PA#4: waarheen tijdens de kerst?

PA#4: waarheen tijdens de kerst?

De Alpen liggen onder invloed van een van west naar noord draaiende stroming. Sinds vrijdag regent en sneeuwt het in het noordwesten en noorden van de Alpen. Tegelijkertijd overheerst de zon in het zuidwesten en zuiden van de Alpen. Ook tijdens de nacht van zondag naar maandag lag de sneeuwgrens wederom hoog met regen tot grote hoogte (1700-2300 meter), maar vandaag (maandagochtend) arriveert er koude lucht vanuit het noorden. Als de koude lucht eenmaal de bergen intrekt gaat de sneeuwgrens rap dalen. De koude lucht perst dan met alle macht de laatste sneeuw uit de vochtige lucht en steeds meer dalen in het noorden van de Alpen worden dan wit. Maar met alle verse sneeuw, regen van de afgelopen dagen en stormachtige winden is het lawinegevaar in grote delen van de noordalpen gestegen naar GROOT, 4 op een schaal van 5. In dit bericht:

 • Veel sneeuw in het hooggebergte, groener dan normaal lager op de berg
 • Maandag: noordalpen zien sneeuw en rap dalende sneeuwgrens
 • Wat doet de sneeuwgrens?
 • Stormachtige winden zorgen voor accuut lawinegevaar
 • 1e kerstdag: zon en verse sneeuw in de noordalpen
 • Waarheen te gaan?
 • Nog een noordstau?

Veel sneeuw in het hooggebergte, groener dan normaal lager op de berg

Sinds 7 dagen sneeuwt en regent het van tijd tot tijd (intens) in het noordwesten en noorden van de Alpen. Ook eerder deze maand viel er veel sneeuw en in november is er ook al een mooi pakje gevallen. Het hooggebergte in de Alpen heeft een sneeuwdek dat dikker is dan normaal hoewel de verschillen regionaal groot kunnen zijn. Naast heel veel sneeuw heeft het de afgelopen dagen ook stevig gewaaid in de Alpen. Zo kun je in de ene vallei heerlijke lijnen trekken boven de 2000 meter terwijl de andere vallei bijna geen sneeuw heeft of zelfs een tot op 2500 meter hoogte verregend sneeuwdek. Lokale kennis is een must en wie de komende dagen met locals of een berggids onderweg is zal daar de vruchten van plukken.

Bovenstaande filmpje is van La Grave met een bizarre hoeveelheid sneeuw op de gletsjer. (Dank @martijnschell voor het delen). Boven de 2000 meter ligt in grote delen van de Alpen een sneeuwdek dat veel dikker is dan normaal. Maar daarentegen zijn de valleien veel groener dan normaal. In grote delen van de Alpen ligt onder de 1500-2000 meter duidelijk minder sneeuw dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

Hogedruk rukt op
Hogedruk rukt op

Maandag: noordalpen zien sneeuw en rap dalende sneeuwgrens

Op bovenstaand kaartje is goed te zien hoe het hogedrukgebied Hugo vanuit het westen oprukt. Storm Tete is de Alpen dan al lang gepasseerd. Maar tussen Hugo en Tete ontstaat een krachtige noordelijke stroming die koude lucht naar de noordalpen transporteert. De luchtdruk mag dan wel hoog zijn, maar toch gaat het intens sneeuwen. In mijn weerberichten van donderdag en zaterdag heb ik je al uitgebreid uitgelegd waarom het bij een dergelijke luchtdruk toch intens kan sneeuwen. Vandaag nog even het plaatje.

Warme lucht zit opgesloten en wordt tegen de Alpen aangedrukt door de rap instromende koude lucht. Daarbij komt de milde en zeer vochtige lucht vast te zetten en wordt gedwongen leeg te regenen en sneeuwen.

Wat doet de sneeuwgrens?

Even wat basis natuurkunde: koude lucht is zwaar, warme lucht is lichter. In een situatie zonder bergen drukt de koude lucht de warme lucht omhoog, deze stijgt op, koelt af, condenseert en geeft regen en sneeuw. Maar nu hebben we te maken met een complexe situatie waarbij diverse luchtlagen door elkaar gaan lopen. Door de bergen en de diep uitgesneden valleien is niet goed te voorspellen waar de koude lucht direct de vallei indringt en waar vochtige lucht langer blijft hangen. Het is daardoor zeer lastig het verloop van de sneeuwgrens voor de maandag te voorspellen.

Grosso modo kun je het volgende stellen: de sneeuwgrens lag in de nacht naar maandag nog hoog en deze zal in de loop van de maandag gaan dalen. Allereerst in het oosten van Oostenrijk, maar in de loop van de dag ook in het westen van Oostenrijk en Zwitserland. Tegen het einde van de (mid)dag ook in Wallis en de Noordfranse Alpen. In het oosten verwacht ik dat de sneeuwgrens richting de 300 meter zal dalen, rond de Arlberg richting de 1000 meter en op de grens tussen Wallis en Frankrijk richting de 1500 meter. Dit betekent voor de noordalpen dat het in de meeste skiresorts wit gaat worden met kerst, maar dat het ene dorp al sneller koele lucht zal zien dan het andere dorp.

Ten tweede is er de hoeveelheid sneeuw die er gaat vallen. Voor de gehele noordalpen gaat er een dik pak sneeuw vallen boven de 1700-2100 meter, met hoeveelheden tussen de 50 en 100 cm, lokaal zeker ook meer. Maar wie verder naar het westen gaat (Franse Noordalpen, westelijk Wallis) zal hooguit 20-40 cm met een lokale uitschieter richting de 50 cm. Het hooggebergte krijgt er weer een pak bij dus.

Het middel- en laaggebergte zie veel minder sneeuw. Weliswaar volgt er koude lucht en wordt het wit in de meeste skiresorts in het noorden, maar de hoeveelheden sneeuw die gaat vallen als het koufront binnenkomt verschilt nogal. In het oosten (waar de koude lucht sneller binnenstroomt) verwacht ik boven de 1000 meter toch wel zo’n 20-50 cm vers. Meer naar het westen zal die hoeveeheid pas boven de 1600-1800 meter vallen en vaak ook duidelijk minder.

Stormachtige winden zorgen voor accuut lawinegevaar

Regen, veel verse sneeuw en veel wind zorgen voor accuut lawinegevaar. In veel regio’s is er nu sprake van GROOT lawinegevaar (4 op een schaal van 5). Buiten de pistes is de juiste kennis meer dan nuttig. Check daarom altijd je lokale lawinebericht en pas je plannen daarop aan. (Tip: op wepowder vind je bij ieder dorp een link naar het lokale lawinebericht, maar je kunt ook op deze pagina terecht). Zoals gezegd, een goede ski-, snowboard- of berggids betaalt zich op dagen als deze uit.

Geen kennis van de backcountry? Vanwege het acute lawinegevaar hebben we een mooie aanbieding voor je. Met de code DEEPXMAS krijg je nu 25% korting op de Safety Academy. De Safety Academy is het ideale startpunt om meer te leren over de backcountry. Niet alleen leer je hoe je uit de problemen blijft, je leert ook nog eens hoe je meer en vaker betere poeder scoort. Een mooi kerstcadeau aan jezelf of voor een ander. Je kunt direct starten en later in de week sturen we je dan ook het bijbehorende boek toe.

Sneeuwval zondag en maandag
Sneeuwval zondag en maandag

1e kerstdag: zon en verse sneeuw in de noordalpen

Vanaf 1e kerstdag wordt het zonnig in de Alpen. Het was al zonnig in het zuidwesten en zuiden, maar tijdens kerst verschijnt de zon ook in de Franse Noordalpen en de Noordalpen. Enkel in het uiterste oosten kan dan nog wat sneeuw vallen. Ook 2e kerstdag en de dagen erna verlopen zonnig. In het zuiden en westen is het dan mild en zonnig, in het oosten duidelijk kouder

PA#4: waarheen te gaan?

Powderchasen tijdens kerst? Dat is zeker een optie. Met de drukte valt het tijdens de kerstweek vaak nog wel mee. De nieuwjaarsweek is vaak veel drukker. En met de sneeuw die vandaag nog valt wordt het met kerst heerlijk poederhappen. Maar waarheen te gaan? Rond Chamonix en westelijk Wallis valt zeker wat sneeuw, maar persoonlijk zou ik die gebieden links laten liggen. Wie echt diep wil gaan moet rond de Arlberg of de glestjers in Oostenrijk zijn. Ook in Zwitserland valt een mooi pak sneeuw ten noorden van de Alpennordhang. Je kunt met een gerust hart je auto al starten en die kant op sturen of nog beter met de trein die kant op treinen. Maar kies wel voor gebieden met voldoende speelruimte boven de 1800-2100 meter. Uitzondering zijn de nordstau genbieden van het Salzburgerland en Steiermark (lees het noorden). Hier is de kou sneller binnengestroomt en op lager gelegen alpenweides is daat ook zeker poeder te rijden.

Om helemaal concreet te worden zijn dit mijn tips:

 • Het noorden en noordoosten van Graubunden
 • De hoogste skigebieden van Vorarlberg, met name natuurlijk de Arlbergregio
 • De Arlberg, Silvretta Arena en de gletsjers van het Kaunertal, Pitztal en Sölden in Tirol
 • De hohe Tauern (de hooggelegen gebieden in het zuiden) en de alpenweides in het noorden van het Salzburgerland
 • Het noorden van Die Steiermark

Als de storm is gaan liggen zullen er zeker ook nog andere hooggelegen gebieden in de noordalpen zijn die wat te bieden hebben, maar wie bovenstaand recept volgt en flexibel genoeg is om die kant op te trekken zal de mooiste poeder vinden tijdens de kerst. Succes met je poederjacht!

:nopro:
Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens mee! Dank!
:nopro:

Nog een klein noordstau(tje) voor het einde van het jaar?

Vanaf dinsdag zonnig, maar er is een kans dat we vanaf vrijdag nog eens een kleine noordstau gaan zien aan de noordkant van de Alpen. Met een noordelijke stroming ligt het noorden van Oostenrijk en wie weet later ook het noorden van Zwisterland in de de juiste lijn. Allemaal nog onzeker, maar wie weet.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
Babs TAuteur24 december 2018 · 12:35

Bedankt voor de update. Wij zitten tenmidden van de sneeuwval!
Gisteravond was er verse sneeuwval in Davos Kloster, maar wij reden verder naar Scuol waar het de ganse nacht geregend heeft in het dorp. Maar deze ochtend viel de sneeuwgrens tot in het dorp en er viel makkelijk al 15cm in 2u tijd. Teveel wind boven om te boarden, en slechts 5 liften open, maar massaal veel sneeuw voor morgen!

Beginner
DiederiktBAuteur24 december 2018 · 13:20

In La Tzoumaz (4Vallees) in het westen van Vallais/Wallis is het nog steeds te warm. Regen viel vanochtend tot 2200 meter en is rond het middaguur rond de 1800 meter. Oftewel, poeder vind je alleen boven 2600 meter. Erg jammer allemaal, want nog geen week geleden lag er een mooie basis op 1500meter.

Expert
meteomorrisAuteur24 december 2018 · 13:30

@@DiederiktB ik verwacht bij jullie ook geen hele grote hoeveelheden meer onder de 2000 meter. Mogelijk dat wat nachtelijke uitstraling de condities nog doet verbeteren. Slechte nieuws is dat er na vandaag ook even geen neerslag meer op de kaarten staat. Sorry… (don’t shoot the messenger…).

Maar het past allemaal wel in de trend van opwarming die we zien: https://wepowder.com/nl/forum/topic/262287

Ik sprak nog een gids in Vorarlberg. Volgens overlevering regende het daar vroeger nooit in januari, maar nu zien ze er steeds vaker regen in de wintermaanden.

powfinder.com
Gevorderd
YvesAuteur24 december 2018 · 13:37

Nu in Laax, vanmorgen rond 10u is de regen in het daal overgegaan in sneeuw. Boven bijna alles dicht boven de 2000 mbt wind. Gisteren is de grote lift zelfs tegen de laatste piloon gebotst tijdens het stijgen. Dus het zal voorzichtig aan worden de komende dagen (jojo temperatuur, regen én wind: geen goeie combi). Maar wel bakken sneeuw dus… morgen eens in Nagens gaan luisteren.

Gevorderd
basvennikAuteur24 december 2018 · 13:48

https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/0214c4ad02aae4dc0925b65d9daf7de3_15456559130814627549851421720958.jpg?width=800In Weng
en is nu de regen overgegaan in sneeuw. Blijft mooi liggen dus daar een witte kerst. Condities boven (mannlichen en kleine Scheidegg zullen beter zijn, ben er niet geweest)

Gevorderd
barttoorn2Auteur24 december 2018 · 15:35
Gevorderd
AryenAuteur24 december 2018 · 15:56

@@barttoorn2 Ben je vandaag nog boven geweest in Engelberg? Hoe ligt het er voor morgen bij?

Beginner
GerritAAuteur24 december 2018 · 16:55

Vandaag dikke vlokken op Kaunertaler Gletscher welke trouwens vandaag en MORGEN de 25ste dicht is in verband met “opruimwerkzaamheden” van de sneeuw.
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/c2c0023b5720c1566e737e6a3ce36956_20181224_165440.jpg?width=800

And snow it is.....
Gevorderd
Sjoerd_Auteur24 december 2018 · 17:08

Westkant alpen is dramatisch, Avoriaz /Nendaz kan je vergeten, misschien morgen boven nog iets te vinden. Maar dat wordt goed zoeken. Harde wind op 2000 meter en daar beneden alles als regen, en dan niet zo’n beetje ook, nagenoeg alle sneeuw weggespoeld. Tot half januari word het hier sneeuwdansjes doen.

Gevorderd
barttoorn2Auteur24 december 2018 · 21:20

@@aryen vandaag niet, gisteren wel alles hard windpressed helaas. Niet meer de moeite genomen met stormachtige wind en regen/sneeuw boven. Zit nu weer in Arlberg morgen eens kijken hoe snel we van 4 weer lager gaan

Gevorderd
barttoorn2Auteur25 december 2018 · 07:15

@@meteomorris defensieve lijnen spotten vandaag en het powfinder motto; “ride smart, ride hard” uitdragen, morgen nog lekker met gids op pad hopelijk.

Gevorderd
3zelAuteur25 december 2018 · 08:09

Hier in Tignes ook kak. Gisteren regen tot zeker 2200m. Vanaf 16u opnieuw wat kouder en sneeuw. Vandaag Crust-techniek bijschaven ?

knowledge is powder
Gevorderd
DennisvlAuteur25 december 2018 · 09:03

Hier in Tignes ook kak. Gisteren regen tot zeker 2200m. Vanaf 16u opnieuw wat kouder en sneeuw. Vandaag Crust-techniek bijschaven ?

3zel op 25 dec 2018 08:09

Zelfde verhaal in La Thuile en Courmayeur… heel warm gisteren en alleen maar regen gezien, zelfs op 2500m. Heeel verl wind en bijna alles dicht. Laatste jaar dat ik kerst boek in de alpen…

Toerist
hild3299Auteur25 december 2018 · 09:32

Hier in Chamonix ook dikke shit. Regen tot op grote hoogte. Liften stuk.
Crust.En hoog op de steile hellingen groot lawinegevaar.

Beginner
DennnnisAuteur25 december 2018 · 14:26

Iemand een update uit Arlberg, Silvretta?

sneeuw!!!!
Gevorderd
AryenAuteur25 december 2018 · 17:14

Engelberg was erg lekker vandaag. ?

Gevorderd
barttoorn2Auteur25 december 2018 · 18:11

@@dennnnis ja was top vandaag, waren op sonnenkopf, lekkere pow boven van 20-40 cm met daaronder wel ijslaag. Lekkere gereden en nog genoeg te vinden met wat hikes

Beginner
eskimo1973proAuteur25 december 2018 · 21:16

Gisteren Brixental (Söll - westendorf) best OK boven de 1400m, wel wat wind maar vooral mist die hier en daar roet in het eten gooide.
Vandaag was Fieberbrunn top, kleine 30cm vers en voor de periode weinig volk op pad. Ook wel weer mistige periodes.

Toerist
DeepAuteur26 december 2018 · 11:24

Zouden van vrijdag t.e.m. dinsdag gaan.
De modellen zijn er blijkbaar niet helemaal uit; zondag/maandag effectief mooie dump?
Is er al meer duidelijkheid of, waar en wanneer er significante sneeuwval verwacht wordt?
Salzburgerland of Steiermark de moeite om op poederjacht te gaan?
Alle tips zijn welkom!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!