Weekend: heel veel sneeuw en regen of juist een föhnstorm

Weekend: heel veel sneeuw en regen of juist een föhnstorm

Het sneeuwt weer aan de zuidkant van de Alpen. Deze keer in de Piemonte en daarmee dus het westelijk deel van de Alpen. Maar de beelden van de intense sneeuwval in Süd Tirol, Ost Tirol, de Dolomieten en Wallis zijn inmiddels de hele wereld over gegaan. Beelden van lawines, afgesloten wegen, omvallende bomen en een soms metersdik sneeuwtapijt doen het goed online. De mens als ramptoerist is een dankbaar publiek. Zeker voor de clicks.

Maar al die verse sneeuwheeft ook voor een ongekende honger naar sneeuw gezorgd. Het mag dan pas 22 november zijn, zelden heb ik zo vroeg in het seizoen al zoveel vragen gehad waar heen te gaan komend weekend. Het kriebelt, dat is duidelijk. Maar veel gebieden zijn nog gesloten en veel belangrijker komend weekend wordt niet direct het allermakkelijkste weekend.

Een complex systeem met meerdere lagedrukgebieden zorgt voor een straffe zuidelijke wind in de Alpen. Vanuit het zuiden wordt er veel vocht tegen de Alpen gedrukt en niet alleen dat. Komend weekend zien we:

  • in het zuidwesten van de Alpen heel veel verse sneeuw boven de 2000 meter
  • een stijgende sneeuwgrens met steeds vaker regen
  • waarbij het milder en milder wordt
  • tegelijkertijd waait er een flinke föhnstorm in en ten noorden van de Alpenhoofdkam

Intense sneeuwval Piemonte en aangrenzende gebieden

De komende 72 uur sneeuwt het flink in de Italiaanse Piemonte, waarbij de sneeuwval lokaal ook over de Alpenhoofdkam heen zal slaan. Onderstaand de verwachting voor de komende drie dagen.

Zwaartepunt is van vrijdagavond tot en met zaterdagavond. Dan gaat het enorm sneeuwen rond de Monte Rosa en de Gran Paradiso. Sta niet vreemd te kijken als er de komende 72 uur in deze regio’s 150 cm+ boven de 2000 meter valt. Ik geloof zelfs dat rond de Monte Rosa en Simplon 2 meter vers niet ondenkbaar is. Noot: ik vind ons model overigens iets aan de optimistische kant omdat ze 1. teveel sneeuw berekent en 2. er van uitgaat dat de sneeuw verder over de Alpenhoofdkam heenslaat dan ik zelf verwacht.

Maar 1,5 meter of 2,5 meter in 72 uur. Het blijft geweldig veel. Voldoende voor de Piemonte en Haute Valais om waarschuwingen af te geven.

Houd de komende 72 uur in de westalpen en met name in de Piemonte en Aosta rekening met heel veel sneuw, afgesloten wegen, vallende bomen, overstromingen en stroomuitval. Bergpassen van en naar de Piemonte zullen gesloten worden.

Warm op koud

Dergelijk gekleurde sneeuwkaarten zorgen snel voor een joehoe stemming, maar dat wil ik toch even temperen. Allereerst valt er zoveel sneeuw dat de spaarzame gebieden die in de betreffende regio open zijn al snel de liften zullen sluiten, maar vooral ook vanwege de temperatuur. De komende 72 uur wordt het alsmaar milder. De koude lucht die eerder met een noordelijke stroming richting de Alpen werd getransporteerd wordt afgeknepen en zeer milde lucht zal zaterdag en zondag zijn weg vinden naar de Alpen.

Deze opwarming wordt aan de zuidkant van de Alpen eerst nog getemperd. Als gevolg van orografische afkoeling vanwege de intensiteit van de neerslag en de nog aanwezige kou in de valleien zal vriijdag en zaterdagochtend lokaal nog tot zeer diep in de valleien sneuwen.

Maar als de intensiteit van de neerslag welvalt en de temperatuur in de vrije atmosfeer ver boven het vriespunt uitstijgt, dan gaat als vanzelf de sneeuwgrens stijgen. Gevolg is natte zware sneeuw of zelfs regen die lager op de berg valt met (flinke) natte sneeuwlawines tot gevolg en sneeuw waar je met je board of ski’s niet meer op (of beter in) vooruit komt.

De sneeuwgrens die vrijdag nog laag ligt klimt op zaterdag al richting de 1200-1700 meter en zal op zondag de 2000 meter aantikken. Droge sneeuw vind je dan pas boven de 2200 meter. Omdat het zicht in de neerslagrijke gebieden het gehele weekend belabberd is, zit een tourtje in het hooggebergte er ook niet echt in.

Föhnstorm noordkant alpen

Tegelijkertijd woedt er aan de noordkant een flinke föhnstorm. Met name in de Alpenhoofdkam en net ten noorden ervan zijn windstoten tot 170 km/h mogelijk met als zwaartepunt de Alpenhoofdkam en Alpennoordkam in Zwitserland. Met name hier zullen de spaarzame gebieden die open zijjn het lastig krijgen om de liften open te houden, maar ook in de gletsjergebeiden in de Oostenrijkse Alpenhoofdkam zal dit een issue worden.

Föhnstorm op zaterdag (c)Windy
Föhnstorm op zaterdag ©Windy

Tegelijkertijd wordt het flink mild aan de noordkant van de Alpen. Zoals gebruikelijk bij een föhn warmt de dalende lucht rap op. Dat is te zien aan de temperatuur op 850 hpa in de vrije atmosfeer die richting de +12 gaat op 1500 meter. Maar ook in de dalen zal dat te voelen waarbij je niet vreemd moet opkijken als het zaterdag +21 graden wordt in het Zwitserse Chur en +15 in Innsbruck.

Daarbij kan het aan de noordkant van de Alpen flink zonnig worden. De dynamiek die vorige week in de bovenlucht zat is een hele andere dan nu en bewolking die over de Alpenhoofdkam heen komt lost bij het dalen volledig op zodat de zon er volop door heen kan komen. Het zal zaterdag en zondag lokaal bijna laatzomers aanvoelen.

Weekend 23-24 november de sneeuw in?

Het zal lastig worden. Zeker zaterdag wordt op veel plaatsen een onmogelijke dag. Misschien heb je mazzel en is het in Andermatt en Zermatt mid mountain nog te doen, maar dat wordt een enorme gok. Hetzelfde geldt voor de liften in de Oostenrijkse gletsjergebieden.

De beste kansen op zondag waarbij je rekening moet houden met veel Triebschnee in en ten noorden van de Alpenhoofdkam en nog steeds slecht zicht en steeds vaker regen ten zuiden ervan.

Week 25 november westlage

Vanaf maandag draait de stroming naar west en zeker tot einde volgende week betekent dit sneeuw en regen voor de Franse Alpen en het westen van Zwisterland. Sneeuwgrens schommelt daarbij continue met pieken rond de 2200 meter en dalen rond de 1300 meter. Vooral in het hooggebergte van de Franse Alpen dan een mooi pak sneeuw erbij. Kijken we dan naar het weekend van 30 november dan is er een kansje op een Noordstau. Heel ver weg, zeer onzeker, maar het zou de eerste zijn van dit seizoen.

Stoked?

Milder of niet, ik heb zin in de winter en jij waarschijnlijk ook. Daarom wat tips om de komende periode je stoke verder te verhogen:

  • Midden december komt de nieuwste wePowder gids uit met meer dan 100 freeridebestemmingen. Het gaat heel hard met de orders en als het zo doorgaat zijn we zelfs over een paar weken uitverkocht. Bestel dus nu het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.
  • Op 6 december organiseren we weer het Freeride Film Festival in Gent. Kaarten zijn nu beschikbaar!
  • Nog vier plekken vrij op de droomreis! Eind januari naar de Powder Highway en 3,5 dag heliskiën. Once in a lifetime!

Ik skip de sneeuw dit weekend.
Maandag ben ik er weer met tussendoor wat updates vanuit de Piemonte.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur22 november 2019 · 17:08

LET OP!! Uitzonderlijke situatie komend weekend. ZEER GROOT lawinegevaar in delen van de Piemonte.
Zaterdag al GROOT, zondag ZEER GROOT.

https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/49bf92701cd408ff8e9796d38a72e3b2_schermafbeelding_202019_11_22_20om_2017_06_23.png?width=800

powfinder.com
Beginner
HavanaAuteur22 november 2019 · 18:15

Lekker thuis bij de houtkachel gaan zitten.

Gevorderd
nzwartsAuteur22 november 2019 · 18:44

Veel dank voor de uitgebreide info, @@meteomorris!

Gevorderd
nzwartsAuteur22 november 2019 · 18:44

Veel dank voor de uitgebreide info, @@meteomorris!

Gevorderd
nzwartsAuteur22 november 2019 · 18:44

Veel dank voor de uitgebreide info, @@meteomorris!

Beginner
Raymond Auteur22 november 2019 · 18:57

Hou al een week Bosco Gurin in de gaten, is een schneeloch momenteel. Gaat pas volgende week zaterdag open. Denk wel dat met de stijgimg van de temperaturen veel plekken erg tricky worden, zware niet gezette sneeuwmassa’s.

Raymond Witvoet
Gevorderd
49Auteur22 november 2019 · 19:58

het bericht van @@meteomorris stelt: extreem grote spontane lawines zijn mogelijk, ook in bewoond gebied.

montagna bianca, ti amo
Beginner
pieterjanbeytsAuteur22 november 2019 · 22:13

Normaal gezien van maandag tot donderdag in valtournenche/ cervinia met men vriendin. Tegen dan zal de rust al wat zijn teruggekeerd? of is maandag nog een NO GO ?

Expert
meteomorrisAuteur23 november 2019 · 17:33

Normaal gezien van maandag tot donderdag in valtournenche/ cervinia met men vriendin. Tegen dan zal de rust al wat zijn teruggekeerd? of is maandag nog een NO GO ?

pieterjanbeyts op 22 nov 2019 22:13

@@pieterjanbeyts meest recente lawinebericht voor de Piemonte geeft voor maandag ook nog ZEER GROOT lawinegevaar. Nu ligt Cervinia wat westelijker, in de Aosta en pikt minder sneeuw op met een zuidooststroming maar toch. Er geldt nu GROOT lawinegevaar voor Cervinia en de verwachting voor maandag is dat deze hetzelfde blijft. Na maandag zou het gevaar moeten gaan dalen.

https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/ca54d8f65dea3278b979031297f5adf7_schermafbeelding_202019_11_23_20om_2017_31_54.png?width=800

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!