Hoopvolle ontwikkelingen voor een zuidkantdump, maar details nog onzeker

Hoopvolle ontwikkelingen voor een zuidkantdump, maar details nog onzeker

De Noordwest-Alpen krijgen vandaag met een mooie laag verse sneeuw te maken. Boven de 2000 meter kan er in totaal zo’n 20 centimeter vallen bovenop de sneeuw van afgelopen dagen in enkele regio’s, maar de aandacht gaat inmiddels ook uit naar de mogelijke zuidkantdump begin volgende week. Het Amerikaanse model lijkt nu om, wat de kansen op een flinke dump in de Zuid-Alpen doet stijgen. Toch zijn de details nog onzeker.

Verse sneeuw in Engelberg vandaag
In de Westalpen klaart het weer op, zoals hier in Courchevel (roundshot.com)

Sneeuw vanuit het noordwesten vandaag

Voordat het zover is hebben we vandaag ook te maken met sneeuwval in de Noordwest-Alpen. Aanvankelijk lag de sneeuwgrens in de Westalpen nog vrij hoog, maar met de sneeuwval stroomt er ook beduidend koelere lucht binnen, waardoor we op veel plaatsen de sneeuwgrens al mooi zien dalen, tot onder de 1500 meter. Vanuit het westen klaart het inmiddels alweer breed op. Ik verwacht hoeveelheden van zo’n 10 tot 20, lokaal tot 30 centimeter in de Noordwest-Alpen, van de Franse Noordalpen tot aan Arlberg hogerop. De sneeuwgrens kan in de loop van vandaag aan de noordkant nog verder zakken tot ongeveer 1000 meter.

Sneeuwhoeveelheden tot en met morgenmiddag
Zondag weer wat sneeuw vanuit het noordwesten (wetter3.de, DWD)

Weekend overwegend droog

Tijdens het weekend houden de Alpen het voornamelijk droog. De echte diepvrieskou blijft ten noordoosten van de Alpen, maar vooral aan de noordkant van de Alpen liggen de temperaturen mooi laag. Op deze grens van twee luchtmassa’s kan er boven Duitsland tijdens het weekend behoorlijk wat neerslag vallen. Mogelijk raakt deze grens de uiterste Noordalpen een beetje tijdens het weekend met mogelijk wat sneeuwbuien als gevolg, maar het overgrote deel van de Alpen houden het gewoon droog.

Vanuit het noordwesten volgt op zondagavond weer neerslag, maar het front lijkt de Alpen iets meer te schampen in plaats van vol te raken. Veel meer dan 5 tot 10 centimeter in de noordwestelijke staugebieden en langs de noordkant zal het niet worden. De sneeuwgrens ligt door de aanwezige koude lucht wel tot onder de 1000 meter.

Wat gebeurt er met de zuidkantdump?

Zoals ik in het laatste weerbericht schreef, geloofde GFS nog niet echt in de zuidkantdump voor na het weekend. Terwijl het Europese model er bij meerdere modelruns vol voor ging, viel het bij het Amerikaanse model steeds wat tegen. Hier werd er geen fatsoenlijke zuidelijke stroming tot aan de Alpen berekend, waardoor alle neerslag verder naar het oosten terecht zou komen.

Wat laten de modellen vandaag zien? Het Amerikaanse model lijkt nu om en volgt min of meer het patroon van het Europese model, waarbij er veel sneeuw kan gaan vallen in de Zuidalpen! Wat is er anders? De kern van het lagedrukgebied volgt in de nieuwe modelrun een iets meer noordelijke route (ten noorden van Sardinië in de Golf van Genua), waardoor de neerslag ook de Zuidalpen kan bereiken. In de vorige runs lag de kern iets te ver zuidelijk. Tegelijkertijd krabbelt het Europese model juist een beetje terug, met duidelijk verminderde sneeuwhoeveelheden voor de regio’s ten westen van de Dolomieten. Voordat we het over de details kunnen hebben moeten we echt nog even de nieuwe runs afwachten. In het weekend volgt daarom een extra update over deze sneeuwval!

Veel neerslag in de Pyreneeën in de komende dagen (wxcharts.com)
Veel neerslag in de Pyreneeën in de komende dagen (wxcharts.com)

Pyreneeën

Nu ligt de focus bij de Alpen, maar laten we ook eens kijken wat deze weersituatie op gaat leveren in de Pyreneeën. Na het weekend gaat ook hier het hooggebergte een dik pak sneeuw krijgen. Ook hier wordt aan de noordkant de basis voor het seizoen gelegd. De sneeuwgrens schommelt hier echter flink. In de extra update zal ik ook iets meer in detail treden over de verwachte sneeuwval in de Pyreneeën.

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Expert
ieismAuteur18 november 2022 · 12:36

Hmmm…

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Beginner
powderpedroAuteur20 november 2022 · 20:01

Komt er nog een weekend-update?

PP
Beginner
HenriAuteur20 november 2022 · 20:44

Korte update

Afgelopen weekend heb ik de modellen in de gaten gehouden, maar kwam wat tijd te kort voor een update. Ik werd ondanks enkele mooie en hoopvolle kaarten steeds niet overtuigd, omdat de verschillen simpelweg te groot waren en eerdere runs al lieten zien dat er weinig nodig was om het feest voor een groot deel niet door te laten gaan. Ook dit weekend verschilden de modellen nog behoorlijk voor de sneeuwval op dinsdag. We zien dat zowel GFS als ECMWF het meest berekenen voor de Karnische en Julische Alpen. Gebieden als Nassfeld en Sella Nevea krijgen mogelijk een seizoensbasis met meer dan 50 centimeter sneeuw boven 1200 - 1400 meter volgens het ECMWF, maar inmiddels volgt GFS niet meer. Hier zijn de hoeveelheden sterk naar beneden geschroefd. GFS hoofdrun zit echter wel redelijk laag in het ensemble de afgelopen runs en is daarom mogelijk iets te pessimistisch. De nieuwe runs laten inmiddels ook grote verschillen zien voor de gletsjergebieden, met 30 tot misschien 50 centimeter voor o.a. de Kitzsteinhorn en Mölltaler Gletscher volgens het ECMWF, maar tot zo’n 10 centimeter volgens het GFS… Morgenvroeg in het normale weerbericht hopelijk dan toch echt eindelijk wat meer duidelijkheid…

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!