Meer sneeuwkansen voor de Westalpen

Meer sneeuwkansen voor de Westalpen
Onze sneeuwvalkaart voor de komende 6 dagen
Onze sneeuwvalkaart voor de komende 6 dagen

We zaten al een tijdje in een min of meer vastgeroest patroon waarbij de lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan niet verder Europa kunnen binnendringen. Een hogedrukblokkade houdt de koude-uitbraken met grote sneeuwval ver weg. Komende week komt er wat schot in de zaak en krijgen met name de Westalpen met enkele neerslagmomenten te maken. Aan de voorzijde van deze machtige lagedruksystemen boven de Atlantische Oceaan kan er geregeld een front de Alpen bereiken, maar de aanvoer is vooralsnog redelijk zacht, waardoor de sneeuwgrens nooit echt flink zal dalen. Voordat het zover is komt er eerst vandaag nog wat sneeuw uit een ongebruikelijke hoek, waardoor de sneeuwgrens wat lager ligt.

Bosco Gurin
Airolo

Vandaag wat sneeuw

Vanochtend worden enkele regio’s in de Zuidalpen wakker met wat sneeuwval door het hoogtelaag wat van Italië over de Alpen richting Nederland trekt. Onder andere in Bosco Gurin en Airolo in Ticino zien we op de webcams een laagje sneeuw boven de 1200 meter. Hier verwacht ik zo’n 10 tot 15 centimeter. Met de zuidoostelijke stroming breidt de neerslag zich in de loop van de ochtend over Wallis en het noorden van Piemonte uit. Hier kan ook zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen.

Ook aan de noordkant kan het door het overtrekkende hoogtelaag vandaag wat sneeuwen, met name in Zwitserland. In Oostenrijk blijft de föhn voor droge omstandigheden zorgen. Dit zien we ook op het satellietbeeld van vanochtend aan de opklaringen aan de oostelijke noordkant van de Alpen. Enkel in de gebieden dicht tegen de alpenhoofdkam kunnen er wat buien overtrekken.

In de loop van de avond trekt er met een zuidwestelijke stroming een front over de Alpen. Met name de Franse (Noord-)Alpen zullen hiervan kunnen profiteren. Het zullen geen grote hoeveelheden opleveren, maar in de meest westelijke gebieden kan er zo’n 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen boven de 2200-2400 meter.

Satellietbeeld van vanochtend (sat24.com)
Koufront bereikt de Westalpen morgenavond (wetter3.de, DWD)

Morgenavond een portie sneeuw vanuit het westen

Morgen draait de stroming naar het westen en volgt in de loop van de avond wederom een neerslagfront. Ook nu liggen de Franse Noordalpen het gunstigst, met tot wel 20 centimeter sneeuw boven de 2300 tot 2500 meter. De sneeuwgrens daalt in de loop van de nacht op woensdag en woensdagochtend tot ongeveer 1800 meter. Het front trekt op woensdagochtend weer verder naar het oosten en zal dus ook voor Italië, Zwitserland en Oostenrijk wat sneeuw geven. Hier verwacht ik niet veel meer dan een opfrisser van zo’n 5 centimeter boven de 2000 meter in Italië en 1500 meter aan de noordkant.

Achter het front volgt een kort droog en voor de Westalpen zonnig intermezzo. Lang duurt het niet, want donderdagochtend volgt vanuit het noordwesten opnieuw wat sneeuw. Door de aanwezige zachte lucht ligt de sneeuwgrens aanvankelijk vrij hoog, tijdelijk misschien zelfs rond de 2500 meter. De precieze neerslagverdeling is nog lastig te bepalen, maar duidelijk is dat de noordwestelijke Alpen in het voordeel zijn. Hier kan zomaar weer zo’n 20 tot 30 centimeter sneeuw vallen tot en met vrijdag. De sneeuwgrens zal vrijdag tijdens de sneeuwval ook weer wat dalen tot onder de 2000 meter.

In het weekend flink kouder in de Alpen (wxcharts.com)
In het weekend flink kouder in de Alpen (wxcharts.com)

Afkoeling

Vooralsnog dus met name sneeuw voor de noordwestelijke Alpen (de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland), maar tegen het einde van de week lijkt een serieuze afkoeling mogelijk waarbij ook de rest van de Noordalpen wat meer kan ontvangen. De gehele noordkant van de Alpen kan in ieder geval te maken krijgen met een sneeuwgrens tot (ruim) onder de 1500 meter. Kijken we nog wat verder dan zien we veelbelovende ontwikkelingen voor volgende week met mogelijk een serieuze dump in de Zuidalpen, maar laten we nog niet op de zaken vooruit lopen. De weermodellen zitten wat betreft deze sneeuwval nog niet op een lijn.

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!