Lawinegevaar: Altschnee probleem in Frankrijk en Zwitserland!

Lawinegevaar: Altschnee probleem in Frankrijk en Zwitserland!

Nu een intens stormweekend steeg het lawinegevaar aan het begin van deze week in de Franse Noordalpen, Zwitserland en Oostenrijk naar GROOT tot ZEER GROOT. Het sneeuwdek heeft zich sindsdien langzaam kunnen zetten en het lawinegevaar is overal gedaald naar aanzienlijk, 3 op een schaal van 5.

Wat overigens niet betekent dat het gevaar voor ons freeriders, splitboarders en toerskiers geweken is. Lawingevaar 3 wordt door velen als gemiddeld ingeschat en geeft daarmee een vals gevoel van veiligheid. Maar wie zich verder verdiept in de lawineschaal (klik-klik) ziet al direct vrij heftige termen staan.

Bij lawinegevaar 3 is het sneeuwdek op veel hellingen die steiler zijn dan 30 graden matig tot zwak gezet. Spontane lawines van middelgrote omvang zijn mogelijk. De belasting van het sneeuwdek door een enkele skiër of snowboarder kan voldoende zijn om een lawine te veroorzaken.

TIP: lees ook even het artikel 'Lawinegevaar 3, veel gevaarlijker dan je denkt!"

Altschnee: het verborgen gevaar

In het noordwesten en westen van Zwitserland en de Franse Noordalpen is er sinds de kerst geen sneeuw van betekenis gevallen. Pas afgelopen weekend sneeuwde het weer. Ofwel verse sneeuw op een oude sneeuwlaag. Kenners zijn dan direct alert. Maar onderstaand filmpje laat beter zien wat ik bedoel.

Het is een vertraagde opname van een test van het sneeuwdek in de Franse Vanoise. De test vond 16 januari plaats op een hoogte van 2300 meter. Wie goed kijkt ziet de 3 voorwaarden voor een lawine. Een zwakke of glijlaag, een gebonden laag en een helling steil genoeg om een lawine te laten ontstaan.

TIP: lees ook het artikel ‘Hoe ontstaat een lawine’.

Iedere winter doet zich wel een dergelijke situatie voor en vallen er slachtoffers terwijl het gevaar met het blote oog niet zichtbaar is. Juist daarom kan het geen kwaad nog eens stil te staan bij dit sluipende gevaar.
De sneeuw van afgelopen weekend is gevallen op een oud deels versuikerde sneeuwdek die zich slecht hecht met de nieuw gevallen sneeuw. Hoewel er best veel sneeuw is gevallen de afgelopen periode, is de nieuwe laag sneeuw vaak nog te dun (zeker op die plekken waar de wind heeft huisgehouden). Wanneer het gewicht van een enkele skier of snowboarder druk kan zetten tot aan de oude sneeuwlaag is dit voldoende om het precaire evenwicht in het sneeuwdek te verstoren.

(c) Safety Academy
© Safety Academy

Conservatief rijden is de oplossing

Omdat zelfs voor experts dit gevaar niet te zien is (het zit namelijk in het sneeuwdek verscholen) is de enige oplossing conservatief rijden. Ofwel niet te steil gaan. In het noordwesten van de Alpen is boven de 2000 meter bijna overal deze zwakke basislaag present. Het is niet te voorspellen of en waar jij deze gaat raken. Het gebruik van degelijke beslissingsmethodes is dan een must.

Check altijd je lokale lawinebericht!

Check altijd voor je de berg op gaat je lokale lawinebericht (hier of op de bestemmingenpagina’s op wePowder) en stem er je plannen op af. Gezond verstand en de juiste kennis zijn de sleutel tot mooie poederdagen. Snap je niets van hetgeen ik hierboven schrijf? Blijf dan nu op de pistes en investeer rapidemento in je kennis. De Safety Academy is de ideale start van je zoektocht naar de juiste kennis. Je kunt hier direct starten, en we sturen je deze week nog het bijbehorende boek toe.

Kennis is key!

meteomorris

Reacties

Beginner
JanWillem1965Auteur18 januari 2019 · 11:42

Is er al iets te zeggen hoe lang en/of hoeveel cm (of meter) verse sneeuw nodig is om geen/minder last van dit Altsneeuw probleem te hebben?

Zal de safety academy boeken weer eens uit de kast trekken, kennis zakt snel weg.
Ik gok… dat 2 meter verse sneeuw beter is dan tijd. Of houden we hier tot Maart (oid) last van?

Elite
ErwinAuteur18 januari 2019 · 12:32

Is er al iets te zeggen hoe lang en/of hoeveel cm (of meter) verse sneeuw nodig is om geen/minder last van dit Altsneeuw probleem te hebben?\

JanWillem1965 op 18 jan 2019 11:42

Ik zou gewoon de lawineberichten in de gaten houden. Je kunt niet zomaar zeggen dat een bepaalde hoeveelheid Neuschnee altijd genoeg is om een Altschnee probleem te laten verdwijnen, aangezien die Neuschnee niet overal hetzelfde valt, bijvoorbeeld door wind.

Ook kan het zijn dat een lawine die ontstaat in de lagen boven het altschnee probleem een lawine dieper in het sneeuwdek veroorzaakt. Dus het beste is dat het sneeuwdek, dat bovenop het Altschneeprobleem gaat ontstaan, stabiel gaat zijn.

In principe heb je tijdens normaal (!) skien invloed op de bovenste meter van het sneeuwdek. Maar goed, dat sneeuwdek ziet er dus niet overal in de helling hetzelfde uit (verschil bijvoorbeeld tussen plekken met veel en weinig sneeuw).

Lastige materie om mee om te gaan, vooral ook omdat het van buitenaf niet te herkennen is. Daarom doen wat @@meteomorris zegt: conservatief rijden. Dus bijvoorbeeld echt in de groene zone blijven van de GRM.

Elite
ErwinAuteur18 januari 2019 · 12:34
Expert
HaasAuteur18 januari 2019 · 13:21

sluikreclame.

There are no secrets, only information you don't yet have...!!
Gevorderd
bertjebertjeAuteur18 januari 2019 · 17:05

sluikreclame.

Haas op 18 jan 2019 13:21


van?

Expert
HaasAuteur18 januari 2019 · 17:47

@Erwin… Echt goed gedaan dat wel…

There are no secrets, only information you don't yet have...!!
Elite
ErwinAuteur18 januari 2019 · 17:56

sluikreclame.

Haas op 18 jan 2019 13:21


van?

bertjebertje op 18 jan 2019 17:05

Dat kan ik dus niet zeggen, want dan is het reclame. Hint: het staat vaak op mijn t-shirt. Hint 2:

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!