2. Nog veel misten en maren, maar er is iets van een perspectief.

Komt ie!
Komt ie!

En waarom krijgen Montgenèvre en Serre Chevalier dan geen poederalert? Wel omdat er minder dan 30 cm verse sneeuw gaat vallen, Maar de condities gaan er goed worden. Er ligt een pak en de liften openen voor het eerst. Geniet ervan. Ik zit vrijdag in Gent voor het Freeride Film Festival 2019. Niet naar de sneeuw? Wellicht dan tot in Gent. De laatste kaarten liggen klaar om verkocht te worden.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
Willem2kAuteur29 november 2018 · 16:54

“Steeds vaker neigen berekeningen naar een intense stormcyclus die midden volgende week wellicht op gang gaat komen.”

Tijd voor een sneeuwdansje! GO GO jetstream! #TeamJetstream

https://media.giphy.com/media/5xaOcLGvzHxDKjufnLW/giphy.gif

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Beginner
BASCAuteur29 november 2018 · 21:48

##TeamJetStream

www.firsttours.nl & www.mountainwatch.travel
Toerist
jarinvergeerAuteur30 november 2018 · 13:13

Let’s go!

Beginner
powderpedroAuteur1 december 2018 · 16:11

Vooraleer de NW-stau op gang komt, eerst varen. Morgen windsurfspektakel op de Slag om Domburg (DSOD) vanaf 10u. Meer info op : https://www.facebook.com/search/top/?q=de slag om domburg 2018

PP
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!