Boem: en nog eens sneeuw voor het zuiden

Boem: en nog eens sneeuw voor het zuiden

Na de sneeuw, regen en noodsituatie van zondag gooit SNOWvember er nog eens een schepje boven op. Weliswaar kwam maandagochtend de zon er even door, maar inmiddels zorgt een nieuw Genua laag nog eens voor een bak sneeuw. Het is daarbij (tijdelijk) weer koeler geworden zodat het weer tot diep in de dalen sneeuwt. Tot en met woensdagochtend staat de grootste sneeuwval op het programma. Donderdag tijdelijk even droog en dan vanaf vrijdag opnieuw sneeuw vanuit het zuidwesten.

Grootste cliffhanger is de temperatuur. Weliswaar wordt er een stijging van de temperatuur berekend met een opstekende zuidföhn voor de noordkant van de Alpen, maar door orografische afkoeling en de ontstane koudeputten in de inneralpine valleien kan de sneeuwgrens aan de zuidkant van de Alpen lokaal toch zeer laag komen te liggen. Grootste vraag daarbij wordt: wordt het weekend van 23-24 november een poederweekend met een mooi pakje verse sneeuw en zon om voor zicht te zorgen?

Dik pak sneeuw afgelopen weekend

Toen ik maandagochtend naar de webcams keek moest ik even in mijn arm knijpen. Begin februari of toch echt midden november? Het is echt niet te geloven wat er al gevallen is.

St. Moritz
Arabba
Lienz
Ten zuiden van de Grossglockner

En soms echt tot heel laag in het dal zoals hier bij de Simplon.

Maar in en ten noorden van de Alpenhoofdkam ook regelmartg met veel wind. Op de Grossglocknerstrasse zijn de tekenen van de wind niet te missen.

Het sneeuwt weer

Vandaag, dinsdag, sneeuwt het weer. Een Genua laag ligt ten zuiden van de Alpen en stuwt opnieuw sneeuwwolken richting de zuidkant van de Alpen. Sinds maandagavond sneeuwt het hier alweer en tot en met woensdagochtend wordt nog eens onderstaande extra hoeveelheid sneeuw berekend:

De sneeuwgrens ligt daarbij eerst diep in de dalen, zo rond de 700-1200 meter, maar stijgt in de loop van de dag richting de 1300 -1700 meter. De sneeuw onder de 2000 meter kan daardoor erg zwaar gaan worden met vallende bomen, takken en natte sneeuwlawines tot gevolg. Maar de plaatjes vanuit de zuidkant liegen er wederom niet om:

Engadin
Airolo
Bosco Gurin
San Domenico

De onderste twee webcams liggen op een hoogte van 1400 meter. Het is daar gewoon diepwinters.

Langzaam iets milder

De aanvoer van echte koude lucht stokt en omdat de kracht waarmee de wolken tegen de zuidkant van de Alpen wordt gestuwd afneemt stijgt de temperatuur de komende dagen. Donderdag is er ruimte voor de zon, maar vrijdag volgt er alweer een nieuwe storm voor het zuidwesten en zuiden van de Alpen.

Weekendstorm
Weekendstorm

Op onderstaande plot is goed te zien dat er komend weekend opnieuw een sneeuwpuls op de kaarten staat, maar dat het ook langzaam iets milder wordt. Orografische afkoeling zal komend weekend zeker weer lokaal de sneeuwgrens doen dalen, maar droge sneeuw valt er pas boven de 1800-2000 meter.

Vrijdag en zaterdag kortom opnieuw sneeuw. Maar zondag is er een goede kans dat de zon erdoor komt. Dat zou dan de poederdag van het weekend moeten gaan worden. Bestemming: hooggelegen gebieden, liefst ten zuiden van de Alpenhoofdkam met substantieel terrein boven de 2000 meter. Tips? Die volgen morgen, maar mocht je tijd en zin hebben dan zijn zondag en maandag mooie dagen zoals het er nu naar uitziet.

Stoked, maar nog geen tijd voor de sneeuw?

Wat tips om de komende periode mee aan de slag te gaan:

  • Midden december komt de nieuwste wePowder gids uit met meer dan 100 freeridebestemmingen. Het gaat heel hard met de orders en als het zo doorgaat zijn we zelfs over een paar weken uitverkocht. Bestel dus nu het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.
  • Op 6 december organiseren we weer het Freeride Film Festival in Gent. Kaarten zijn nu beschikbaar!
  • Nog vier plekken vrij op de droomreis! Eind januari naar de Powder Highway en 3,5 dag heliskiën. Once in a lifetime!

Tot zover. Morgen meer.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
powderdudeAuteur19 november 2019 · 18:07

Marioland ?

Enjoy :-))
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!